Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 30

Star commentator GM Evgeny Miroshnichenko and the young talent GM Daniil Dubov guide us through the second round.

Läs mer »sep 29
The super tournament Tal Memorial Open 2016 (26 Sep – 6 Oct) takes place in Moscow with the following participants: Vladimir Kramnik, Levon Aronian (Armenia, 2795), Viswanathan Anand (India, 2776), Shakhriyar Mamedyarov (Azerbaijan, 2761), Anish Giri (Netherlands, 2755), Li Chao (China, 2746), Peter Svidler (Russia, 2745), Boris Gelfand (Israel, 2743), Ian Nepomniachtchi (Russia, 2740) and Evgeny Tomashevsky (Russia, 2731).
Star commentator GM Evgeny Miroshnichenko and the young talent GM Daniil Dubov guide us through the first round.

 

Läs mer »sep 28

Med anledning av Mark Dvoretskijs tragiska bortgång följer här den andra delen av hyllningsvideon producerad av Astaneh Chess.

 sep 27

Med anledning av Mark Dvoretskijs tragiska bortgång följer här en hyllningsvideo proudcerad av Astaneh Chess. Alex Astaneh Lopez är för övrigt en seriös IM från Irland som producerat många videor av hög kvalitet. I nedanstående klipp går han igenom kapitel 28 från Dvoretsky’s Analytical Manual”.

 sep 26

Schackvärlden nåddes idag 26 september av det chockartade beskedet att Mark Dvoretsky avlidit i en ålder av 68 år. Han var ansedd som en av världens skickligaste schacktränare. Många är de schackspelare som höjt sin spelstyrka tack vare hans djupsinniga litteratur om hur man förkovrar sig. Jag har själv alla hans böcker i min bokhylla och Secrets of Chess Training och Secrets of Chess Tactics är dem som har betytt mest för min schackutveckling, framför allt när det gäller att utveckla den svåra konsten att beräkna komplicerade och djupa varianter. I sina senaste utgivningar For Friends & Colleagues, reflekterar han över sitt yrke som schackcoach. Den senaste boken Recognizing your Opponent’s Resources  handlar om preventivt schack. I slutet av sin bana producerade han med Chess24 en slutspels- och varianträkningskurs. Det går att läsa mer på chess24.com.

 sep 26

GM och Sverigemästaren Erik Blomqvist motsvarade favoritförväntningarna och vann utan darr på ribban den åttonde upplagan av Västerås Open. Blomqvist spelade bland annat ett mycket fint parti mot IM Jonathan Westerberg som bör spelas igenom för att förstå vad som krävs för att vinna en sådan här turnering. Det nittonde draget Bxd5! imponerar då detta drag inte skulle spelas av vem som helst, för hur många skulle ge upp sin fianchettolöpare och överlåta den långa vita diagonalen till motståndaren, för en ynka bonde på a6, brädets billigaste material? Blomqvist släppte ifrån sig två remier på de åtta ronderna och vann det viktiga inbördes mötet mot tvåan IM Lars Oskar Hauge, Norge som för övrigt vann alla de resterande sju partierna. För övriga resultat hänvisas till resultatlistan.

Lars OA Hedlund var i Västerås med sin proffskamera och här kommer de i hans tycke bästa bilderna från tävlingen.

Erik Blomqvist spelade storstilat och vann med minsta möjliga marginal. (Foto: Lars OA Hedlund)

Erik Blomqvist spelade storstilat och vann med minsta möjliga marginal. (Foto: Lars OA Hedlund)

Jonathan Westerberg i djup koncentration. (Foto: Lars OA Hedlund)

Jonathan Westerberg i djup koncentration. (Foto: Lars OA Hedlund)

Pia Cramling, Wasa SK, kom femma med 6.5 poäng. (Foto: Lars OA Hedlund)

Pia Cramling, Wasa SK, kom femma med 6.5 poäng. (Foto: Lars OA Hedlund)

IM och flerfaldige Sverigemästaren vann en fallseger mot GM Bellon Lopez.(Foto: Lars OA Hedlund)

