Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jan 21
Den kritiska ställningen. Carlsen har spelat 67. g4!!

Martin Lokander har tittat närmare på mötet i går mellan GM Magnus Carlsen och GM Sergey Karjakin och han inleder med:

I rond 8 möttes två starka segeraspiranter, Carlsen och Karjakin. De behöver ingen introduktion vid det här laget och det är också svårt att sammanfatta följande parti med ord. Det jag kan säga är att när schackspelare om 1000 år frågar ”Vem var Magnus Carlsen?” kommer man att visa det här partiet. 1. Nf3 Nf6 2. g3 Nu för tiden är det i princip omöjligt att förbereda sig mot Carlsen. Han har väldigt många strängar på sin lyra och till skillnad från den övriga världseliten strävar han inte efter teoretisk fördel utan efter en ställning med spel. Som vi ser nu väljer Carlsen att spela en Kungsindisk på förhand, en öppning som är utmärkt för de som bara vill få en ställning att spela…


Partiet Carlsen – Karjakin.




jan 19
IM David Klein-IM Mark van der Werf. Foto tatasteelchess.com
Martin Lokander skriver i inledningen till dagens kommenterade parti mellan IM David Klein ocg IM Mark van der Werf:
Följande parti spelades i C-gruppen mellan två okända IMs, men jag valde att kommentera det ändå på grund av att det var väldigt intressant. Svart gjorde ett par överambitiösa drag i öppningen och fann sig plötsligt inför stora problem. Svart saknade motspel och dukade under på endast 26 drag. Inget av dragen i partiet var särskilt komplicerade eller onaturliga, men vits drag hade mening, medan svarts drag för det mesta försvårade sin egen ställning.
Partiet mellan Klein-van der Werf.



dec 28

I går startade Rilton under ledning av Stockholm SF:s ordförande Jan Wikander. Han kunde hälsa 268 deltagare välkomna i de olika klasserna. I högsta gruppen – Rilton cup – kom det 79 spelare till start och av dessa är 18 stormästare. Högst rankad bland de fem 2600-spelarna är GM Ilya Smirin (2652) från Israel och bland de 41 svenskarna finns GM Slavko Cicak, GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling och GM Ralf Åkesson.

I första ronden möter stjärnorna betydligt lägre rankade motståndare och alla förväntar sig behagliga resor för dem mot helpoängen. Så blev det även i går, det var endast tre stormästare som fick släppa ifrån sig en halvpoäng och två av dessa var svenskar nämnligen Tiger och Pia och de mötte Martin Lokander (2226) respektive Theoder Kenneskog (2214). När arrangören publicerar partierna (de finns nederst i inlägget nu) kommer de naturligtvis på Schacksnack och studera då speciellt Martins studievändning mot Tiger!

Fullständig statistik för samtliga grupper – Cup, Elo och Open – finns på Chess-Results. Det är direktsändning och den startar klockan 15.00. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter, därefter 30 minuter för resten av partiet plus 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Partierna från rond 1 som visades i direktsändning.



nov 16

Ungdoms-VM i Maribor Slovenien är det svenskarna Linus Johansson (U18), Martin Lokander (U16) och Joar Ölund (U16) som är med och konkurrerar om topplaceringarna i sina klasser inför rond nio.

Poäng och placering 1 2 3 4 5 6 7 8 Po. Placering. Grupp
Marta Religa 0 0 1 0 1 0 ½ ½ ½ 3.5 58 av 91 U08-Girls
Anton Arnborg 0 0 0 0 1 0 0 1 0 2.0 131 av 136 U08-Open
Elin Eriksson 0 0 0 1 0 0 0 1 0 2.0 116 av 126 U10-Girls
Martin Lokander 2238 1 0 1 0 1 ½ 1 ½ 5.0 33 av 126 U16-Open
Joar Ölund 2175 1 0 1 ½ ½ 1 0 1 5.0 24 av 126 U16-Open
Jessica Bengtsson 1908 0 ½ ½ 0 1 ½ ½ 1 4.0 44 av 80 U18-Girls
Polina Legkiy 0 0 0 1 0 0 1 0 ½ 2.5 113 av 127 U12-Girls
Julia Religa 0 0 0 1 0 0 1 0 0 2.0 122 av 127 U12-Girls
FM Jonathan Westerberg 2322 1 0 1 1 ½ 0 0 ½ 4.0 47 av 116 U18-Open
Linus Johansson 2277 1 ½ 0 1 1 0 ½ 1 5.0 23 av 116 U18-Open
Philip Lindgren 2269 1 0 ½ 1 0 ½ 0 1 4.0 58 av 116 U18-Open
Milton Pantzar 0 ½ 0 1 0 0 1 ½ ½ 3.5 126 av 192 U12-Open
Daniel Roos 0 1 0 0 0 1 0 0 0 2.0 176 av 192 U12-Open
Rina Weinman 1518 ½ ½ 0 0 0 0 1 1 3.0 95 av 119 U14-Girls

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar idag klockan 15.00. Betänketiden är 90 minuter för de första 40 dragen + 30 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

Live-Video från spellokalen.

