Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 30

I AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 som spelas i New Delhi var det en nödvändig vinst för GM Wesley So i går mot GM Viktor Laznicka om han räknar med att blanda sig i kampen om plats 2 och 3. Att någon skall kunna konkurrera med italienaren GM Fabiano Caruana om första priset verkar inte troligt, för han leder med 1½ poäng när det återstår tre ronder att spela. Den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan kunde bokföra sin första vinst i går och det innebar också att hon överlämnade sista platsen i turneringen till  gårdagens motståndare – GM Parimarjan Negi. I dag får hon det tufft för spelschemat uppvisar att Caruana står för motståndet och inte nog med det, färgen är svart..

Direktsändningen startar klockan 10.30 och betänketiden är: 40 drag/2 timmar + 20 drag/1 timme + 30 sekunder från drag 1.

live

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 28

I dag fortsätter andra halvan av AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 som spelas i New Delhi. På programmet står: GM Fabiano Caruana-GM Parimarjan Negi, GM Viktor Laznicka-GM Yifan Hou och GM Krishnan Sasikiran-GM Wesley So. Direktsändningen startar klockan 10.30 och betänketiden är: 40 drag/2 timmar + 20 drag/1 timme + 30 sekunder från drag 1.

live

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 27

Den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina lyckades bryta den tråkiga trenden och efter mötet mot GM Wesley So i AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 i går kunde hon skriva in en halv poäng i protokollet. Det känns säkert skönt då det är spelledigt i dag i New Delhi. Även toppmötet mellan GM Fabiano Caruana (2714) från Italien och GM Viktor Laznicka, (2681) CZE, slutade med delad poäng men först efter ett långt och intressant Caro Kann parti.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 26

Högst rankad i AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011  är GM Fabiano Caruana (2714) från Italien. Efter fyra ronder är han den ende obesegrade och en ynka halvpoäng är det enda i poängväg han släppt ifrån sig. Detta gör att hans prestationsrating har nått den imponerande nivån av 2980. Dessutom innebär hans resultat att han klättrar rejält på Live Chess Ratings och är flytande uppe på en 20:e plats i världen!

Den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina har inte mycket att glädja sig åt så här långt in i turneringen. Den förhatliga nollan grinar försmädligt åt henne i tabellen. I morgon möter hon årets sigemanssegrare GM Wesley So (5) från Filipinerna och det är sista möjligheten att komma ur startblocken före den spellediga dagen på måndag.

Direktsändningen (spelledigt måndag) av ronderna startar klockan 10.30 utom den sista som börjar tre timmar tidigare. Turneringen pågår till den 2 juli och den spellediga dagen infaller den 27:e. Betänketid: 40 drag på 2 timmar + 20 drag 1 timme + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Hemsida     Chessbomben

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 23

 I New Dehli i Indien pågår sedan i går en dubbelrondig kategori 17  turnering – AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 – med unga spelare undantaget åldermannen  GM Krishnan Sasikiran från Indien som är född 1981. Bland deltagarna (foto hemsidan) finns den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan från Kina och årets sigemanssegrare GM Wesley So (5) från Filipinerna. Högst rankad är GM Fabiano Caruana (2714) från Italien. Vilka de övriga är framgår av tabellen längre ner på sidan.

Direktsändningen av ronderna startar klockan 10.30 utom den sista som börjar tre timmar tidigare. Turneringen pågår till den 2 juli och den spellediga dagen infaller den 27:e. Betänketid: 40 drag på 2 timmar + 20 drag 1 timme + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live          live
 Hemsida     Chessbomben

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 13
       
1-3. GM Anish Giri     1-3. GM Wesley So     1-3. GM Hans Tikkanen
 
Texten ändrad. Guld, silver och brons borttaget under bilderna.
 I Sigemans, som under fem dagar spelats på Hipp i Malmö och avslutades i dag, kom tre spelare på samma poäng och de finns på bild överst i inlägget. GM Anish Giri och GM Wesley So hörde till förhandsfavoriterna så deras slutplaceringen överraskade inte nämnvärt. Men…
 
…den stora överraskningen i den 19:e upplagan var att GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, kunde dela första platsen och hålla besvikelsen, superstormästaren Alexei Shirov utanför prispallen. Ett bevis så gott som något på att han gjorde en storartad turnering är att hans prestationsrating blev högst av alla – 2710 och att han var obesegrad! Det enda partiet där ”körledaren” GM Stellan Brynell och åskådarna i kommentatorsrummet var oroliga för hur det skulle sluta var mot landsmannen GM Jonny Hector men han lyckades på något mirakulöst sätt hålla ihop spelet och bärga en remi. De övriga svenskarna GM Nils Grandelius och Hector fick nöja sig med en mera undanskymd placering.


