• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









aug 31

FIDE news

Elolistor per den 1 september 2010.

1. Sverigelistan.1. GM Emanuel Berg (2616, +4).

2. Världslistan. 1. GM Magnus Carlsen, NOR (2826), 67. GM Peter Heine Nielsen DEN (2670, -30).

3. Damlistan. 1. GM Judit Polgar, HUN (2682). 14. GM Pia Cramling (2509, -8).

4. Juniorlistan.



aug 31

Utropstecken

hemsidan för Agriculure Cup 2010 går det att läsa. IM Tikkanen Hans (SWE) & IM Semcesem Daniel (SWE) – new GM title normative perfomance. Congratulations!” Schacksnack instämmer i gratulationen!



aug 31

Avslutningsrapporten från Kristiansund av Axel Smith. Under denna finns samtliga partier från ”Arctic Securities Chess Stars”. Bland annat två som är kommenterade av de inblandade stormästarna Magnus Carlsen, Vis. Anand, Judit Polgar och Jon Ludvig Hammer.

Det var en utmärkt direktsändning som NRK bjöd på men tyvärr måste det bli ett  minus i kanten och det Schacksnack syftar på är att det inte fanns möjlighet att följa betänketiden. I direktsändning av blixt- och snabbschakpartier är det ett måste annars försvinner en del av upplevelsen/behållningen.

Citat från spelarna, som endast finns på Schacksnack! (De kommer dock i den sista bulletinen.)

Magnus Carlsen

About the tournament
– Well, it’s nice to win if you play the world champion, thats for sure. But of course, it would have probably made little bit if there had been more games, but obviously it’s still great. I am very happy with the games I played today, at least compared to what i did previous days. As everyone can see it was not very impressive.

About the final
– Probably the first game was not faultless, but I felt that I played quite well. I put some pressure on him and managed to win. Well, from this opening white doesn’t really aim for much of an andvantage, but just to get some position to play and put some pressure. Vishys 21…a5 is actually a blunder due to 22.cxd5 exd5 23.Rxc5 which actually wins the a-pawn. Apart from that 21…a5 is positionally a very sound move. In the game I had a bit of pressure, but not decicive, but I had som pressure. I know I was winning essentially when I got in Bxh5, it should be more or less winning, because black has too many weaknesses.

In the second game I chose an opening variation were I am almost known to be slighty worse, but it’s very solid. I thought I had some good moves and then I was completely okay.

About his tournament schedule
– Well, basically I will always be playing tournaments, like in New York, then Bilbao and Nanjing.

Viswanathan Anand

About the loss in the final
– Obviously its a pity to lose. Essentially I through away the game in one move, 21…a5. As soon as I went there I saw Rc5. Even after what Magnus did he is better. Then I made some three more blunders. 32…h5 was not very necessary, at least at that point. When I played 40…Ne7 I missed 41.Bxh5 gxh5 42.Qh7+ Kf8 43.Qh6+!, which collects the rook on a5.

Basically this was pretty pathetic. It would have been nice to play some decent game, but today it was not happening.

About the tournament
– I would say more or less I am satisfied, but also against Hammer I was suffereing. The probablem is that I have not played rapid tournaments since Mainz, so it was nice to play one.

About the importance of the loss, considering a future World Championship match against Carlsen
– Well, you never want to do badly, but it’s not necessary to put everything in context. Magnus is a huge talent, he was stronger today.

About his tournament schedule
– After Bilbao we [Anand & Carlsen-red] play four tourmanents together.

Do you have a campaign taking back the place as the world’s highest rated player?
– I am not against it!

Judit Polgar

About the bronze final
– In game one I played this schotch and I think I had a very nice position. With 16.f4 forcing 16…f5, I felt I can gain an advantage. After 21…g5 it started to get complicated. After 24.c4 I should be clearly better, but I misplayed it and I was almost worse.

