Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 18

Stora delar av det svenska OS-laget kommer inte att kunna fira jul i Sverige för de åker till mellanöstern för att deltaga i ”World Cities Chess Championship” som är en knockout turnering med en prissumma på US$ 150 000 varav 21 000 går till det segrande laget.

Ambitionen var att det skulle komma 32 lag till Förenade Arabemiraten men det blev tydligen 25 om deltagarlistan är uppdaterad med senaste nytt och Lund/Linköping – GM Nils Grandelius, GM Hans Tikkanen, GM Pontus  Carlsson, IM Axel Smith och reserv FM Sebastian Nilsson – är rankade mitt i, på en 13:e plats. Det är många bra lag på plats, som till exempel Paris som mönstrar två 2700-spelare – GM Maxime Vachier-Lagrave (2711) och  GM Laurent Fressinet (2700).

Första ronden spelas på lördag och Schacksnack kommer naturligtvis att lägga upp nödvändiga länkar och rapportera om hur det går. Turneringen går också att följa på Chess-Result.

Concurrently, an individual open tournament shall be organized, the Al Ain Chess Classic, to which players eliminated from the knock out team competition can join. The $30,000 tournament is open to FIDE rated players. In the unique Al Ain System format, another first in the chess world, players from the knock-out team event carry over their points to the individual Swiss…dec 17

[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

Sverige Världsstjärna GM Pia Cramling, SK Team Viking, är, som Schacksnack tidigare berättat om, i Kina och deltager i ”The World Mind Sports Games 2012”, som avslutas den 19:e. Det spelas en dam- och en herrklass.  I den senare klassen deltager 16 av världens 50 starkaste spelare och vilka det är framgår av partiredovisningen längst ner på sidan.

Det har spelats snabbschackturneringar fredag/lördag och hur prispallen bemannades i damklassen framgår av fotot överst i inlägget. I herrklassen vann GM Laurent Fressinet från Frankrike.

I går spelades de första åtta ronderna av femton i blixt och dessa redovisas längre ner på sidan. Blixten fortsätter klockan 07.00 och kan följas i direktsändning.

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.

 

Blixt herrar.
Tabell och partier från rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Blixt damer.

Snabbschack herrar.
Prislista och partier.


Snabbschack damer.
Prislista och partier
.

 

 

 

 

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.


mar 31

Då är Europamästaren korad vid ”European Individual Chess Championship” som spelats i Bulgarien. Det blev GM Dmitry Jakovenko från Ryssland som fick höja segerbucklan efter att i sista ronden besegrat fransmannen GM Laurent Fressinet. Sedan gick övriga resultat hans väg så han kom ensam överst i prislistan på 8.5 poäng. GM Nils Grandelius spelade remi mot GM Michael Roiz från Israel vilket räckte till att bli bäst i Norden. Allt om turneringen finns på Chess-Results.

Prispallen och bäst i Norden (348 deltagare).
1 GM Dmitry Jakovenko 2729 1 1 ½ ½ ½ 1 ½ ½ 1 1 1 8.5 2832
2 GM Laurent Fressinet 2693 1 1 ½ 1 1 ½ ½ ½ 1 1 0 8.0 2800
3 GM Vladimir Malakhov 2705 1 0 1 1 1 ½ 1 1 ½ ½ ½ 8.0 2787
106 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 1 1 0 0 1 1 ½ 0 0 1 ½ 6.0 2588
120 GM Tomi Nybäck 2636 1 1 0 ½ ½ 0 1 1 0 1 0 6.0 2559
138 GM Hannes Stefansson 2531 1 1 ½ ½ 0 0 0 1 0 1 1 6.0 2504
183 GM Hedinn Steingrimsson 2556 1 ½ 0 1 0 ½ ½ 0 ½ ½ 1 5.5 2465
251 IM Andreas Skytte Hagen 2453 ½ 0 1 0 ½ 1 ½ 0 1 0 0 4.5 2437

 

Tidigare inlägg: 30/3, 30/3, 29/3, 29/3, 28/3, 28/327/3, 27/3, 25/3, 24/3, 23/3, 23/3, 22/3, 22/3, 21/3, 21/3, 20/3 och 19/3.

Nils partier från rond 1-11.


Partierna från direktsändningen rond 11.mar 31

Då är ”European Individual Chess Championship” som spelas i Bulgarien framme vid sista ronden. De som önskar följa upplösningen får slå på datorn klockan 12.00. Leder i ensamt majestät gör GM Laurent Fressinet från Frankrike på åtta poäng. I går besegrade GM Vladimir Akopian från Armenien. I sista ronden ställs han mot GM Dmitry Jakovenko som svart, vilket säkert kan bli en pärs. Fransmannen är säkert medveten om att det är åtta spelare, förutom Jakovenko, som likt hungriga vargar förföljer honom endast en halv poäng efter.

GM Nils Grandelius vann i näst sista ronden, som Schacksnack berättade om i går. Vem han möter i dag framgår av bifogad ruta. Det kan bli tufft!

GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 ½-½ GM Michael Roiz 2652

 

Allt om turneringen finns på Chess-Results men Schacksnack kommer att visa den aktuella prispallen och även redovisa rond för rond, i bifogad minitabell, vem som är bäst i Norden.

