Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 02

Det är en del namnkunniga spelare på plats i Grekland för att deltaga i det nationella lagmästerskapet. För att nämna några: Senaste sigemanssegraren GM Fabiano Caruana, GM Gata Kamsky, GM Judit Polgar, GM David Navara och de svenska stormästarna Emanuel Berg och Pia Cramling. Emanuel och Pia spelar för samma lag – CN Ptolemaida – och hur det lyckats hittills går det att finna uppgift om på Chess-Results. I första ronden möttes Berg och norrmannen GM Jon Ludvig Hammer, se där var ytterligare en kändis, med remi som resultat.

Schacksnack bifogar partierna från rond 1-3 för genomspelning.

jun 25

Sexfaldige Ryske mästaren GM Peter Svidler var skoningslös mot sin motståndare GM David Navara i en fyra partiers match som spelats i Prag. Han vann med 3-1 efter att endast släppt ifrån sig två remier.

Prislista och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 21

Veckans sista partislut och om detta inte skulle vara nog så är det också veckans sista inlägg. Schacksnack kommer att ta ledigt över midsommarhelgen och återkommer på måndag morgon.

Partiet till ställningen på brädet spelades i Indien 2010 mellan Ramnath och Saranya.

Samtliga 1299 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT. jun 20

Sexfaldige Ryske mästaren GM Peter Svidler är inbjuden till Prag för att möta GM David Navara i en fyra partiers match. I dag spelades första partiet och det slutade med remi efter 35 drag. Om det blir någon segrare i matchen kommer vi att får reda på detta på söndag.

Det är direktsändning till och med söndag förutom på fredag och partierna startar klockan 16.00.

Partiet rond 1.mar 10


Vem sitter där om inte ordföranden i Lunds ASK Gunnar Finnlaugsson. Foto den officiella hemsidan.

I Reykjavik Open 2012 spelas femte ronden i dag och i denna kommer det att bli många partier där stjärnorna är involverade. Fullständig ”prislista” och spelschemat för rond fem finns som vanligt på Chess-results. Hur prispallen är bemannad för tillfället och hur det går för svenskarna framgår av bifogad minitabell. Oroas inte för de två 2700-spelarna GM Fabiano Caruana och GM David Navara är med i sexmanna gruppen med full utdelning efter fyra ronder. Den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan däremot har fått släppa från sig två halvor så ännu är det inta samma formidabla succé som i Gibraltar för några veckor sedan.

Efter rond 4 (197 deltagare)
1 GM Ivan Cheparinov 2664 1 1 1 1 4.0
2 GM Gawin Jones 2635 1 1 1 1 4.0
3 GM Ivan Sokolv 2653 1 1 1 1 4.0
59 FM Johan Henriksson 2279 1 0 1 ½ 2.5
85 Eric Vaarala 2241 1 0 1 0 2.0
92 WIM Christin Andersson 2102 0 1 0 1 2.0
124 Viktor Thorell 2034 ½ 0 1 0 1.5
164 Mikael Helin 1884 0 1 0 0 1.0
169 Peter Mozelius 1882 0 1 0 0 1.0
172 Ingvar Gundersen 1814 0 0 0 1 1.0

 

Direktsändning är det dagligen men vid olika tider. femte ronden börjar klockan 16.00 och i denna kommer inga svenskar att medverka. Bentänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Hemsida Bomben

Partierna från rond 2, 3 och 4 är ännu inte publicerade.
Svenskarnas p
artier från rond 1.
När rond 2 publicerats lägger Schacksnack in partierna här.
mar 06

I dag startar Reykjavik Open 2012 och pågår till den 13 mars då nio ronder har spelats. Tyvärr kolliderar turneringen med sammandraget för Elitserien och Superettan i Västerås vilket gör att de svenska toppspelarna lyser med sin frånvaro och överlåter åt andra att ta del av prispotten som är på €11 500. Några svenskar har sökt sig till sagoön i Atalanten och det är FM Johan Henrikssson, Eric Vaarala, WIM Christin Andersson, Viktor Thorell, Mikael Helin och Ingvar Gundersen.

Högst rankad är den unge italienaren GM Fabiano Caruana (2767), som kommer till Sigemans i början på maj månad, och GM David Navara (2700) från Tjeckien. Arrangören har också lyckats knyta till sig sensationsdamen – kinesiskan GM Hou Yifan (2639) – från senaste Gibraltarturneringen. Sifformässigt finns allt om turneringen på Chess-results men naturligtvis kommer även Schacksnack att följa med vad som händer.

