Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 30

Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från den första ronden av Hasselbacken Chess Open 2016:

Högst rankade GM Dimitrij Andrejkin, Ryssland vann mot...(Foto: Lars OA Hedlund)

Högst rankade GM Dimitrij Andrejkin vann första ronden mot Jussi Jakenberg. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »apr 30
30 april – 8 maj spelas en jubileumsturnering för att fira att Stockholms Schacksällskap fyller 150 år. 388 spelare är anmälda och ungefär en tredjedel av dessa är titelhållare, närmare bestämt 106: 40 GM, 29 IM och 37 FM. Storfavorit är GM Dmitrij Andrejkin, Ryssland (2734). För publiken (och spelarna) kommer det också att bjudas på två gratis föreläsningar under Hasselbacken Chess Open så den som har vägarna förbi, till det anrika Hasselbacken, kan ta del av dessa entimmesföreläsningar: 1 maj, kl. 12.00 (CET), Pia Cramling: ”My favourite players in Hasselbacken Chess Open” och 4 maj, Nils Grandelius: ”My encounter with world champion Magnus Carlsen”. Mer komplett information om Hasselbacken Chess Open 2016 finns på turneringens hemsida. Ett urval partier finns för genomspelning här. Glöm inte att rösta en gång i högerspalten.


apr 30

Livesändningarna börjar kl. 14.00 varje dag utom den sista som börjar kl. 11.00. Kommentatorer blir det svenska stjärnskottet IM Jonathan Westerberg och den svenska schacklegenden GM Ulf Andersson.

 

 apr 30

GM Daniel King går igenom de avgörande partierna i den sista ronden från Norway Chess 2016.

VM Magnus Carlsen lyckades trots mindre bra spel mot GM Levon Aronian i den åttonde ronden vinna mot GM Pavel Eljanov i den sista och avgörande ronden och därmed säkra segern i årets upplaga av Norway Chess. Tidigare upplagor av Norway Chess har vunnits av GM Sergej Karjakin (2013), GM Sergej Karjakin (2014) och GM Veselin Topalov (2015). Det är inte en fördel att ha hemmaplan i schack så det måste kännas skönt för Carlsen att äntligen lyckas med detta. Favorittrycket kan bli för tungt i kombination med sämre koncentration och mentala förberedelser.

GM Nils Grandelius gjorde med tanke på motståndet en helt normal insats. Han kommer säkert att dra många lärdomar av detta och på sikt utvecklas till en ännu starkare spelare.

Slutställning:
1. Magnus Carlsen, Norge, 6 poäng
2. Levon Aronian, Armenien, 5.5 poäng
3. Maxime Vachier Lagrave, Frankrike, 5 poäng
4. Veselin Topalov, Bulgarien, 5 poäng
5. Vladimir Kramnik, Ryssland, 5 poäng
6. Pentala Harikrishna, Indien, 4.5 poäng
7. Chao Li, Kina, 4.5 poäng.
8. Anish Giri, Holland, 4 poäng
9. Pavel Eljanov, Ryssland 3 poäng
10. Nils Grandelius, Sverige 2.5 poäng

 

 apr 29

Här nedan följer den stilfulla avslutningsceremonin av det amerikanska mästerskapet 2016. Man kan bland annat se Nakamura skriva autografer och segrarna motta de stora checkarna. Därefter hölls det en blixtturnering mellan Caruana, Nakamura, So och Kasparov. Vilket evenemang att ta del av! I skrivande stund är det en helt öppen historia vem som kommer att ta hem turneringen och det är noterbart att Kasparov, som lagt pjäserna på hyllan, spelar minst lika bra som de övriga tre, betydligt mer aktivare spelare. Det går att ta del av den spännande fortsättningen kl. 20.00. Missa inte detta!apr 28

Slutställningen inför den sista ronden ser ut så här: 1. Aronian 5 poäng 2. Carlsen 5 poäng, 3 Vachier-Lagrave 4.5 poäng, 4. Topalov 4.5 poäng, 5. Kramnik 4.5 poäng, 6 Harikrishna 4 poäng. 7. Chao Li 4 poäng, 8 Giri 3.5 poäng, 9 Eljanov 3 poäng och 10 Grandelius 2 poäng.

