• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









apr 21


Lisa Fredholm. Foto Björn Andersson.

Från Björn Andersson:
”Det var en spännande rond för våra debutanter i Flick-NM som igår startade i Stavanger. I yngsta gruppen vann Brandy Paltzer damen av motståndaren, men istället hamnade hon i en dansk svik mölle och partiet slutade remi. Bland de yngsta i gruppen är Lisa Fredholm, Stockholms SS,  som spelar mycket intressant schack. Angrepps-Lisa imponerade och avgjorde med att fånga motståndens dam mitt på brädet!”

”I grupp B kunde Rina Weinman säkert vinna i ett preussiskt parti där svart bondoffer inte gav något motspel. I ett Sicilianskt parti tappade Ina Kraemer, Limhamn, en lovande ställning genom avveckling och tillslut blev det ett misstag i slutspelet.”

”Manhems Jessica Bengtsson och Louise Segerfelt spelar i gymnasieklassen och regerande mästarinnan från senast två årens B-grupp vann säkert. Louise som drabbas av sjukdom senaste dagarna hade inte krafterna med sig idag, men kommer förhoppningsvis att bli starkare för varje rond. Idag kommer Rina spela på live bräde mot en av B-gruppens favoriter Maud Rödsmoen.”

live
Direkt

 

Direktsändning: Lördag rond 2 klockan 10.00 med Rina Weinman och rond 3 16.30.

Svenskornas partier från rond 1.


Ina Kraemer och Rina Weinman. Foto Björn Andersson.

 



apr 18


Louise Segerfelt, Göteborg. Foto Björn Andersson.

Från Björn Andersson har Schacksnack erhållit följande text inför Flick-NM.

Snart är det dags för avresa till ett nytt Flick-NM i Norge den 20-22 april och i år är det norska västkusten och Stavanger som väntar. I Flick-NM brukar Sverige finnas med i täten och vi har som vanligt en stark trupp. Det kan således bli en spännande helg, men i år är alla flickorna debutanter i sina grupper!  Tävlingen har spelats sedan 2007 och är nu inne på andra varvet bland arrangörsländerna.

Grupp A: 92-95
Jessica Bengtsson, (1945/E1860) f.1995, Göteborg.
Louise Segerfelt, (1708/E1777) f.1995, Göteborg.

Grupp B: 96-98
Ina Kraemer, (1564/E—-) f.1997, Malmö.
Rina Weinman, (1460/E1459) f.1998, Stockholm.

Grupp C: 99-01 (Tyvärr har vi fått ett sent återbud i grupp C och det ser ut som vi bara har en deltagare.)
Lisa Fredholm, (1288/E—-) f.2001, Stockholm.

Förutom spelarna ovan så följer undertecknad Björn Andersson med som ledare, samt några föräldrar. Jag bifogar en preliminär färsk startlista där jag antar att man också kommer att rapportera resultaten under turneringen.

Förra året 2010 publicerade Schacksnack följande om Flick-NM som avgjordes i Reykjavik. Inlägget innehåller bland annat partier och fotografier.



aug 30

 Island 2010

 Nordiska mästerskapet för flickor i Reykjavik blev en stor framgång för Sverige. Detta framgår av lagledaren Björn Anderssons rapport. Under denna följer partier och foto.

Det blev en fin slutrond av de svenska flickorna, när Flick-NM avslutades sent på söndagskvällen. 5 vinster och en remi blev facit i den sista rondens spel. Det innebar att vi fick fem pallplatser varav två var högst upp, Inna Agrest i klass A och Jessica Bengtsson i klass B. I äldsta gruppen kunde Inna tidigt säkra vinsten då hennes danska motståndare gjorde ett svårt misstag i sämre ställning. Nicole Loginger kom starkt tillbaka och bärgade sin andra poäng i gruppen och hamnade på 7:e plats.
  
 Klass B, högstadiegruppen blev dramatisk då Linda Åström och Jessica Bengtsson kämpade om den åtråvärda titeln. Jessica vann enkelt sitt parti i ett mittspel. Linda försökte hitta en vinstväg i ett lika springarslutspel. Plötsligt dök chansen upp, men i hastigheten missade Linda att spela fram sin kantbonde och istället blev det remi. Men ett strålande resultat av båda.
  
