Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 30

FIDE:s elolistor per den 1 oktober 2012 (kommer varje månad numera). Utöver world no. 1 GM Magnus Carlsen är GM Peter Heine Nielsen fortfarande den ende nordbon som finns med på värdslistan och att det krävs 2655 för att komma med. Det finns numera snabb- och blixt-schack rating. Klicka på respektive lista och därefter på namnet på den du söker och ratingtalen dyker upp.

Sverigelistan.
1. GM Evgeny Agrest (2614) SK Team Viking 2. GM Nils Grandelius (2593) Lunds ASK 3. GM Hans Tikkanen, (2574) Lunds ASK 4. GM Slavko Cicak (2572) Eksjö SK 5. GM Emanuel Berg (2566) SK Team Viking.
Världslistan.
1. GM Magnus Carlsen (2843) Norge 2. GM Levon Aronian (2821) Armenien 3. GM Vladimir Kramnik (2795) Ryssland och 92. GM Peter Heine Nielsen (2662) Danmark.
Damlistan.
1. GM Judit Polgar (2705) Ungern 2. GM Humpy Koneru (2607) Indien 3. GM Yifan Hou (2605) Kina och 13. GM Pia Cramling (2514) SK Team Viking.
Juniorlistan.
1. GM Fabiano Caruana (2772) Italien 2. GM Anish Giri (2730) Holland 3. GM Liren Ding, (2702) Kina och 17. GM Nils Grandelius (2593) Lunds ASK.sep 30

Det är inte lätt att peta ner GM Boris Gelfand från förstaplatsen i London. I går blev det remi mot GM Anish Giri. Resultaten runt honom går hans väg, men naturligtvis är han själv en mycket stark spelare för att leda en turnering av den digniteten. Nu får hans närmaste konkurrenter möjlighet att samla krafter, för i dag är det spelledigt inför de tre avslutande ronderna. Det är dubble juniorvärldsmästaren GM Shakhriyar Mamedyarov, som är närmast i tabellen. Shakhriyar kan inte av egen kraft passera Boris eftersom de redan mötts med remi som resultat vilket skedde i femte ronden.

GM Hikaru Nakamura, turneringens högst rankade spelare, är inne i en djup formsvacka. Han ligger på sista plats efter att igår förlorat, som vit, mot GM Vassily Ivanchuk vilket var hans fjärde nolla på ått ronder.

Övriga resultat i rond 8: Leko-Grischuk (½-½), Kasimdzhanov-Adams (1-0), Topalov-Mamedyarov (½-½) och Dominiquez Perez-Wang (½-½).

På grund av tekniska problem med schacksnacktabellen kommer partierna några dagar att publiceras i två delar.

Partierna rond 6-8.

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 30
Vem vinner Sao Paulo/Bilbao Grand Slam finalen? I Brasilien skall det spelas fem ronder och sedan flyttar spelarna till Spanien där spelet återupptages den 8 oktober. Till dess kan du rösta i högerspalten.


sep 29
Om avslutning i FIDE Women´s GP i Ankara skrev Schacksnack efter det att ”finalpartiet” mellan GM Anna Muzychuk och GM Humpy Koneru i rond nio slutat med vinst för Anna, att det fortfarande var mycket som kunde hända. Vad rätt! När översta steget på prispallen skulle bemannas visade det sig att dit klättrade GM Humpy Koneru efter det att hon avslutat med två vinster och Anna endast mäktade med lika många remier.
1 GM Humpy Koneru 2593
2 GM Anna Muzychuk 2606 8.0
3 GM Xue Zhao 2549

På grund av tekniska problem med schacksnacktabellen kommer partierna några dagar att publiceras i två delar.

Partierna rond 10-11.

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 29

London är fortfarande tidigare VM-utmanaren Boris Gelfand från Israel i ensam ledning på fem poäng efter sju ronder vilket är en halv poäng före närmaste förföljaren som är GM Shakhriyar Mamedyarov. Efter dessa följer en trio på fyra poäng och det är GM Alexander Grischuk, GM Veselin Topalov och GM Peter Leko.

I rond sju som spelades i går vann Gelfand över reserven (kom in i stället för GM Peter Svidler) GM Michael Adams i ett originellt parti där svart spelade 11…Kf7 och lite senare försvann kungen in på g8 och i och med detta stängde han in sitt torn på h8… Släng gärna ett öga på den ovanliga ställningen efter drag 22. Hur som helst med detta för tydligen var uppställningen bra för efter ytterligare några drag hade Gelfand skaffat sig två merbönder vilket mer än väl räckte till vinst.

