sep 21

I den rysk-engelska boken Chess Combinations – World Champions 1., redaktion Karpov, är det världsmästarkombinationer från Wilhelm Steinitz till Tigran Petrosian som figurerar. Bokens styrka är inte enbart att de starkaste spelarna i världshistorien tar plats utan också att kombinationerna är indelade i fyra grupper efter svårighetsgrad. Grupp 1 är lämpligast för ratingspannet upp till 2000 och grupp 2 lämpar sig bäst för spelare med en rating på 2000-2200. Spelare under 2000 kan naturligtvis också testa sin styrka med ställningar från grupp 2. Spelare över 2200 ger sig på grupp 3 medan grupp 4 är de intuitiva ställningarna som är omöjliga att beräkna exakt.

Här serveras en ställning som graderas till en tvåa med den förste officiella världsmästaren Steinitz i huvudrollen. Spelare med en rating över 2200 löser förmodligen problemet på mindre än en minut. Glöm inte att skriva in ditt lösningsförslag i kommentarfältet ovan.

Steinitz – Shlesser
London, 1863

Vit drar och vinner

 

Läs kommentaren till “Veckans kluring 55”

  1. Jonny Jansson säger:

    Svarts kung har få fält och är öppen. Tornet på f8 är ogarderat. Det finns möjliga avdragare på d-linjen och diagonalen h3-c8.

    1.Df5! Txf5 (Tornflytt längs åttonde raden leder till matt efter 2.Te8+. Svarts olika schackar och försök att öppna en flyktväg för kungen genom att flytta b- eller c-bonden leder omedelbart till matt eller avgörande materialförlust. Försöket att gardera tornet med Dd6 besvaras inte med 2.Txd6+ med damvinst utan med 2.Dxf8 matt.)
    2.Te8+ Kd7 3.Lb5 matt

Lämna en kommentar