• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 16

Öppet brev till den det berör

Jag vill inleda med att jag skriver detta i egenskap av privatperson.

Ingen ska dömas utan en rättvis och opartisk prövning. De senaste dagarna har jag hört detta citat i olika varianter ett otal gånger. Jag kan bara instämma. Samtidigt vill jag tillägga att man inte heller kan döma om man inte sätter igång en prövning.

I min värld är förhalningen som taktik dömd att misslyckas. Den som förhalar en process gör oftast så för att man saknar incitament att starta processen, för att man är rädd för dess konsekvenser, för att man har en dold agenda eller för att man är okunnig. Ofta handlar förhalningen om en kombination av ovanstående.

Det har uppdagats misstanke om flertalet allvarliga brott av ekonomisk karaktär inom Stockholms Schackförbund. I centrum för dessa misstankar står den tidigare ordföranden.

Den internutredning som gjorts av styrelsen har redan påvisat mängder med misstankar om oegentligheter gällande perioden 2009-2011. Exempelvis har den tidigare ordföranden äskat och beviljats ersättning för representation med en stor mängd personer som redan nu uppgett att de aldrig deltagit. I en majoritet av fallen säger de tillfrågade (däribland jag själv) att de aldrig ens
varit på de ställen där representationen sägs ha ägt rum.

Omfattningen av det som redan uppdagats torde utgöra en mer än skälig grund för att omedelbart lämna in en polisanmälan. Samtidigt borde man ha initierat en skadeståndsprocess. Istället kom man fram till att utlysa extrakongress, samt att låta de egna revisorerna göra en extra granskning. Med hänsyn till den uppenbara risken att även revisorerna har begått felaktigheter är det ofattbart att man inte omedelbart lät en oberoende part sköta granskningen. Enligt min mening borde även revisorernas roll granskas, något som de knappast kan göra själva. Det föreligger som jag ser det skäl att direkt avbryta samarbetet med revisorerna och redan nu byta byrå helt oberoende av granskningen.

Den 14 mars hölls extrakongressen. Det var en enligt min mening oförberedd, förvirrad och svagt ledd tillställning. Den kvarvarande styrelsen hade inte förberett några förslag till kongressombuden. Det fanns heller inte rimlig tid för ombuden att komma in med motioner. Endast 2 motioner lämnades in. Vid kongressen beslutades det efter omröstning mot omedelbar polisutredning, samt för oberoende granskning av 2011 års räkenskaper. Processen för att driva skadestånd togs inte upp.

Mot bakgrund av det svaga agerande man uppvisat sen misstankarna uppdagats, men framförallt mot bakgrund av att man inte tidigare reagerat eller anat misstanke borde hela styrelsen utan fördröjning lämna sina platser till förfogande. Detta för att också skapa bättre förutsättningar för att internt utreda övriga styrelsemedlemmars eventuella skuld i sammanhanget och förhoppningsvis för att fria personer från misstanke utan risk för jäv.

Det finns en klar risk att det vi redan har sett utgör toppen av ett isberg. Vi kan endast spekulera i hur stor del som ännu inte har framkommit. Det som redan har uppdagats indikerar en föreningsskandal som står i särställning i svensk schackhistoria. Möjligen är det också en av de värre skandalerna i svensk föreningshistoria.

Att sitta i en föreningsstyrelse i allmänhet, och att vara dess ordförande i synnerhet, innebär ett enormt förtroende – ett förtroende gentemot föreningens medlemmar och ett förtroende gentemot dess bidragsgivare, sponsorer och alla de som arbetar ideellt eller som anställda för förbundets sak. Detta förtroende är nu slaget i sank inte bara på grund av de misstänkta oegentligheterna, utan även på grund av det sätt som man har skött dess efterspel.

Att flera av de mecenater och sponsorer som bidragit med mångmiljonbelopp nu väljer, alternativt överväger att aldrig mer associeras med svenskt schack är olyckligt, men förståeligt.

Att man inte agerat tydligare och mer kraftfullt tyder på perspektivlöshet och det tyder på att man inte vågar ta sitt ansvar. Jag tycker att det är oansvarigt att i det här läget försöka undvika uppmärksamhet. Vi är i ett läge som kräver total öppenhet för att på sikt kunna återskapa förtroende.

Jag brinner för svenskt schack och kommer göra vad jag kan för att uppmuntra de mecenater och sponsorer som nu vill vända schacket ryggen att stanna kvar, alternativt ompröva eller avvakta sina beslut.

Jag vill att vi ska blicka framåt. För att vi ska kunna göra detta måste vi först agera i den situation som vi nu befinner oss i. För att vi i framtiden ska kunna få personer att vilja arbeta ideellt för svenskt schack, för att vi ska kunna locka sponsorer, mecenater och bidragsgivare måste vi öppet, tydligt och handlingskraftigt agera. Att det skulle föreligga taktiska, praktiska eller andra skäl till att avvakta med polisanmälan och skadeståndsprocess är för mig ofattbart.

Nu räcker det inte med att förhala och invänta ytterligare utredning.

Täby, 16 mars 2012
Robert Unt