In game two I was very happy with my opening. I wanted to play 19…Rd6 20.Qa4 c4, but I thought that I had an even better version, but I missed 21.exd5. After that I was trying hard with all kind of tricks, but it was not enough.

Her ambitions to come back to top 20
– Well, generally speaking I played very little, actually most of my mistakes depended on the lack of playing. Ao I try to play more in the future and hope to get back my practical strength.

About the tournament
– In the first game I was better after the opening, I had a clearly favourable position. Then I was over optimistic. If the first games goes well, it can continue in the tournament. Definitely I need some positive results to feel better.

About her tournament schedule
– In a week time I meet Magnus in New York, I try to help the audience to beat Magnus. After that I go to the Olympic, the a rapid in Rome, and a rapid in Cap d’Adge, and then Mexico. So I am pretty busy.

Jon Ludvig Hammer

About the bronze finals
– In the first game I somehow sort of blunderd when i allowed 16.f4. My position was still playable and at some point I even got so optimistic that I wanted to play 21…g5. In the end it worked out, but I was in some danger.

About his ambitions
– Well, my ambition is to play good chess, and if I play good chess, it will hopefully be visible in my results. That is my goal.

About the tournament
– I am very happy about myself for sure. In this field I am the rookey, but I got a lot of good position. I spoiled a couple, so I feel I can do even better.

Polgar – Hammer ½-½
Polgar spelade skotskt, hennes fjärde botmedel mot berlinerslutspelet i denna turnering, och fick en lovande ställning. Hammer komplicerade till det och lyckades skapa tillräckligt med aktivitet för en remi.

Hammer – Polgar 1-0
Hammer vann en bonde efter 20 drag med en liten kombination. Han spelade därefter hem partiet i säker stil.

Carlsen – Anand 1-0
Carlsen öppnade denna gång med 1.d4. Det blev en lugn variant i Grunfeld där de flesta pjäser och bönder är kvar på brädet. Carlsen byggde långsamt upp press och avgjorde sedan genom att offra vid Anands kungsställning.

Anand – Carlsen ½-½
Det blev Breyervarianten i spanskt, där Anand fick fyra mertempon eftersom Carlsen spelat Lc8-b7-c8 och Sb8-c6-b8. I övrigt var ställningarna identiska. Det är dock inte enkelt för vit att komma vidare, och Anand råkade istället tillåta en bondeframstöt av Carlsen som direkt utjämnade. Överraskande bjöd då Anand remi efter 28 drag, vilket avgjorde matchen till Carlens fördel.

Slutställningen blev alltså:
1. Magnus Carlsen
2. Viswanathan Anand
3. Jon Ludvig Hammer
4. Judit Polgar

Vid prisutdelningen fick spelarna sina priser: en bok om Kristiansund på norska och en tekopp.

Det har varit en helt fantastisk vecka här i Kristiansund, där man kunnat följa världstjärnorna på riktigt nära håll. Mediauppbådet har också varit lyckat, med hela uppslag i tidningarna varje dag. NRK:s web-TV har varit populär, och VG:s direktsändning fick in 40 frågor från tittarna varje minut.

För mig har det varit mycket att göra, som bulletinredaktör, funktionär vid Arctic Securities Chess Stars och huvuddomare i Grand Prix-turneringen. Den relativt korta betänketiden i GP-turneringen, 1½ timme på 40 drag + ½-timme gjorde att det var många spelare som fick ont om tid. Vid ett tillfälle fick jag stå och notera dragen i tre tidsnöder samtidigt. Det gick sådär…

Det blir ibland en del fel i livesändningen, speciellt när det är snabbschack. De första 12 dragen i Polgar-Carlsen, rond 1, registrerades inte. Tack och lov spelade de en öppning jag känner till ganska väl, så jag lyckades lista ut vilka drag som var spelade. Det hade blivit lite av ett fiasko annars, med ett par hundra åskådare på plats och tusentals via web-TV som inte kunnat följa partiet.

