Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 11

Invigningen är på torsdag och på fredag klockan 13.00, vår tid, börjar första ronden i Kandidatturneringen (FIDE:s hemsida) i London att spelas.

Turneringen har som mål att ta fram en utmanare till Världsmästaren GM Vis. Anand från Indien. Det framgår av bifogad deltagarelista, där sex spelare är från öststaterna och den sjunde Gelfand är född där, att det åtminstone i toppen är det bästa i världen som kommer att kämpa om en plats i ”solen”.

GM Magnus Carlsen är storfavorit, även på Schacksnacks omröstning i högerspalten, till att bli Anands näste utmanare. Förra gången var det Gelfand och då gick det så här i Moskva där matchen spelades. För några veckor sedan fick Magnus en ny sekundant nämligen GM Peter Heine Nielsen från Danmark, som är med på FIDES:s 100-bästa lista på plats 90, och de har under en tid varit på Kanarieöarna och slipat detaljer och då kanske först och främst spelöppningar, för enligt experterna är det hans svaga punkt. Men ändå vinner han, senast i Wijk aan Zee, men gör han det i London också? Skall han, som Fischer en gång i tiden, lyckas slå tillbaka den samlade attacken från öster och bli utmanare? Svaret får vi den 1 april på kvällskvisten.

Naturligtvis kommer Schacksnack (statistik på Chess-Results) att följa turneringen åtminstone med resultat, tabell, partier för genomspelning och nödvändiga länkar. I första ronden är spelschemat: Aronian – Carlsen, Gelfand – Radjabov, Ivanchuk – Grischuk och Svidler – Kramnik. // Thomasson

Dubbelrondig 15/3-1/4. Ratingsnitt: 2787
1 GM Magnus Carlsen 2872
2 GM Vladimir Kramnik 2810
3 GM Levon Aronian 2809
4 GM Teimour Radjabov 2793
10 GM Alexander Grischuk 2764
11 GM Vassily Ivanchuk 2757
12 GM Peter Svidler 2747
17 GM Boris Gelfand 2740
dec 25

Det mycket uppskattade svenska Jerringpriset har sin motsvarighet i Norge där det heter ”Folkets idrettpris”. Det måste vara unikt att en schackspelare som precis fyllt 22 år får det en gång vad skall man då säga om att det skett två gånger och detta under en tidsrymnd av tre år med ett land som har till exempel skidåkarna Northug och Björgren? På frågan vad det betyder att få ett sådant pris svarar world no. 1 GM Magnus Carlsen precis som de svenska pristagarna:

Som jeg også sa i 2009, så betyr det spesielt mye at det kommer fra folket. Jeg vet jo at folk har forskjellig syn på sjakk, men at jeg er blitt stemt fram til det her, er veldig stort for meg.

Saxat från Bergens SK hemsida:
Dagbladet melder at Magnus Carlsen tok en overlegen seier i kåringen av Folkets idrettspris. Vinneren ble kåret etter avstemming blant avisens lesere, og Magnus fikk til slutt flere stemmer enn de tre neste på listen tilsammen. Magnus vant Folkets idrettspris også i 2009, og er nå blant seks utøvere som har vunnet mer enn én gang. De andre er  Johann Olav Koss (3), Drillos (2), Petter Solberg (2), Håndballjentene (2) og Thor Hushovd (2). Prisen er delt ut årlig siden 1990. Dagbladet har intervjuet  prisvinneren som bl.a. snakker om den pågående VM-syklusen og vårens kandidatturnering i London.dec 10

I dag spelades sista ronden i kategori 21 turneringen 4:e London Chess Classic 2012 och eftersom huvudkonkurrenterna GM Magnus Carlsen och GM Vladimir Kramnik spelade remi mot Världsmästaren GM Vis. Anand respektive GM Michael Adams blev det inget särspel om turneringssegern. Detta går att utläsa av både trepoängs- och enpoängstabellen som är bifogade.