Prislista (plats 1-3 ej korrekt inbördes) och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 13

  

I Sigemans spelas i dag sista ronden (o.b.s. klockan 12.00). Någon av herrarna, som möts i dag, på bilderna – GM Hans Tikkanen och GM Anish Giri –  kan vid vinst stå som ensam segrare i turneringen. Spelschemat är så raffinerat att remi dem emellan och vinst för GM Alexei Shirov och GM Wesley So, gör att inte mindre än fyra spelare kommer på samma poäng i prislistan.

Inför gårdagens rond var farhågorna stora att de betydligt högre rankade utlänningarna skulle tåga till hotellet med 3-0 i bagaget. Det blev inte alls på det sättet! GM Nils Grandelius vann övertygande mot GM Wesley So och GM Hans Tikkanen och GM Jonny Hector kunde efter mycket fint spel skriva in en halv poäng i protokollen. 2-1 till svenskarna som svart! Hur skall det då inte bli i dag med vit?

 Rond 5 (sista).
GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2560 vs GM Anish Giri 2687
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 vs GM Alexei Shirov 2709
GM Jonny Hector, Limhamns SK 2585 vs GM Wesley So 2667

 

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 10

 
GM Wesley So.

Dagens sensationsman i Sigemans var GM Wesley So som besegrade storfavoriten GM Alexei Shirov i rond 2. I kommentatorsrummet hade åskådarna och GM Stellan Brynell klubbkamraten GM Jonny Hector som segrare fler gånger under eftermiddagen i partiet mot GM Hans Tikkanen. Men trots detta slutade det remi. Det andra partiet som gick till avgörande var GM Anish Giri vinst mot GM Nils Grandelius.

Tabell och partier från rond I-II. 
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 09

Om några timmar startar Sigemans i Spegelsalen på Hipp i centrala Malmö. Det är ett mycket intressant startfält som arrangören samlat. En av favoriterna till slutsegern måste vara fjolårssegraren GM Anish Giri som genom en lyckad turnering har möjlighet att passerar drömgränsen 2700 i rating. Han möter långresenären GM Wesley So i första ronden.

Det skall bli intressant att följa prestigemötet mellan Sveriges för tillfället hetaste spelare, klubbkamraterna från Lunds ASK stormästarna Hans Tikkanen och Nils Grandelius, som om några dagar åter kommer att mötas och då i kampen om Sverigemästaretiteln i Västerås.

Det tredje partiet spelas mellan åldermännen i församlingen GM Alexei Shirov och Sverigemästaren GM Jonny Hector och med vetskap om Jonnys förmåga bedömmer Schacksnack att resultatet i det partiet långt ifrån är klart, vilket annars ratingtalen ger en indikation på.

Rond 1.
GM Wesley So 2667 ½-½ GM Anish Giri 2687
GM Alexei Shirov 2709 1-0 GM Jonny Hector, Limhamns SK 2585
GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2560 1-0 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541

 

Naturligtvis blir det direktsändning, som startar klockan 14.00 (sista ronden på måndag klockan 12.00). Det intressanta startfältet gör att även Chessbomben sänder från Malmö och inte nog med detta utan det blir video från Spegelsalen också i deras regi. Betänketiden är 2 timmar + 1 timme + 30 minuter.

live live
Hemsidan     Chessbombenfeb 15

Aeroflot Open i Moskva vann i går GM Lie Quang Liem övertygande mot GM Mikhail Kobalia från Ryssland. Efter hans framgångar sedan den 1 januari i år, som Schacksnack skrivit om, är han mycket nära att passera 2700 i rating. Skulle inte förvåna om han avslutar turneringen med två remier eftersom han leder med en helpoäng när det endast återstår två ronder att spela. I dag visar spelschemat att han skall möta kompisen till GM Veselin Topalov GM Ivan Cheparinov, BUL (2665).

GM Wesley So har brutit turneringen med motiveringen att han inte kan tänka… Och det är ju en förutsättning om man skall kunna prestera någonting. I tabellen har Schacksnack markerat hans återstående partier som förlust mot de han skulle mött.

Direktsändningen från rond åtta startar klockan 13.00. Nio ronder skall spelas till den 16 februari. Avslutningscermonien sker dagen efter. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för nästa 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live
Chessbomb

Tidigare inlägg: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5, rond 6.

Tabell och partier.
Rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar