• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 26

Det 12:e och sista partiet slutade enligt förhandstipsen inte oväntat med remi men däremot var det oväntat att Carlsen skulle bjuda remi i sämsta tänkbara läge. Han hade ett stort psykologiskt övertag med både bättre ställning och bättre tid så varför bjöd han remi? Jag följde givetvis det dramatiska partiet live samtidigt som jag lyssnade på den amerikanska sändningen med bland andra Garry Kasparov och Vladimir Kramnik och känslan att Carlsen skulle avgöra VM-matchen var påtaglig när det plötsligt meddelades att Carlsen bjudit remi. Detta kom som en chock för mig och många andra som Yasser Seirawan, Vladimir Kramnik och Judith Polgar bara för att nämna några.

Jag försökte hitta en förklaring och drog mig till minnes att Capablanca i New York 1927 blev så besviken på Nimzowitschs spel att han lämnade en lapp till honom under pågående parti där det stod ”Please make better moves. I don’t know how to avoid a win.”. Anledningen var att Capablanca redan var klar och överlägsen vinnare i turneringen men inte ville påverka turneringstabellen så att Vidmar skulle komma ikapp om Nimzowitsch förlorade. Nimzowitsch var till skillnad från Vidmar en tänkbar VM-kandidat vid denna tid.

Här är en av ställningarna i partiet där Nimzowitsch gjort ett dåligt drag.

Capablanca,Jose – Nimzowitsch,Aaron [E16]
New York (19), 1927
[Engqvist]

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nimzowitsch har just utfört det svaga 20…g6?? (Korrekt var 20…Kf8 med goda remichanser) vilket gav Capablanca chansen att spela på vinst efter 21.Rd6 Kg7 22.Nd5 vilket hade lett till ett positionellt vunnet torn- och springarslutspel då vit står betydligt aktivare än sin motståndare. Istället spelades 21 Kf2?? Kf8 22 Nd5 Rd8 23 Ke3 Nxd5+ 1/2-1/2

Caruana,Fabiano – Carlsen,Magnus
World Championship, London (12), 26.11.2018
[Engqvist]

Vit vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svart har en liten men stabil fördel eftersom det bara är svart som kan bryta med …b5 i lämpligt läge. Det är omöjligt för svart att förlora denna ställning så varför inte spela optimalt och dra nytta av att Caruana har mindre tid på klockan? Istället kom ett remianbud som efter lite eftertanke fick mig att associera till Capablancas 21 Kf2??.

Leker Carlsen med sin motståndare som katten med råttan? Är han så säker på att vinna de snabbare partierna på onsdag att han kan göra som han vill? Det finns vissa paralleller med Capablanca som började tänka på hur övriga deltagare kunde placera sig istället för att fokusera på att spela optimalt schack enligt en världsmästares värdighet. Carlsen tycktes på ett tidigt stadium i partiet bestämt sig för att remi var målet även om han skulle få press på sin motståndare.

Om Carlsen skulle lyckas pulvrisera Caruana på onsdag så har han ändå satt sitt rykte på spel hos sina många anhängare. Varför vill inte världsmästaren bevisa att han är bättre i just klassiskt schack? Kramnik hade ett intressant, kanske ironiskt förslag, att man skulle kasta om och börja med snabbschack och låta de klassiska partierna kulminera och avgöra VM-matcherna. Kanske detta är framtidens melodi om man inte vill spela 24 klassiska partier som man gjorde på den gamla goda tiden?

 nov 26

Magnus Carlsen and Fabiano Caruana play Game 12 of the 2018 World Chess Championship in London. Live commentary with Grandmaster Alexander Grischuk, Anish Giri and Peter Svidler.

Daniel King shows the 12th game of the World Chess Championship 2018 between Magnus Carlsen and Fabiano Caruana.

World Chess Championship 2018 day 12 press conference