Norska ”Nettavisen” skriver om turneringen under rubriken ”Carlsen vant superturneringen – igjen”. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

”Nettavisen”:

…Han klarte ikke å lure verdensmester Vishy Anand i siste runde, men  poengdeling var nok til å få med seg en førstepremie på 365.000 norske  kroner… …Jeg er ganske fornøyd med resultatene og alt, sa Magnus Carlsen på  pressekonferansen etterpå.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget. Det kommer att framgå av nästa elolista från FIDE att Carlsen kommer att vara världens genom tiderna högst rankade spelare med ett ratingtal på 2861.4!

Prislista Poäng
GM Magnus Carlsen (prestation 2991 – flytande rating 2861.4) 2848 18.0
GM Vladimir Kramnik (prestation 2939 – flytande rating 2809.7 2795 16.0
GM Michael Adams (prestation 2852 – flytande rating 2722.7) 2710 13.0
GM Hikaru Nakamura (prestation 2846 – flytande rating 2768.9) 2760 13.0
GM Vis. Anand (prestation 2749 – flytande rating 2772.1) 2775 9.0
GM Levon Aronian (prestation 2701 – flytande rating 2802.2) 2815 8.0
GM Judit Polgar (prestation 2617 – flytande rating 2694.3) 2705 6.0
GM Luke McShane (prestation 2564 – under 2700) 2713 5.0
GM Gawain Jones (prestation 2514) 2644 3.0
GM Gawain Jones var spelledig i sista ronden

 

Prislista och partier från rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 10

I dag spelas sista ronden (klockan 13.00) i London Chess Classic 2012 och det är ännu inte avgjort eftersom dramat kan sluta med särspel mellan GM Vladimir Kramnik och GM Magnus Carlsen. Kramnik har ännu möjlighet att upprepa segern från 2011-års turnering genom att vinna mot GM Michael Adams, men då behöver han hjälp av Världsmästaren GM Vis. Anand som måste besegra Carlsen. Vinst för Kramnik och remi för Carlsen ger särspel. Är det ett omöjligt scenario?

The tie break for the trophy will consist of one or more Armageddon games, 6 minutes + 2 seconds per move for White, versus 5 minutes + 2 seconds per move for Black, with draw odds for Black.

Norska ”Nettavisen” skissar om förutsättningarna inför sista ronden. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget.

Inför sista ronden. Poäng
GM Magnus Carlsen (7 partier – prestation 3044 – flytande rating 2862.4) 2848 17.0
GM Vladimir Kramnik (7 partier – prestatin 2981 – flytande rating 2810.9) 2795 15.0
GM Michael Adams (7 partier – prestation 2853 – flytande rating 2721.5) 2710 12.0
GM Hikaru Nakamura (7 partier – prestation 2806 – flytande rating 2764.6) 2760 10.0
GM Vis. Anand (7 partier – prestatin 2735 – flytande rating 2771.1 2775 8.0
GM Levon Aronian (7 partier – prestation 2699 – flytande rating 2803.7) 2815 7.0
GM Luke McShane (7 partier – prestation 2598 – flytande raing 2701.2) 2713 5.0
GM Judit Polgar (7 partier – prestation 2591 – flytande rating 2694.3) 2644 5.0
GM Gawain Jones (8 partier – prestation 2514) 2705 3.0
GM Gawain Jones är spelledig i sista ronden

 

Direktsändningen från rond sex startar klockan 13.00. Spelscemat är: Carlsen-Anand, Adams-Kramnik, Polgar-Aronian, Nakamura-McShane och Jones är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-8.dec 09

I dag är det söndag och Schacksnack tar som vanligt ledigt större delen av dagen. Men först…

GM Hikaru Nakamura lyckades som nummer två, efter GM Vladimir Kramnik som gjorde det i rond 3, lugga GM Magnus Carlsen på en halva (övriga partier slutade också remi) i London Chess Classic 2012. I går mötte Magnus sin gamle tränare GM Garry Kasparov och det går att läsa i norska ”Nettavisen” hur detta utföll. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Direktsändningen från nästsista ronden startar klockan 15.00. Spelscemat är: Anand-Nakamura, McShane-Polgar, Aronian-Adams, Kramnik-Jones och Carlsen är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-7.


