Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 31

FIDE:s elolistor per den 1 november 2012 (kommer varje månad numera). Det finns numera snabb- och blixt-schack rating. Klicka på respektive lista och därefter på namnet på den du söker och ratingtalen dyker upp.

Sverige har ingen över 2600 efter det att GM Evgenij Agrest tappat 15 poäng sedan oktoberlistan och har 2599, en rating han delar med den inaktive GM Ferdinad Hellers.

Utöver world no. 1 GM Magnus Carlsen är GM Peter Heine Nielsen fortfarande den ende nordbon som finns med på värdslistan och det krävs 2652 i rating för att komma med. GM Fabiano Caruana har gjort ett ramarkabelt skutt, från 2736 till 2786 i rating och 12 placeringar sedan januarilistan!

Sverigelistan.
1. GM Evgeny Agrest (2599) SK Team Viking 2. GM Nils Grandelius (2593) Lunds ASK 3. GM Slavko Cicak (2579) Eksjö SK 4. GM Hans Tikkanen, (2575) Lunds ASK 5. GM Emanuel Berg (2574) SK Team Viking.
Världslistan.
1. GM Magnus Carlsen (2848) Norge 2. GM Levon Aronian (2815) Armenien 3. GM Vladimir Kramnik (2795) Ryssland och 94. GM Peter Heine Nielsen (2657) Danmark.
Damlistan.
1. GM Judit Polgar (2705) Ungern 2. GM Humpy Koneru (2610) Indien 3. GM Yifan Hou (2606) Kina och 12. GM Pia Cramling (2516) SK Team Viking.
Juniorlistan.
1. GM Fabiano Caruana (2786) Italien 2. GM Anish Giri (2715) Holland 3. GM Liren Ding, (2702) Kina och 20. GM Nils Grandelius (2593) Lunds ASK.okt 31

Välkommen till Stockholm All Saints Tournament 1-4 november 2012! Välkommen till Solstadsträffen 3-4 november 2012!
Ännu inte försent att anmäla sig (klickbara)!okt 31

Dagens partislut uppstod i partiet mellan M Porat och O Vasiliev och spelplatsen var Israel och året 2010. Vit förlorade efter lång kamp eftersom han inte såg möjligheten i diagramställningen.

Samtliga 1365 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

okt 30

På torsdag är det den 1 november. Det händer mycket internationellt denna månad. Listan som bifogas kunde göras ännu längre men dessa är, som Schacksnack bedömer det, de mest intressanta.

World Youth Chess Championship i Maribor Slovenien 7-19. Många svenskar spelar.
King Chess Tournament Bukarest Rumänien 7-14. Deltagare. GM Fabiano Caruana, GM Veselin Topalov, GM Vassily Ivanchuk och GM Liviu Dieter Nisipeanu.
FIDE World Women´s Chess Championship i Kanthy Mansiysk Ryssland 9/11 – 3/12 med GM Pia Cramling.
Worl Senior Chess Championships 2012 i Kamena Vorula Grekland 12 – 25 med Nils Åke Malmdin.
Malta Open 2012 i Bugibba 18 – 24 med bland annat fjolårssegraren GM Stellan Brynell och IM Björn Ahlander plus flera från Sverige.
FIDE Grand Prix i Tashkent Uzbekistan 21/11 – 4/12 med 12 av världens starkaste spelare som till exempel GM Sergey Karjakin och GM Fabiano Caruana.
I slutet på månaden dyker GM Magnus Carlsen upp i Mexico City men till detta återkommer Schacksnack.okt 30


GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK demonstrerar under avslutningsfesten.

Dubble Sverigemästaren GM Tiger Hillarp Persson gjorde sin 11 visit i den lilla ön Guernsey i Engelska kanalen för att deltaga i deras Schackfestival, som avslutades den 27:e. Under dessa har han vunnit inte mindre än sex gånger vilket är ett strålande facit. I årets upplaga blev det ett bakslag vilket framgår av bifogad tabell.

Guernsey Schackfestival 2012
1 GM Mark Hebden 2529 6.0
2 GM Marc Narciso 2535 6.0
3 GM Raj Tischbierek 2468 5.5
13 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2556 4.5

 

Några partier för genomspelning.okt 30

Dagens partislut ställer knappast till för mycket huvudbry för de många schacksnackläsarna… Partiet spelades Moskva 1954 mellan Shashin och Dashkevich.

Schacksnack får varje vecka kommentarer om de rätta dragen till partisluten. Det går av naturliga skäl inte att publicera dem eftersom nöjet då är borta för många av Schacksnacks läsare. Du kan själv kontrollera din lösning i ”facit” och hur dettta går till är utförligt beskrivit under fliken ”Om…” överst på startsidan.

Samtliga 1364 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

okt 30


Krongruppen, en del av LASK Open, fortsätter i dag kl. 18.00. Deltagarna är GM Nils Grandelius, GM Hans Tikkanen, IM Axel Smith och IM Daniel Semcesen. Det är ett utmärkt tillfälle att följa några av landets starkaste spelare i direktsändning (spelprogram) på tisdagarna  under hösten.

I dag blir det partiet i Krongruppen GM Nils Grandelius mot IM Daniel Semcesen (kl. 18.00) och ett parti från LASK Open (kl. 19.00) som kommer att kunna följas.okt 29


Segraren GM Lars Karlsson SK Rockaden Stockholm.
Foto Lars OA Hedlund

I går avgjordes Stockholmsmästerskapet (prislistan inte fullständig på Chess-Results) i Snabbschack över sju ronder. Segrade gjorde GM Lars Karlsson, SK Rockaden på 6.0 poäng före Vesa Heinola, Kristallens SK, och IM Thomas Engqvist, SK Rockaden, 5½ poäng.okt 29

 

Då var Unive Open som spelats i Hoogeveen Nederländerna över för denna gång. De flesta intresserade har nog redan tagit del av prislistan men för säkerhets skull kommer här en sammanfattning (78 deltagare). 1. GM Erwin L’Ami från Nederländerna 7.0 poäng. Svenskarnas placeringar (partierna nederst i inlägget): 8. GM Nils Grandelius, Lunds ASK, och sedan följde spelarna från Limhamns SK 14. GM Stellan Brynell, 25. Linus Johansson och 40. Philip Lindgren.

I Unive Kroongroep (dubbelrondig) var GM Hikaru Nakamura överlägsen med 4½ poäng på sex ronder vilket var 1½ före närmaste medtävlare.

Svenskarnas partier rond 1-9 (i spelare- och rond-ordning).

Kroongroep
Tabell och partier rond 1-6.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 29

Söndagen är skön! Men i dag är det ny vecka med bland annat nya partisliut på Schacksnack. Dagens parti spelades mellan Uusi och Etruk i Estland 1976.

Schacksnack får varje vecka kommentarer om de rätta dragen till partisluten. Det går av naturliga skäl inte att publicera dem eftersom nöjet då är borta för många av Schacksnacks läsare. Du kan själv kontrollera din lösning i ”facit” och hur dettta går till är utförligt beskrivit under fliken ”Om…” överst på startsidan.

Samtliga 1363 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.Tidigare artiklar