Följer gör klasserna med svenskt deltagande, som arrangören publicerat. U08-Open, U08-Girls och U10-Girls saknas, försök med ”Bomben” längst till höger i  raden.

live live live live live live live
U12-Open U16-Open U18-Open U12-Girls U14-Girls U18-Girls Bomben

Några svenska partier.



nov 15

I i Ungdoms-VM i Maribor Slovenien spelade Linus Johansson remi i högsta gruppen mot en spelare med det nästan förpliktigande namnet FM Tigran Petrosyan från Armenien. Det innebär att han är bäst av svenskarna i den åldersgruppen. Allra bäst går Martin Lokander i U16-Open som har 4½ poäng.

Poäng och placering 1 2 3 4 5 6 7 Po. Placering. Grupp
Marta Religa 0 0 1 0 1 0 ½ ½ 3.0 60 av 91 U08-Girls
Anton Arnborg 0 0 0 0 1 0 0 1 2.0 127 av 136 U08-Open
Elin Eriksson 0 0 0 1 0 0 0 1 2.0 111 av 126 U10-Girls
Martin Lokander 2238 1 0 1 0 1 ½ 1 4.5 32 av 126 U16-Open
Joar Ölund 2175 1 0 1 ½ ½ 1 0 4.0 36 av 126 U16-Open
Jessica Bengtsson 1908 0 ½ ½ 0 1 ½ ½ 3.0 54 av 80 U18-Girls
Polina Legkiy 0 0 0 1 0 0 1 0 2.0 110 av 127 U12-Girls
Julia Religa 0 0 0 1 0 0 1 0 2.0 116 av 127 U12-Girls
FM Jonathan Westerberg 2322 1 0 1 1 ½ 0 0 3.5 51 av 116 U18-Open
Linus Johansson 2277 1 ½ 0 1 1 0 ½ 4.0 31 av 116 U18-Open
Philip Lindgren 2269 1 0 ½ 1 0 ½ 0 3.0 70 av 116 U18-Open
Milton Pantzar 0 ½ 0 1 0 0 1 ½ 3.0 130 av 192 U12-Open
Daniel Roos 0 1 0 0 0 1 0 0 2.0 163 av 192 U12-Open
Rina Weinman 1518 ½ ½ 0 0 0 0 1 2.0 104 av 119 U14-Girls

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar idag klockan 15.00. Betänketiden är 90 minuter för de första 40 dragen + 30 minuter för resten av partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

Live-Video från spellokalen.

Följer gör klasserna med svenskt deltagande, som arrangören publicerat. U08-Open, U08-Girls och U10-Girls saknas, försök med ”Bomben” längst till höger i  raden.

live live live live live live live
U12-Open U16-Open U18-Open U12-Girls U14-Girls U18-Girls Bomben

Några svenska partier.



jun 18


GM Lars Karlsson. Foto Lars OA Hedlund.

Salongernas ELO-turnering avslutades i går med att GM Lars Karlsson och Martin Lokander segrade på 8½ poäng av nio möjliga, men efter särskiljning placerades Lars på första platsen. Besök Chess-results där finns allt om turneringen. Lars och Martin möttes i sista ronden och partiet, som slutade remi, finns för genomspelning under tabellen.

ELO-turneringen.
1 GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm 2431 8.5
2 Martin Lokander, SK Rockaden Stockholm 2285 8.5
3 Carl Cederstam-Barsk, Kristallens SK Stockholm 2168 6.5
4 Stefan Bryntze, SK Rockaden Stockholm 2155 5.5
5 Ralph Halleröd, Wasa SK Stockholm 2081 4.0
6 Dick Viklund, Stockholms SS 1855 4.0
7 Birger Wenzel, Wasa SK Stockholm 2038 4.0
8 Alexis Duenas, Sollntuna SK 1930 2.5
9 Jacques, Storstockholms SA 1753 1.0
10 Björn Andersson, Storstockholms SA 1834 0.5

 

Finalpartiet mellan GM Lars Karlsson och Martin Lokander.

 



nov 04


GM Ulf Andersson

Tid att titta till svenskarna i 15. Offene Internationale Bayerische Schach Meisterschaft. Sedan förra gången har det avverkats ytterligare två ronder. Bäst till ligger GM Ulf Andersson och Magnus Wahlbom, de är endast en poäng efter kvartetten som leder på 5½. Martin Lokander och Anders Wengholm har spelat ihopa 4.0 poäng vilket innebär att de är med i toppen på den långa tabellen som innehåller 463 namn. För den femte svensken Sam Kassani går det inte lika bra för han ligger en bra bit ner i prislistan.