Lite otydliga
Tiger och Houska

I näst sista ronden i FIDE Open, som spelas parallellt med London Chess Classic, blev det remi mellan GM Tiger Hillarp Persson och IM Jovanka Houska. Det har tätnat till ordentligt i toppen på tabellen med nitton spelare inom en halv poängs marginal (6½/6.0) och bland dessa finns den obesegrade Tiger som i dag i direktsändning möter IM Yang-Fan Zhou från England vid bord fyra. Sändningen startar klockan 15.30 och betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-8.


GM Grandelius och Hector.

I går spelades rond fem i världens starkaste liga den Tyska Bundesligan. Två svenskar GM Nils Grandelius (Lunds ASK) och GM Jonny Hector (limhamns SK) var plats och de spelar för SK Turm Emsdetten. De hjälpte verkligen till för att besegra Hamburger SK med 5-3 eftersom bägge vann sina partier och Nils mötte pikant nog klubbkamraten i Sverige GM Sune Berg Hansen. I dag spelas sjätte ronden med start klockan 10.00 och då står SK Norderstedt på programmet och svenskarna kommer att kunna följas i direktsändning.

Svenskarnas partier från rond 5.dec 08


Rond sex har precis startat: Foto André Knutsen, Malmö AS.

I dag har närmaste förföljaren i London Chess Classic 2012 GM Vladimir Kramnik frirond så vinner GM Magnus Carlsen i eftermiddag mot GM Hikaru Nakamura så sticker Schacksnack ut hakan och påstår att turneringen är avgjord vad gäller första platsen för att GM Michael Adams skall vinna mot GM Levon Aronian, som spelade remi mot Kramnik, i morgon finns inte på min karta.

I går var det GM Judit Polgar som Carlsen mötte och hon lämnade antagligen bordet, som en ”atenare” i Lund beskrev sina motståndare när han vunnit, gråtande och knäckt. Ja, hoppas att hon inte tog det så allvarligt för hon är inte ensam bland världseliten som förlorar mot orkanen (hämtat från ”Nettavisen”) från Norge..

Noterbart är Världsmästaren GM Vis. Anand ännu inte kommit tillbaka i formen han hade mot GM Boris Gelfand i VM-matchen utan i går blev det förlust mot GM Michael Adams. Michaels avslutning var inte svårfunnen men lika förbaskat vacker och avgörande. Han har kanske sett den i ett gammalt parti från Hastings 1972/3 för den har likheter med slutdraget i partiet mellan GM Ulf Andersson mot Hartston (0-1) och så fick jag en svensk med i rapporteringen från London Chess Classic. Men hur kunde Världsmästaren missa den?

Norska ”Nettavisen” följer som vanligt Carlsen noggrant och i dag skriver de under rubriken ”Orkanen Carlsen krevde nytt offer”. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget.

Efter rond 6 Poäng
GM Magnus Carlsen (6 partier – prestation 3131 – flytande rating 2863.6) 2848 16.0
GM Vladimir Kramnik (6 partier – prestatin 2962 – flytande rating 2807.9) 2795 12.0
GM Michael Adams (5 partier – prestation 2895 – flytande rating 2720.1) 2710 10.0
GM Hikaru Nakamura (5 partier – prestation 2806 – flytande rating 2763.2) 2760 8.0
GM Vis. Anand (5 partier – prestatin 2735 – flytande rating 2772.3) 2775 6.0
GM Levon Aronian (5 partier – prestation 2706 – flytande rating 2807.4) 2815 5.0
GM Luke McShane (5 partier – prestation 2626 – flytande raing 2706.3) 2713 4.0
GM Gawain Jones (6 partier – prestation 2479) 2644 2.0
GM Judit Polgar (5 partier – prestation 2385 – flytande rating 2688.2) 2705 1.0
GM Vladimir Kramnik är spelledig i rond 7

 

Direktsändningen från rond sex startar klockan 15.00. Spelscemat är: Jones-Aronian, Adams-McShane, Polgar-Anand, Nakamura-Carlsen och Kramnik är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-6.dec 07


Rondstart förmedlat av André Knudsen, Malmö AS.

