jul 30

En av de absolut viktigaste kombinationerna att träna på och känna till i grunden är plaskmatten. Detta beror på att det är en av de vanligaste kombinationerna som både nybörjare och skickliga spelare måste hålla sig ajour med. Vi får alla som gröna schackspelare lära oss att göra ett bondedrag för att öppna för kungen och undvika att trilla i plaskmattsfällan  men ju mer avancerade vi blir lär vi oss att det oskyldiga flankdraget många gånger är försvagande och dessutom förlorar tid och just därför går fällan att få in även på en högre nivå eftersom det ingår  i kombinationspelets mekanismer. Det mest kända exemplet bland namnkunninga spelare är uppvisningspartiet mellan Capablanca och Bernstein i Moskva 1914.

Här nedan följer en plaskmattskombination mellan två mindre kända spelare. En van kombinationslösare kommer att hitta vits första drag tämligen snabbt men det är de eleganta svarsdragen som är det intressanta med denna ställning eftersom även vit har en svag första rad. Din uppgift blir nu att försöka se huvudvarianten och sedan skriva in lösningsförslaget i kommentarfältet ovan.

Guldin – Bagdatiev
1963
[Engqvist]

Vit drar men vem blir plaskmatt?

 

Läs de 3 kommentarerna till “Veckans kluring 61”

  1. Thomas Engqvist säger:

    Säkert var det många av er som såg vinstdraget 1 Qb4!. Svårare är det att se hur svart kontrar vits dubbelhot mot tornen. 1…Rd8! är enda sättet för svart att undvika omedelbar förlust och nu uppstår nästa problem. Hur ska vit agera mot hotet på sin sista rad? Vit spelar 2 Rcd5! och nu ser vi att svart har problem med sin sista rad. Det går inte att slå tornet på grund av damschacken på b8. Svart kan testa det fyndiga 2…Rad3 som ställer ställningen på sin spets eftersom båda spelarnas kantrader är svaga. Vit måste i detta läge spela 3 R5xd3 (3 R1xd3? faller ju på 3…Qa1+ 4 Rd1 Qxd1+ 5 Rxd1 Rxd1#. En fin röntgenattack av svart.) och efter 3…Rxd3 är det vit som får in en röntgenattack med 4 Qb8+ följt av slag på d8.

    Det som gör denna ställning slagkraftig i ett pedagogiskt och estetiskt perspektiv är att 1) båda spelarnas kantrader är svaga, 2) alla tunga pjäser är kvar på brädan och 3) spelet kretsar kring röntgenattacker vilket den mänskliga hjärnan har problem att klara av eftersom pjäserna så att säga hoppar över pjäserna när vi analyserar ställningen i huvudet. Det är alltså inte bara springare som hoppar utan även tunga pjäser (och löpare i kombination med dam) när det finns röntgenattacker.

  2. Jr säger:

    Elegant. En korrigering: du menar 2. Rcd5!

  3. Thomas Engqvist säger:

    Ja, självklart! Tack för att du uppmärksammade felet. Bokstaven d och f ligger jämsides på tangentbordet.

Lämna en kommentar