Prispallen och bäst i Norden efter rond 10 (348 deltagare).
1 GM Laurent Fressinet 2693 1 1 ½ 1 1 ½ ½ ½ 1 1 8.0
2 GM Dmitry Jakovenko 2729 1 1 ½ ½ ½ 1 ½ ½ 1 1 7.5
3 GM Vladimir Malakhov 2705 1 0 1 1 1 ½ 1 1 ½ ½ 7.5
76 GM Tomi Nybäck 2636 1 1 0 ½ ½ 0 1 1 0 1 6.0
120 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 1 1 0 0 1 1 ½ 0 0 1 5.5
178 GM Hannes Stefansson 2531 1 1 ½ ½ 0 0 0 1 0 1 5.0
214 IM Andreas Skytte Hagen 2453 ½ 0 1 0 ½ 1 ½ 0 1 0 4.5
223 GM Hedinn Steingrimsson 2556 1 ½ 0 1 0 ½ ½ 0 ½ ½ 4.5

 

Tidigare inlägg: 30/3, 30/3, 29/3, 29/3, 28/3, 28/327/3, 27/3, 25/3, 24/3, 23/3, 23/3, 22/3, 22/3, 21/3, 21/3, 20/3 och 19/3.

Direktsändningen startar klockan 12.00 och i denna kommer GM Tomi Nybäck att figurera vid bord 39. Betänketiden: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det första. Remi: Remierbjudande är inte tillåtit före drag 40… Spelarna måste vara på plats när ronden startas (Zero-tolerance). FIDE:s dresscode kommer att vara i kraft under turneringen.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-10.


Partierna från direktsändningen rond 10.okt 29

I Korsika pågår sedan några dagar Corsican Circuit. Det började med att 171 spelare spelade nio ronder långpartier och denna turnering vann GM Krishnan Sasikiran (2689) från Indien på 7½ poäng.

Därefter bildades en grupp med de inbjudna världsstjärnorna Världsmästaren GM Vis. Anand, IND (2817), GM Shakhriyar Mamedyarov, AZE (2746) och de 14 bästa från huvudturneringen för att spela snabbschack (15+3). I går avgjordes åttondedelsfinalen och på måndag spelas finalen och då önskar säkert arrangören att den skall spelas mellan de speciellt inbjudna Anand och Mamedyarov och ännu så länge är det fortfarande möjligt eftersom bägge gick vidare till kvarten efter gårdagens spel.

Två som däremot inte gick vidare var storspelarna GM Laurent Fressinet (2696) som förlorade mot IM Gabriel Battaglini (2452) och GM Rauf Mamedov (2660) som gick samma öde till mötes mot IM Tal Baron (2505).

Det är direktsändning och den börjar i dag klockan 14.00 och 16.00. Länkar till hemsidan och Chessbomben.

live
live

Partierna från åttondedelsfinalen.sep 20

 

Tidigare Världsmästaren GM Garry Kasparov (2812) var i Clichy Frankrike i lördags och spelade blixt. Först spelades en kvalificeringsomgång mellan stormästarna Maxime Vachier-Lagrave (2715) och Laurent Fressinet (2696) om rätten att få möta Kasparov. Finalen, med betänketiden 5 minuter + 3 sekunder, spelades mellan Kasparov och Maxime och den förre segrade med siffrorna 1½-½. Bifogar partierna i finalen för genomspelning.

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.aug 26

Den högst rankade i Franska mästerskapet 2011 – GM Maxime Vachier-Lagrave (2722) – blev mästare för andra gången i går, första gången var 2007. Det har varit en fin turnering med många starka spelare. När prislistan var klar visade det sig att Maxime hade – GM Laurent Fressinet (2698) och GM Etienne Bacrot (2710) – som var rankade 3 och 2 närmast sig.

Spela gärna igenom partierna för där finns flera guldkorn.

Prislista och partier från rond I-XI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 25

Det blir ingen direkt final mellan GM Etienne Bacrot (2710) och GM Maxime Vachier-Lagrave (2722) men bägge är fortsatt med i kampen om titeln. Men i första hand blir det en affär mellan den sistnämnde och GM Laurent Fressinet (2698). De har bägge 6½ poäng när ronden startar i eftermiddag. Bacrot och Vachier-Lagrave möts och Fressinet har svart mot GM Christian Bauer (2637) så nog är det fördel Laurent.

Spela gärna igenom partierna för där finns flera guldkorn.

live
Sista ronden startar klockan 15.30 men direktsändningen är fördröjd med 30 minuter för att bland annat försvåra fusk.

Tabell och partier från rond I-X.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 24

Nu är superstormästarna samlade i ”prislistan” för Franska mästerskapet 2011. Vem som till slut kommer att står som segrare är en knivig 10 000 kronors fråga eftersom där är sex spelare inom en halv poängs marginal. Det har blivit så raffinerat att i sista ronden möts förhandsfavoriterna GM Etienne Bacrot (2710) och GM Maxime Vachier-Lagrave (2722). Om ingen av dem går på en mina i dag kan det bli det att bli ett direkt avgörande parti på söndag om vem som skall bli mästare. Men för all del räkna inte bort GM Laurent Fressinet (2698).

Spela gärna igenom partierna för där finns flera guldkorn.

live
Rond 10 startar klockan 16.30 men direktsändningen är fördröjd med 30 minuter för att bland annat försvåra fusk.

Tabell och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 18

Den 20-årige GM Romain Edouard bjöd upp till kamp mot GM Laurent Fressinet, men som i de flesta fall när superstormästarna är i farten vinner de till slut, så även i går. Ytterligare ett parti gick till avgörande och vilket det är framgår av bifogad tabell. Det har tätnat till rejält i toppen på tabellen, fem spelare inom en halv poäng.

live

Direktsändning klockan 15.30.

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar