feb 28

Om man ska bli en stark taktiker är det inte enbart nödvändigt att ha koll på de allra vanligaste idéerna utan det är framför allt de ovanliga idéerna som särskiljer de odödliga från oss vanliga dödliga. Om man inte har sett en ovanlig idé tidigare kräver det kreativitet på en hög nivå, alternativt genialitet (eller datorhjälp av AlphaZero). Här kommer man att tänka på sådana stora taktiska genier som Aljechin, Anderssen, Bronstein, Greco, Kasparov, Marshall,  Shirov och Tal. Enda genvägen om man inte besitter någon av de tidigare nämnda huvudena är att man assimilerar de viktigaste taktiska idéerna genom historien och på det sättet berikar sin arsenal av originiella idéer.

I nedanstående obalanserade ställning fick Pia Cramling, med de svarta pjäserna, chansen att utföra en ovanlig taktisk idé. Om du ser den får du gärna publicera den i kommentarfältet ovan.

Benjamin,Joel (2560) – Cramling,Pia (2505)
Stockholm, 1990
[Engqvist]

Svart drar och vinner

Läs kommentaren till “Veckans kluring 57”

  1. Thomas Engqvist säger:

    Pia spelade 16…Rf8 och bibehöll sina goda vinstchanser som resulterade i vinst efter drag 30. Här fanns dock det svårfunna superdraget 16…Bf6!!. Varför är det så svårfunnet? Kombinationen är ytterst ovanlig och man får in den högst en gång i livet. Schacksnacks läsare klarade den uppenbarligen inte eftersom två dagars betänketid är ute och kommentatorn GM Uwe Boensch missade den. Pia missade som sagt kombinationen men glömde den aldrig. Det otroliga hände att hon fick in den igen, 15 år senare, men det är en annan historia.

Lämna en kommentar