Mest tycker jag faktiskt att Anand och Hammer har imponerat. Anand var faktiskt den som tog mest poäng totalt. Hammer spelade mer än jämnt med de andra i öppningen och mittspelet, men han gjorde ett par misstag mot slutet av partierna. Tredjeplatsen är ändå en stor framgång! Missa heller inte Jon Ludvigs blogg,

Under SM gick det bra med lite sömn, så här tänjde jag ytterligare lite på gränserna. Två timmar vissa nätter var dock för lite, och lär vara orsaken till att jag blivit sjuk. Om tre dagar går flyget går till Danmark och XtraCon i Borup, så det finns tid för återhämtning innan dess.

Kvällens middag med Bacalao, dricka och god stämning var en värdig avslutning. Nu åker Anand på semester till Svalbard, medan planeringen inför en turnering nästa år så smått sätter igång.

Kommenterade partier.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Finalmatchen.
GM Magnus Carlsen – GM Vis Anand.


Bronsmatchen.
GM Jon Ludvig Hammer – GM Judit Polgar


Kvalificeringen.



aug 31

Dubbelt svenkt i toppen på  Agriculture Cup 2010 i Litauen inför sista ronden. Inte nog med detta IM Hans Tikkanen har skaffat sig ytterligare en GM-inteckning. Frågan är om inte även IM Daniel Semcesen har skaffat sig en inteckning. Deras prestationsrating inför sista ronden skäms inte för sig! Eller vad sägs om Tikkanen 2665 och Semcesen 2602?

I sista ronden har Hans svart mot GM Heikki Westerinen och Daniel vit mot IM Kestutis Kaunas.

Efter rond 9.
1 IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2469 7.5
2 IM Daniel Semcesen, Lunds ASK Sverige 2420 7.0
3 GM Normunds Miezis Lettland 2518 6.5
4 GM Sarunas Sulskis Litauen 2554 6.5
5 IM Mikael Agopov Finland 2436 5.0
6 FM Mikhail Tokmachev Ryssland 2361 4.0
7 GM Algimantas Butnorios Litauen 2442 4.0
8 Tomas Laurusas Litauen 2233 3.5
9 IM Kestutis Kaunas Litauen 2253 3.5
10 Oskar von Bahr Sverige 2303 3.5
11 GM Heikki Westerinen Finland 2347 3.5
12 IM Aidas Labuckas Litauen 2329 3.0
13 James Coleman England 2124 3.0
14 FM Andreas Skytte Hagen Danmark 2311 2.5

Tider för direktsändningen: Tisdag kl. 09.00.

live



aug 31

rysska mästerskapet 2010

I Ryska mästerskapet (Higher League) i Irkutsk i Sibirien har det spelats fem ronder. Av tabellen verkar det bli hård kamp om de fem platser som står på spel till Superfinalen senare i år. Det finns två 2700 spelare med i turneringen. Den ene – GM Ian Nepomniachtchi (2706) –  är i topp på tabellen med GM Pavel Maletin (2617) medan den andre 2700-spelaren – GM Evgeny Tomashevsky (2708) – dalat till en tionde plats med 3.0 poäng. 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.




aug 31

Stefan Winge mot VM-guld!?

I SM Stefan Winges parti i World Championship 20 i korrschack mot GM Guillermo Toro från Chile har den senare utfört sitt drag. Det blev – 91… Lc1.



Ett av de mest besökta inläggen på Schacksnack är Luis Cousos intervju med Stefan Winge. Det finns kanske någon som ännu inte sett denna video därför bifogas en länk till den 21 augusti då den hade premiär.



aug 31

Även i dag är det en världsstjärna som figurerar i partislutet. GM David Navara, CZE (2731) hade svart och avgjorde mot bulgaren GM Momchil Nikolov (2552) med några kraftfulla drag. Det gäller att finna inledningsdraget och det följande för att det skall bli en femma i betyg eller vad det heter nuförtiden.