jun 13
       
1-3. GM Anish Giri     1-3. GM Wesley So     1-3. GM Hans Tikkanen
 
Texten ändrad. Guld, silver och brons borttaget under bilderna.
 I Sigemans, som under fem dagar spelats på Hipp i Malmö och avslutades i dag, kom tre spelare på samma poäng och de finns på bild överst i inlägget. GM Anish Giri och GM Wesley So hörde till förhandsfavoriterna så deras slutplaceringen överraskade inte nämnvärt. Men…
 
…den stora överraskningen i den 19:e upplagan var att GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, kunde dela första platsen och hålla besvikelsen, superstormästaren Alexei Shirov utanför prispallen. Ett bevis så gott som något på att han gjorde en storartad turnering är att hans prestationsrating blev högst av alla – 2710 och att han var obesegrad! Det enda partiet där ”körledaren” GM Stellan Brynell och åskådarna i kommentatorsrummet var oroliga för hur det skulle sluta var mot landsmannen GM Jonny Hector men han lyckades på något mirakulöst sätt hålla ihop spelet och bärga en remi. De övriga svenskarna GM Nils Grandelius och Hector fick nöja sig med en mera undanskymd placering.


Prislista (plats 1-3 ej korrekt inbördes) och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Läs de 9 kommentarerna till “Tre på samma poäng (partier)…”

 1. Calle Erlandsson säger:

  Guld, silver, brons? Så vitt jag vet utdelades inga medaljer i Sigemanturneringen. Giri och Tikkanen hade för övrigt identiska resultat.

 2. Fredrik Lindh säger:

  ”Guld, silver och brons” kan väl lika gärna vara ett uttryck för att beskriva hur prispallen ser ut, oavsett om några medaljer är inblandade eller inte.

 3. Calle Erlandsson säger:

  Varför fick då Giri ”silver” och Tikkanen ”brons” när de hade identiska resultat?

 4. Hans säger:

  Giri hade en mer svart.

 5. Axel säger:

  Olika antal svarta? Ganska viktigt på den nivån.

 6. Calle Erlandsson säger:

  OK, vit förväntas vinna 54%, men det tycks inte FIDE bry sig om vid ratingberäkningarna. Om två spelare i elitserien gör samma prestation – den ene med elva vita och den andra med elva svarta – så blir eloförändringen densamma för båda trots att vitspelaren har 0,88 poäng bättre prognos.
  I Sigeman & Co hade Hans Tikkanen det svåraste motståndet och gjorde alltså den bästa prestationen av ”medaljörerna”. Mig veterligt fanns det inga särskiljningsregler för turneringen.

 7. Micke säger:

  Å andra sidan representerar väl inte Schacksnack FIDE eller Sigeman-turneringen på något sätt utan är en privat hemsida för att rapportera och diskutera om schack. Det finns säkert andra mer ”säkra” källor om man vill ta reda på slutställningen av turneringen, särskiljning etc.

  Om skribenten på Schacksnack tycker att Giri är värd ”silvret” p.g.a. tre svarta så kan det väl få vara så!

  Grattis till Hans, hur som helst, för en lysande prestation!

 8. Axel på BergHemmet. säger:

  Jau tycker att prispalla kan si ut sådär, guld silver bröns. Hä spiler ingen röll?!?
  Annars hade prispalla kunna sätt ut såhär: Kaffihalva med tårta- Kaffihalva med kaka- Kaffihalva endast.

 9. August på Ekhemmet säger:

  Putäll pau daj,bror Àxel ! Ja kan fötälla fö di um smaulanns säskellningsrejler. 1)Inbördes möte. 2)Bästa resultat mot övriga spelare i den ordning de placerat sig. 3)Flest antal vinster. 4)Flest antal partier med de svarta pjäserna. 5) Svart i inbördes möte. I ena fyrmannagrupp innebä de att statnummer 3 vinner gruppen um alla spelar remi.
  Dässa föträfflia rejler telämpades ve Schack-SM i Växjö 2008. Ganska natulitt, ettsum smaulann ligger i Växjö.
  Nu te Växjöspelen i helgen,kummer natulittvis dässa rejler te sin rätt. Di ä sum gjoda fö fyramannagrupper.
  Kan umnämna att ve di fössta Växjöpelen 1962 vann Bengt Ekenberg pau tre raka. Han va anners en varm förespraukare fö att framlyfta antalet schwuattpatier. Länge hölls han me tre raka. Fösste fölusten kum mot gamle August, sum pau den tia va en skötsammer luahere au ente nöttjade kaffihalvan.

Lämna en kommentar