Direktsändning är det dagligen men vid olika tider. Första ronden börjar klockan 17.30. Bentänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Hemsida Bomben

 

 jan 28

I grupp A i ”TSCT 2012″ har tydligen sistplacerade GM David Navara tagit som sin uppgift att ta poäng av turneringens 2800-spelare. För några ronder sedan spelade han remi mot GM Magnus Carlsen och i går fick GM Levon Aronian lämna bordet som förlorare. Kommentatorerna har tidigare under turneringen höjt Aronians spelöppningsbehandling till skyarna. I går var det annat ljud i skällan! En bidragande orsak till hans förlust i går skylldes att han misshandlade spelöppningen på det grövsta.

GM Veselin Topalov, som gör comeback efter ett längre uppehåll från elitschack, hade GM Magnus Carlsen på gaffeln men lyckades inte vinna trots massor av material för damen. Men nog är han ursäktad för det var ett mycket komplicerat parti. GM Vassily Ivanchuk, som var ensam tvåa före gårdagens rond, spolierade sina chanser till turneringsseger genom att förlora mot VM-utmanaren GM Boris Gelfand.

Förvånande är GM Anish Giris misslyckande. Han började bra men de senaste fyra ronderna har han tvingats skriva in nollor i protokollet. Förlusten i går mot GM Fabiano Caruana kan man kalla utspelning.

”Svenskgruppen” i Wijk aan zee är dramatisk. GM Hans Tikkanen vann ett fint parti samtidigt som ledaren GM Maxim Turov endast mäktade med remi vilket gör att ligger sida vid sida in på upploppet. Spela gärna igenom Tikkanens parti mot IM Sahaj Grover för det renderade honom €100 som rondens bästa.

Läs mer om turneringen i Magnus blogg.

Tabell och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 20

I grupp C i ”TSCT 2012″ spelade GM Hans Tikkanen, Lunds ASK,  remi i ”finalpartiet” mot GM Maxim Turov från Ryssland, som innan detta vunnit allt. Hans fick bra spel men lät tyvärr motståndaren få möjlighet till evig schack. Det hade varit lätt att undvika detta genom att spela 25. Dd1 istället för 25. f3. Synd på så rara ärtor! Men en tröst är att han fortfarande är ensam tvåa.

I grupp A fick GM Magnus Carlsen nöja sig med remi mot GM David Navara. GM Levon Aronian vann mot GM Vugar Gashimov och tog därmed ledningen i ensamt majestät med en halva.

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg”.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 19

GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, har god hand med damerna i ”TSCT 2012″. I första ronden vann han mot IM Elisabeth Paethz från Tyskland och i dag blev det vinst mot GM Elina Danielian från Armenien. Tabellen är trevlig läsning. Hans är ensam tvåa på fyra poäng vilket är en efter ledaren GM Maxim Turov från Ryssland, som hittills vunnit allt. De två möts i morgon med Tikkanen som vit.

Det blev ingen revansch för GM Magnus Carlsen mot GM Anish Giri för förra årets sensationella 22-drags förlust, utan han fick nöja sig med remi. Det blev ett Kungsindiskt parti där Magnus satsade hårt för att vinna men till slut fick han nog vara nöjd med den delade poängen. Att det var remi råder det knappast något tvivel om när man ser slutställningen.

Fjolårssegraren GM Hikaru Nakamura tog sin första vinst genom att besegra GM David Navara, som förlorat tre partier i rad och verkar helt ur slag. VM-utmanaren GM Boris Gelfand har inte rosat marknaden i inledningen av turneringen, men i dag fick han till det mot GM Sergey Karjakin. Inte nog med att han vann utan han kunde också kvittera ut €500 för rondens bästa parti! Hans avlutningsdrag är punkt och slut för denna gång.

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg”.

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 17

Ja, det är bara att buga och ta emot. GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, hade en lätt dag på jobbet i fjärde ronden i ”TSCT 2012″. Han mötte FM Etienne Goudriaan (2279) från Nederländerna som nog hade vaknat på fel sida i morse för han var enligt dataanalysen, som finns på direktsändningssidan, förlorad redan efter 12… Tb8.

GM Magnus Carlsen fick nöja sig med remi mot den unge italienaren GM Fabiano Caruana och när då GM Levon Aronian vann sitt parti mot GM Gata Kamsky är de två giganterna tillsammans igen i toppen på tabellen. GM Sergey Karjakin började turneringen miserabelt med två förluster. Efter dagens rond har det blivit samma antal vinster. I partiet mot GM David Navara avslutade han verkligen fiffigt och avgörande.

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg och i ”Nettavisen”.

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.

Tidigare artiklar