Tyvärr är det endast ett fåtal partier av svenskarna publicerade men de som finns följer:

Svenskarnas partier rond 1-6.



nov 02

Schacksnack skrev för några dagar sedan under ”Korta nyheter” att några svenskar – GM Ulf Andersson, Magnus Wahlbom, Martin Lokander, Sam Kassani och Anders Wengholm – tagit sig till Tyskland för att deltaga i 15. Offene Internationale Bayerische Schach Meisterschaft. Inte mindre än 463 deltagare kunde arrangören räkna in! Högst rankad av dessa är vitryssen GM Sergei  Zhigalko (2696).

Det går bra för svenskarna. Efter fyra ronder har Magnus Wahlbom 3½ poäng och övriga en halva mindre. I dag i rond fem, som startar klockan 16.00, möter Magnus GM Vitaly Kunin, GER (2549) och klubbkamraterna från Alingsås GM Andersson och Ordföranden Wengholm har lottats mot varandra. Märkligt att bland så många deltagare detta skall hända. Remi?

Tyvärr är det endast ett fåtal partier av svenskarna publicerade men de som finns följer:

Rond 1-4.



jul 29

Det var ingen över sig dag i Czech Open i går i rond 7 för IM Daniel Semcesen och IM Axel Smith som bägge gick att följa i direktsändning och som mötte stormästare. De förlorade bägge precis som Martin Lokander, U18 (2044), som också ställdes mot en GM.  Totalt sett är fortfarande deras ratingsnitt på plussidan med en topp för Martin på 2477.

Bifogar en minitabell från A-gruppen efter sju ronder och av denna framgår det tydligt att svenskarna i de flesta fall är väl samlade runt fyra poäng.. Deltagareantalet är 279 och det kommer att spelas nio ronder.

I B-gruppen är det 281 deltagare och bland dessa finns fyra från vårt land och placeringarna/poäng är efter rond sju: 37. Sam Kassani, U16, 4½ poäng. 126. Angelina Fransson 3½ poäng. 209. Lars Grahn 3.0 poäng. 242. Linda Åström 2.0 poäng

1 GM Hannes Stefansson 2546 6.5
2 GM Konstantine Shanava 2535 5.5
3 GM Viacheslav Zhakhartsov 2577 5.0
35 IM Daniel Semcesen 2480 4.5
54 GM Ralf Åkesson 2429 4.5
75 Martin Lokander (U18) 2044 4.0
77 IM Axel Smith 2465 4.0
95 Michael de Verdier 2359 4.0
239 Denis Miskulin 2208 2.5
264 Stefan Radovic 2158 1.5
275 WFM Ellinor Frisk 2176 1.0

Grupp A (rond 1-6) och 1 parti av Sam Kassani i B-gruppen.



jul 28

I Czech Open i rond sex fick  den svenska sensationen Martin Lokander, U18 (2044), inhösta sin första förlust i turneringen. Det behövdes en rysk stormästare för detta, nämnligen GM Alexandre Dawin (2538). Ryssen fick, som vit, kraftig press på Martin men trots detta gjorde svensken segt motstånd och partiet gick till ett bondeslutspel och det var först i 58:e draget som Lokander kastade in handduken.

Från Sune Larsson (partiet finns för genomspelning):

Ett riktigt bra parti av Martin Lokander, som effektivt neutraliserade den ryske stormästarens försök.
Martin lyckades dessutom med en väl förberedd kontring (c4) som utjämnade spelet. Helt lika på
slutet med vardera S+3 bönder. Martin kunde behållt springaren om han vart lite tveksam på
bondeslutspelet. Men även det verkar knallremis, bara nu inte svart spelar 56.-g5??? – utan istället
56.-Kc6!  Måhända slappnade den unge svensken av på slutet med känslan av att nu är remin klar…
Väldigt synd på ett så bra spel. Nya tag idag!

Det går att följa svenskarnas framfart på den officiella hemsidan. I dag möter IM Daniel Semcesen den indiske stormästaren Magesh Panchanathan (2556) i direktsändning. Utanför denna får IM Axel Smith, Michael de Verdier och Lokander möta stormästare så det kommer att bli en svettig eftermiddag för dem i Tjeckien.

Bifogar en minitabell från A-gruppen efter sex ronder. Deltagareantalet är 279 och det kommer att spelas nio ronder.

I B-gruppen är det 281 deltagare och balnd dessa finns fyra från vårt land och placeringarna/poäng är efter rond sex: 10. Sam Kassani, U16, 4½ poäng. 176. Angelina Fransson och 211. Lars Grahn 2½ poäng. 220. Linda Åström 2.0 poäng

1 GM Hannes Stefansson 2546 5.5
2 GM Konstantine Shanava 2535 5.0
3 GM Zoran Jovanovic 2577 5.0
16 IM Daniel Semcesen 2480 4.5
30 Martin Lokander 2044 4.0
38 IM Axel Smith 2465 4.0
81 GM Ralf Åkesson 2429 3.5
96 Michael de Verdier 2359 3.5
257 Denis Miskulin 2208 1.5
264 Stefan Radovic 2158 1.0
279 WFM Ellinor Frisk 2176 0.0

Grupp A (rond 1-6) och 1 parti av Sam Kassani i B-gruppen.





Tidigare artiklar