sep 09

Samuel Loyd anses vara en av världens bästa problemkomponister genom tiderna, men var det någon som visste att han också kunde producera pärlor i sina egna partier? Här är ett exempel som går ut på att finna den mest effektiva vinsten för vit för matt är det ju under alla omständigheter. När du tror dig ha funnit lösningen, skriv gärna ner den som en kommentar.

Loyd,S – Moore,C C
Elisabeth, New Jersey, 1876

Hur mattar vit fortast och effektivast?

Läs de 5 kommentarerna till “Veckans kluring 54”

 1. Han med Loyden säger:

  Jag hade förväntat mig Moore av Loyden men det var ju ett parti inte en studie
  Om jag inte har fel: 1.Sf5+! Th6 2.Txh6+ gxh6 3.Dxc7+ — Dg7++

 2. Dock säger:

  Det tog lite tid. Men1. De6!! är en delikatess.

 3. Thomas Engqvist säger:

  Grattis Dock! Det är matt i tre drag med 1 Qe6!!. Om 1…Rxe6 följer 2 Nhg6+ (Löparen på c8 kan nu inte slå tornet på h3) 2…Kg8 3 Rh8# och om någon av de lätta pjäserna slår finns inte försvarsdraget 2…Rh6 så då avgör 3 Nf5+ Kg8 3 Ne7#.

  Det finns prosaiska matter i sex drag med 1 Nf5+ och i åtta drag med 1 Nhg6+ men det förstnämnda är det vackraste och effektivaste. Det är ljudlöst och ställer damen rakt i slag för tre pjäser på den viktiga skärningspunkten e6. Dessa matematiska och geometriska komponenter är typiska för Loyds kompositioner.

 4. Dock säger:

  Tack
  Det här är en ställning som man visar för sina elever. Oavsett spelstyrka. Om de säger – Ååååååå wow vad vackert. Då vet man att de alltid kommer spela schack. Alla tränare har upplevt det. Eller hur Thomas?

 5. Thomas Engqvist säger:

  Javisst är det så! Det är sådana sällsynt vackra superdrag som gör att man fastnar i schackets spindelnät.

Lämna en kommentar