Rond 9 har följande möten:

Grandelius – Vachier Lagrave

Carlsen – Eljanov

Topalov – Kramnik

Li Chao – Giri

Harikrishna – Aronian

Klicka här för att ta del av livesändningen kl. 16.00 med superkommentarer av stormästarna Peter Svidler och Jan Gustavsson. Partierna kan spelas igenom i efterhand på Chessbomb.com.

 apr 28

För er som har tid, ork och energi att följa med Norway Chess 2016 efter att ha följt med livesändningarna i USA-mästerskapet erbjuds nu en hejdundrande avslutning då ledarherrarna GM Levon Aronian, Armenien och regerande världsmästaren Magnus Carlsen, Norge har 5 poäng av 8 möjliga inför sista ronden. Bakom dessa två spelare skuggar tre spelare på 4.5 poäng som också har chansen att ta hem segern. Dessa är GM Vladimir Kramnik, Ryssland, GM Veselin Topalov, Bulgarien och GM Maxime Vachier- Lagrave, Frankrike. Glöm inte att rösta i högerspalten på den ni tror tar hem Norway Chess 2016. Det är noterbart att både Aronian och Vachier-Lagrave står utan röst trots att båda har utmärkta vinstchanser i morgon. Det intressantaste mötet i morgon är nog det mellan Topalov och Kramnik.

 apr 28
Det amerikanska underbarnet GM Sam Seiwan (2000-) spelade simultan på Hasselbacken i Hazeliussalen i går tisdag. 20 hugade spelare utmanade det unga schackgeniet som visade vad skåpet skulle stå och favoritenligt vann alla partierna. Spelet tog endast två timmar. Detta får en att tänka på Bobby Fischers glansdagar när han 1964 gjorde simultanturné i USA. För den som vill läsa mer om detta och ta del av partierna rekommenderas A Legend On the Road – Bobby Fischer’s 1964 Simul Tour av IM John Donaldson.
Här följer de bästa bilderna av proffsfotografen Lars OA Hedlund.
Första dragen utförs av stormästaren i höger bildkant. (Foto: Lars OA Hedlund)

Första dragen utförs av stormästaren i höger bildkant som går i rotationsriktningen medurs och sedvanligt har vit i alla partierna. (Foto: Lars OA Hedlund)

"De 20 tappra" (Foto: Lars OA Hedlund)

”De 20 tappra” (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »apr 27

Norway Chess har kommit lite i skymundan på grund av det superstarka USA-mästerskapet som nyligen avslutades. Här följer i varje fall höjdpunkten från den sjätte ronden med kommentarer av GM Daniel King.

Klicka här för att ta del av livesändningen kl. 16.00 med superkommentarer av stormästarna Peter Svidler och Jan Gustavsson. Partierna kan spelas igenom i efterhand på Chessbomb.com.

 apr 26

Det var tre stora förhandsfavoriter till USA-mästerskapet 2016, GM Fabiano Caruana, GM Hikaru Nakamura och GM Wesley So. Caruana lyckades vinna sista partiet med de svarta pjäserna och vann därmed mästerskapstiteln med 8.5 poäng följd av Nakamura och So på 7.5 av 11 möjliga. Starkt gjort med tanke på att han måste ha varit rejält speltrött efter att ha tampats med Karjakin och kompani i kandidatturneringen strax före det nationella mästerskapet. Med tanke på dessa omständigheter hade jag inte alls blivit förvånad om So vunnit. Detta säger något om Caruanas höga klass och inte enbart att han spelar på topp på hemmaplan. Kasparov berättade i studion igår att han trodde att endast Caruana kunde sätta press mot Magnus Carlsen i en VM-match och det kan ligga någonting i det. Detta innebär förstås att man på intet vis ska räkna bort GM Sergej Karjakin som också kommer att bli en mycket tuff utmanare för Carlsen. Framför allt bör ju hans motivationsnivå ligga betydligt högre än Carlsens eftersom det alltid är svårare att försvara en titel än att erövra den.

Här nedan följer segerintervjun med Caruana. Därefter följer också segerintervjun med den nyblivna kvinnliga amerikanske mästaren IM Nazi Paikidze som lite överraskande vann istället för GM Irina Krush som i tidigare USA-mästerskap i princip prenumererat på denna titel. Man noterar att förstapriset var 25.000 dollar som Paikidze välförtjänt håvade in. Skillnaden med svenska förhållanden är ju inte ens mätbar.

 

 

Tidigare artiklar