• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 30

Vilket getingbo ”European Individual Chess Championship” har blivit inför näst sista ronden. Inte mindre än 28 spelare inom en halv poängs marginal! Bråk är det också. GM Shackhriyar Mamedyarov verkar, enligt rapporerna från Bulgarien, vara på stridshumör. Han förlorade ett parti på grund av för sen ankomst och i partiet efter bjöd han remi före drag 40, som inte är tillåtit enligt reglerna. Inför dagens rond är han inte inlottad vilket nog bör uppfattas som att han lämnat turneringen.

Tre av deltagarna kommer att spela Sigemans i början av maj månad. Hur går det för dem? Resultatet för Nils har Schacksnack redovisat dagligen. GM Fabiano Caruana från Italien delar  8-28 plats med 6½ poäng. GM Anish Giri har av någon anledning hittills haft en misslyckad turnering. Han ligger inför dagens rond på plats 182, på samma poäng som Grandelius, och med en prestationsrating på 2479.

GM Nils Grandelius förlorade igen i går, denna gång mot GM Zaven Andriasian, så det blev en rejäl djupdykning i tabellen. I dag bör chansen att förbättra placeringen vara god om man endast tittar på ratingtalet till dagens motståndare. Spelmässigt bör det inte vara några problem att vinna men i schack är självförtroendet av stor vikt och det är kanske inte så starkt efter de senaste partierna. Men skam den som ger sig för sådana ”bagateller”…

IM Alexey Ivanov 2424 0-1 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545

 

Allt om turneringen finns på Chess-Results men Schacksnack kommer att visa den aktuella prispallen och även redovisa rond för rond, i bifogad minitabell, vem som är bäst i Norden. Spelarna från Norden är väldigt jämna det skiljer en poäng mellan den bäste och sämste.

Prispallen och bäst i Norden efter rond 9 (348 deltagare).
1 GM Laurent Fressinet 2693 1 1 ½ 1 1 ½ ½ ½ 1 7.0
2 GM Ernesto Inarkiev 2695 ½ 1 1 ½ 1 1 ½ ½ 1 7.0
3 GM Vladimir Malakhov 2705 1 0 1 1 1 ½ 1 1 ½ 7.0
158 GM Tomi Nybäck 2636 1 1 0 ½ ½ 0 1 1 0 5.0
160 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 1 1 0 0 1 1 ½ 0 0 4.5
172 IM Andreas Skytte Hagen 2453 ½ 0 1 0 ½ 1 ½ 0 1 4.5
177 GM Hannes Stefansson 2531 1 1 ½ ½ 0 0 0 1 0 4.0
223 GM Hedinn Steingrimsson 2556 1 ½ 0 1 0 ½ ½ 0 ½ 4.0

 

Tidigare inlägg: 29/3, 29/3, 28/3, 28/327/3, 27/3, 25/3, 24/3, 23/3, 23/3, 22/3, 22/3, 21/3, 21/3, 20/3 och 19/3.

Direktsändningen startar klockan 14.00 och det blir utan någon nordbo. Betänketiden: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det första. Remi: Remierbjudande är inte tillåtit före drag 40… Spelarna måste vara på plats när ronden startas (Zero-tolerance). FIDE:s dresscode kommer att vara i kraft under turneringen.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-9.


Partierna från direktsändningen rond 8.mar 29

I dag mötte GM Nils Grandelius den armeniske stormästaren Zaven Andriasian i ”European Individual Chess Championship” och tyvärr fick han bokföra ytterligare en förlust. Allt om turneringen finns på Chess-Results. Schacksnack återkommer med mer i morgon om vad som hänt och vad som kommer att hända.

GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 0-1 GM Zaven Andriasian 2616

 

Nils parti från rond 9 är ännu inte publicerat.
Nils partier från rond 1-8.Partierna från direktsändningen rond 9.mar 29

Nu återstår det endast tre ronder i ”European Individual Chess Championship” och inför dessa finns det tre spelare i topp med 6½ poäng (se minitabell). Men endast en halva efter jagar 17 stormästare så det kommer att bli spännande att följa i direktsändning vem som skall få höja segerbucklan på söndag.

GM Nils Grandelius förlorade i går mot GM Artyom Timofeev från Ryssland i ett parti där Nils länge stod bra men det verkade som att han gjorde det avgörande misstaget i tidsnöd (?). I dag möter han GM Zaven Andriasian från det stora schacklandet Armenien, som är rankad fyra i världen. Nils har tidigare i turneringen mött två från Armenien och förlorat så vinst i dag mot Zaven är vad vi ”kräver”. Nils kommer inte med på direktsändningen i dag men GM Tomi Nybäck går det att följa vid bord 38.

GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 0-1 GM Zaven Andriasian 2616

 

Allt om turneringen finns på Chess-Results men Schacksnack kommer att visa den aktuella prispallen och även redovisa rond för rond, i bifogad minitabell, vem som är bäst i Norden.

Prispallen och bäst i Norden efter rond 8 (348 deltagare).
1 GM Vladimir Malakhov 2705 1 0 1 1 1 ½ 1 1 6.5
2 GM Maxim Matlakov 2632 ½ 1 1 1 ½ 1 ½ 1 6.5
3 GM Vladimir Akopian 2684 ½ ½ 1 1 ½ 1 1 1 6.5
73 GM Tomi Nybäck 2636 1 1 0 ½ ½ 0 1 1 5.0
107 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 1 1 0 0 1 1 ½ 0 4.5
177 GM Hannes Stefansson 2531 1 1 ½ ½ 0 0 0 1 4.0
217 IM Andreas Skytte Hagen 2453 ½ 0 1 0 ½ 1 ½ 0 3.5
223 GM Hedinn Stengrimsson 2556 1 ½ 0 1 0 ½ ½ 0 3.5

 

Tidigare inlägg: 28/3, 28/3,  27/3, 27/3, 25/3, 24/3, 23/3, 23/3, 22/3, 22/3, 21/3, 21/3, 20/3 och 19/3.

Direktsändningen startar klockan 14.00. Betänketiden: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det första. Remi: Remierbjudande är inte tillåtit före drag 40… Spelarna måste vara på plats när ronden startas (Zero-tolerance). FIDE:s dresscode kommer att vara i kraft under turneringen.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-8.


Partierna från direktsändningen rond 8.apr 14

I Dubai open 2011, som har kommit fram till femte ronden av nio, har svenskarna, stormästarna Emanuel Berg och Pontus Carlsson, närmat sig toppen på tabellen. Det innebär att motståndet, åtminstone för Pontus, skärps rejält vilket framgår längre ner i inlägget. Fullständiga tabeller och mycket annat finns på Chess-Results.

1 GM Sergey Volkov 2621 4.0
2 GM Parimarjan Negi 2618 4.0
3 IM Sundar M Shyman 2457 3.5
40 GM Pontus Carlsson 2496 3.0
56 GM Emanuel Berg 26125 2.5

 

I dag kommer svenskarna att att dyka upp i direktsändning. Pontus möter armeniern GM Zaven Andriasian (2645) vid bord 7 och Emanuel tar sig som svart an den titellöse Davit Zarkua, GEO (2397), vid bord 23. Ronden startar klockan 15.30. Betänketiden är 90 minuter för hela partiet + 30 sekunder per drag från det första.

live              live
Bord1-19             Bord 20-31

Svenskarnas partier rond 1-4 (Emanuels fjärde saknas).