IM och flerfaldige Sverigemästaren vann en fallseger mot GM Bellon Lopez.(Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »sep 26
Välkomna till Skara och Jula hotellets konsthall för Västergötlands Schackförbunds traditionsenliga tävling, Veteranträffen 1 okt. Nu har anmälningstiden gått ut, men vi tar emot efteranmälningar utan avgift via mail eller telefon. Se uppgifter i inbjudan. I Startavgiften på 200:- ingår lunch och fritt kaffe hela dagen. Inbjudan med hittills anmälda.
Väl mött i Skara!
mvh Rickard Dahlström / VSF


sep 25

Höstterminen 2011 genomfördes en kurs på Youtube med blandade schackteman. I nedanstående videoklipp presenteras med hjälp av två kombinationer en metod hur man kan upptäcka och lösa kombinationer. Inspirationskällan är den ryske stormästaren Alexander Kotovs bok Vägen till mästerskap i schack som tar upp begrepp som motiv och tema.

 sep 24

chess_strategy_for_kids_big80

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det har i dagarna kommit ut en ny bok av IM Thomas Engqvist. Detta är hans tredje bok efter de tidigare Petrosian – move by move och Stein – move by move utgivna på Everyman Chess. Titeln är Chess Strategy for Kids och kan ses som ett slags fristående fortsättning till Chess Tactics for Kids skriven av GM Murray Chandler. Det svåra med titeln ”for kids” är att den egentligen inte enbart är skriven för barn. Eftersom det i våra dagar finns barn med exceptionellt hög spelstyrka är boken också tänkt för en betydligt större målgrupp. Boken är ju även avsedd för föräldrar till barn som spelar schack och inte minst alla barn, ungdomar och vuxna som vill utveckla sig inom det strategiska spelet.

Boken är pedagogiskt progressiv så när ett tema presenteras, låt oss säga Smart Strategi 29, öppna linjer och halvöppna linjer med underrubriken ”Torn är formidabla att utöva tryck längs linjer” presenterar de två första diagrammen en definition av vad öppna och halvöppna linjer innebär och sedan följs de åt med fyra exempel i progressiv ordning. Det sista exemplet exemplifieras med en ställning från Kramnik-Nisipeanu, Dortmund 2015 och belyser ett mer avancerat grepp när man kan överge en linje för att öppna en annan.

Kramnik,V – Nisipeanu,LD, Dortmund 2015

Vit vid draget

Vit vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 Rb1 undviker tornavbyte och förbereder en möjlig öppning av en ny linje med bondegenombrottet b4 för att utöva tryck mot den sårbara b7-bonden. Det svarta tornet kan inte göra så mycket på c-linjen.

Det engelska bokförlaget Gambit Publications Ltd är fokuserade enbart på schack och drivs av erfarna och kunniga mästare och stormästare. Det finns mer information om deras utgivning på www.gambitbooks.com där de i nuläget har mer än 180 böcker utgivna. Det går naturligtvis också bra att vända sig till Schackhandeln för mer information, bläddring och köp av deras litteratur.

Här kan man läsa en färsk recension om Chess Strategy for Kids skriven 10 september av schackälskaren Davide Nastasio.

 sep 24

248 är anmälda till Västerås Open, den andra deltävlingen i Svenskt Grand Prix. En av storfavoriterna att följa är GM Erik Blomqvist, årets Sverigemästare. Han vann alla fyra partierna igår och möter i den femte ronden IM Lars Oskar Hauge, Norge. 13 GM och 5 IM deltar i toppen och hela anmälnings- och resultatlistan kan ses här. Tävlingen startade alltså igång igår med fyra inledande snabbschackpartier. Idag lördag spelas två klassiska partier följt av ytterligare två i morgon. Partierna kan spelas igenom och följas med live från och med kl. 10.00 (rond 6 16.00, rond 7 09,00 och rond 8 14.00) på Chessbomb.

Fotografen Lars OA Hedlund bevakar i vanlig ordning Västerås Open men på grund av ett mindre datorhaveri kommer de bästa fotografierna att publiceras först efter helgens spel.

Tidigare artiklar