Ytterligare ett parti gick till avgörande och det var i mötet mellan GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Hikaru Nakamura. Den senare fick vidkännas sin tredje förlust och detta fick till följd att den högst rankade i turneringen återfinns på sista plats.

I dag spelas rond 8 och spelschemat för denna är: Leko-Grischuk (½-½), Gelfand-Giri (½-½), Kasimdzhanov-Adams (1-0), Nakamura-Ivanchuk (0-1),  Topalov-Mamedyarov (½-½) och Dominiquez Perez-Wang (½-½).

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 15.00 undantaget den 30 september då det åter är spelledigt. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

På grund av tekniska problem med schacksnacktabellen kommer partierna några dagar att publiceras i två delar.

Partierna rond 6-7.

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 29

”Kungamötet” i ”Grand Slam Chess Master Final” mellan GM Magnus Carlsen och Levon Aronian slutade  inte helt oväntat med delad pott efter det att Magnus tagit ut evig schack. Men innan dess var Magnus illa ute efter sitt 27:e drag. Enligt kommentatorerna var han matt i fyra drag eller så hade Aronian fått en överlägsen ställning. Men det gäller för motståndaren att upptäcka det…

Vad skall man skriva om den unge italienaren GM Fabiano Caruana? Han går från klarhet till klarhet. I går var det spenjoren GM Fransisco Vallejo Pons som fick sträcka vapen och detta redan efter 24 drag då hans kungsflygel rasade ihop totalt. Världsmästaren GM Vis. Anand fortsätter att spela remi och denna gång mot GM Sergey Karjakin.

En fråga som dyker upp: Skall Caruana klara sig obesegrad genom turneringen i Sao Paulo? Spelschemat för sista ronden i Brasilien: Vallejo Pons-Karjakin (½-½), Anand-Carlsen (½-½) och Aronian-Caruana (½-½).

Norska ”Nettavisen” har en lång artikel om gårdagens rond.

Det blir direktsändning och den startar klockan 20.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Det är trepoängs tabell i turneringen och i och med resultaten i går har Caruana utökat sin ledning.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 10
2 GM Levon Aronian 6
3 GM Magnus Carlsen 5
4 GM Vis. Anand 4
5 GM Fransisco Vallejo Pons 3
6 GM Sergey Karjakin 2

 

På grund av tekniska problem med schacksnacktabellen kommer partierna några dagar att publiceras i två delar.

Partierna rond 4.

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 29

I dag är det lite enklare huvudbryet hämtat från ett korrparti som avslutades 1971 och det spelades mellan Vilenkin och Zavada.

Samtliga 1342 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

sep 28

På grund av ett tekniskt problem kan det ta ett par dagar innan det kommer några partier på Schacksnack. Om inte förr bör det fungera i början på nästa vecka. I övrigt fungerar sidan som den skall så det går utmärkt att skriva kommentarer.sep 28

I går gick det så här i London: Leko-Giri (½-½),  Grischuk-Adams (½-½), Gelfand-Ivanchuk (½-½), Kasimdzhanov-Mamedyarov (0-1), Nakamura-Wang (0-1) och Topalov-Dominiquez Perez (1-0).

Spelschemat för rond 7: Dominiquez Perez-Leko (½-½), Wang-Topalov (½-½), Mamedyarov-Nakamura (1-0), Ivanchuk-Kasimdzhanov (½-½), Adams-Gelfand (0-1) och Giri-Grischuk (½-½).

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 15.00 undantaget den 30 september då det åter är spelledigt. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 

I dag i Sao Paulo väntar ”kungamötet” mellan GM Magnus-Levon Aronian (½-½). Spelschemat i övrigt: Caruana-Vallejo Pons (1-0)och Karjakin-Anand (½-½).

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 20.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Sent skall syndaren vakna. Det är trepoängs tabell i turneringen. Tack Krister! Detta kan inte webmaster serva med i schacksnaktabellen med partierna.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 7
2 GM Levon Aronian 5
3 GM Magnus Carlsen 4
4 GM Vis. Anand 3
5 GM Fransisco Vallejo Pons 2
6 GM Sergey Karjakin 1

 

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 28

Även idag härstammar partislutet från gamla Sovjetunionen. Partiet spelades i Moskva 1957 mellan Belenky-Pirogov.

Samtliga 1341 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

FEL UNDER DIAGRAMMET – NOTERA ATT SVART INLEDER!

Tidigare artiklar