apr 30

Sergej Karjakin-Pavel Eljanov resulterade i en seger för den förstnämnde. Karjakin spelade en symmetrisk variant med 5.Re1 mot Berlinmuren i Spanskt parti. Båda verkade följa en forcerade teorivariant ända in i ett slutspel där vit hade löparparet mot ett torn och två bönder. Slutspelet var helt jämnt ända tills Eljanov gjorde misstaget 34…Ke7? och därmed lät vit sätta upp en griparm på damflygeln med a5. En griparm i kombination med löparparet är inte att leka med och sedan lyckades svart dessutom förlora en viktig bonde på kungsflygeln. Efter detta var det öppet mål för Karjakin. Det går att lyssna på de samlade kommentarerna i nedanstående klipp.

I partiet Vladimir Kramnik-Michael Adams blev det ett Italienskt parti. Den sistnämnde stod dock inte att känna igen i denna normalt solida öppning och det var en lätt match för Kramnik att öppna linjer hur han ville på damflygeln och sedan avgöra partiet på den sista raden. Det är mystiskt att Adams spelade väntedraget 21…Kh7? istället för att mobilisera g6-springaren till f4 för att sedan manövrera den vidare till e6 och c5 där den skulle ha en viktig funktion att fylla genom att trycka på de fientliga bönderna. Man kan säga att g6-springaren blev svarts fall eftersom det betydde att en pjäs hela tiden stod dåligt. Ta del av spelarnas och Ljubojevics inlägg i nedanstående klipp.

Wesley So-Teimour Radjabov var en isolani-historia som ledde över till det isolerade bondeparet, det vill säga b7-bonden hamnade på c6. Svarts strukturella svagheter med tre bondeöar mot vits två kvarstod alltså. So lyckades till slut vinna c-bonden men inte partiet. I slutspelet likfärgade löpare och ett torn vardera lyckades Radjabov byta av tornen och med få bönder kvar på brädan var det möjligt att hålla remi i löparslutspelet. En stark försvarsprestation av Radjabov. Det går att lyssna på eftersnacket i det följande klippet.

Veselin Topalov-Pentala Harikrishna utspelade sig ett Spanskt parti där Topalov spelade 8.a4 istället för 8.a3 som har varit ganska populärt under denna turnering. Partiet var jämnt hela tiden och ingen av spelarna gjorde några konstigheter så partiet mynnade ut i remi. Muntliga kommentarer finns här nedan för den som är intresserad.

Radoslaw Wojtaszek spelade ett aggressivt parti med Anti-Grünfeld och vann välförtjänt mot ledaren Shakhriyar Mamedjarov. Detta parti får ni inte missa och kan liksom de andra partierna i turneringen spelas igenom på Chessbomb. Missa heller inte kommentarerna av spelarna om detta parti i nedanstående klipp. Ljubojevic inleder klippet med att säga att det var ett extremt intressant parti.

Det är noterbart att i varje klipp från den här ronden frågade Ljubojevic spelarna vad som är viktigast av kärlek, hälsa och pengar.

Trots poängtappet på en poäng ligger Mamedjarov ensam i ledningen med 5 poäng och har en halv poängs försprång till So och Topalov. Därefter följer fyra spelare på fyra poäng och dessa är Kramnik, Adams, Wojtaczek och Karjakin.

Den nionde och sista ronden börjar klockan 12.oo idag och kan följas på turneringshemsidan. Den stora frågan är om hemmaplansspelaren Mamedjarov kommer att hålla undan för de jagande konkurrenterna…

Lämna en kommentar