 I yngsta klassen blev det norsk seger men med viss dramatik. Rina Weinman och Ina Kraemer vann snabbt sina partier och norska Jarani Suntharalingam var tvungen att minst remisera. I en sämre ställning kom chansen till dragupprepning och svenskorna hamnade på plats 2 och 3. Mycket bra inställning hos de yngre flickorna som förhoppningsvis ökar tävling och träningsdosen en aning inför framtida utmaningar.
  
 Vårt vistelse på Island kryddades av ett besök lördagskvällen hos ambassadörsparet Ljunggren. Svenska laget var tillsammans med isländska och norska laget inbjudna till en mottagning hos Sveriges ambassadör Anders Ljunggren och Fru Barbro Allardt Ljunggren på det svenska residenset där även Norges Chargé d’Affaires välkomnade oss. Det bjöds på kycklinggryta med ris och efteråt konfekt och kaffe. Under middagen spreds vi ut i olika rum och Anders Ljunggren besökte alla bord och besvarade vänligt alla frågor från våra vetgiriga tjejer. Vi överlämnade en Gardé klocka, den typ av klocka som under flera decennier användes som matchklocka i VM-matcher, bla i matchen 1972. 

 De farhågor som uttryckts om att de svenska flickornas ork måhända inte skulle räcka till en bra avslutning, fick ett övertygande svar.



Foto av Björn Andersson.

Island 2010

Island 2010

Island 2010

Island 2010 



aug 28

Ina Kraemer och Rina Weinman Island 2010

Två glada C-klassare på Island Ina Kraemer och Rina Weinman

I går, klockan 18.30, startar Nordiska mästerskapet för flickor i Reykjavik. Spelet kommer att försigå till och med söndag i tre grupper. Schacksnack kommer att mer utförligt skriva om vad som händer men först när arrangören publicerar partierna vilket bör ske under dagen. Till dess får ni nöja er med den fina bilden som lagledaren Björn Andersson skickat. Flickorna som representerar Sverige framgår av tabellen.

 1 WIM Inna Agrest Sverige 2174 Grupp A
 6 Nicole Loginger Sverige 0 Grupp A
 1 Linda Åström Sverige 1781 Grupp B
 2 Jessica Bengtsson Sverige 1753 Grupp B
 1 Ina Kraemer Sverige 0 Grupp C
11 Rina Weinman Sverige 0 Grupp C

 

Kort rapport från Björn Andersson:
 
Vi ankom Island på torsdagen och på fredagen laddade vi med en gemensam utflykt till Blue Lagoon för ett bad i heta källor.
Resultatet i rond 1 var strålande.
 
Klass A
Inna Agrest – Nicole Loginger 1-0 hård kamp i oklar ställning där krafterna tröt  svart på slutet.  
 
Klass B
Ingrid Öen Carlsen, No – Linda Åström 0-1 Linda svarde för dagens bästa svenska insats. Båda spelarna var förberedda i franskt och Linda var den bättre spelaren i andra halvlek.
Jessica Bengtsson – Thea Nicolajsen, DEN 1-0. Blev dagens längsta parti och i trötthetens tecken missade vit vinstvägar bla  ett tornoffer. Men tillslut fanns ingen räddning för svart.
 
Klass C
Ina Kraemer- Donika Kolica, ISL  1-0. Ina fick tidigt kontroll i centrum och öppnade spelet innan den svarta kungen var i säkerhet. Säker vinst.
Rina Weinman – Freja Vangsgaard  1-0.  En listig dragföljd i mittspelet gav vit en merbonde och aktivt spel. Svart underskattade därefter  en vit avdragare och Rina hade tornövervikt.
 
Linda Åström
Linda Åström
Linda Åström 
Nicole Loginger ser framemot dagens spel!
 
 

På den officiella hemsidan går det att läsa det mesta om turneringarna och Schacksnack kommer att följa vad som händer i Island.

Klicka på dagen för att kommat till direktsändningen (ännu så länge endast fredag kl. 18.30 laddad). Det kommer att bli två partier från varje grupp. 1. Fredag kl. 20.30, 2. Lördag kl. 12.00, 3. Lördag kl. 18.30, 4. Söndag kl. 12.00 och 5. Söndag kl. 18.30