Hur bär han sig åt? GM Magnus Carlsen leker med världseliten i London Chess Classic 2012. I går i rond fem mötte han GM Michael Adams, som enligt Fritz stod bättre under lång tid men då satte den förhatliga tidsnöden in, och rätt som det var ledde Magnus med två bönder och resten var som kommentatorerna brukar uttrycka sig endast teknik. I och med detta vann Magnus matchen mot England med 3-0! Förlusten mot Carlsen tog tydligen Adams så hårt att han inte dök upp på den obligatoriska presskonferensen, enligt ”Nettavisen”.

Den ende som någorlunda håller honom stången är tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik, som ännu är ensam om att ta poäng från den suveräne world no. 1. Magnus, som bara fyllde 22 år för några dagar sedan, har 2860.5 i flytande rating enligt Live Chess Ratings och den bland experterna uttalade ouppnåeliga gränsen 2900 verkar inte så avlägsen längre för honom.

Det var en intressant rond där samtliga partier gick till avgörande och dessa kan spelas genom nederst i inlägget.

Norska ”Nettavisen” följer som vanligt Carlsen noggrant när han är ute i världen och spelar. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget.

Efter rond 5 Poäng
GM Magnus Carlsen (5 partier prestation 3101 flytande rating 2860.5) 2848 13.0
GM Vladimir Kramnik (5 partier prestatin 3000 flytande rating 2807.6) 2795 11.0
GM Hikaru Nakamura (5 partier prestation 2806 flytande rating 2763.2) 2760 8.0
GM Michael Adams (4 partier prestation 2834 flytande rating 2714.2) 2710 7.0
GM Vis. Anand (4 partier prestatin 2837 flytande rating 2778.2) 2775 6.0
GM Levon Aronian (4 partier prestation 2687 flytande rating 2807.7) 2815 4.0
GM Gawain Jones (5 partier prestation 2520) 2644 2.0
GM Luke McShane (4 partier prestation 2486 flytande raing 2702.3) 2713 1.0
GM Judit Polgar (4 partier prestation 2405 flytande rating 2691.3) 2705 1.0
GM Hikaru Nakamura är spelledig i rond 6

 

Direktsändningen från rond sex startar klockan 15.00. Spelscemat är: Carlsen-Polgar,  Anand-Adams, McShane-Jones, Aronian-Kramnik och Nakamura är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-5.dec 06

I dag klockan 15.00 börjar rond fem i London Chess Classic 2012. Inför denna leder, som framgår av minitabellen GM Magnus Carlsen. Norska ”Nettavisen” följer som vanligt Carlsen noggrant när han är ute i världen och spelar. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget.

Efter rond 4 Poäng
GM Magnus Carlsen 2848 10.0
GM Vladimir Kramnik 2795 8.0
GM Michael Adams 2710 7.0
GM Hikaru Nakamura 2760 5.0
GM Levon Aronian 2815 4.0
GM Vis. Anand 2775 3.0
GM Gawain Jones 2644 2.0
GM Luke McShane 2713 1.0
GM Judit Polgar 2705 1.0
GM GM Levon Aronian spelledig i rond 5

 

Direktsändningen från rond fem startar klockan 15.00. Spelscemat är: Kramnik-McShane, Jones-Anand, Adams-Carlsen, Polgar-Nakamura och Aronian är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-4.dec 05

Svenskarnas partier rond 1-2.

Även om Schacksnack varit njugg med rapportering så är det inte bara GM Magnus Carlsen plus några andra världsstjärnor som är i London och spelar schack. Parallellt med London Chess Classic pågår FIDE Open och i denna är det fyra svenskar, tvåfaldige Sverigemästaren GM Tiger Hillarp Persson, Bo Eriksson, Jörgen Eriksson och Toni Johansson plus 236 spelare av varierande spelstyrka.

Efter fyra ronder leder GM Hrant Melkumyan från Armenien på 4.0 poäng. Svenskarna har placeringarna: 5. GM Tiger Hillarp Persson 3.5 poäng. Därefter följer 97. Jörgen Eriksson, 109. Bo Eriksson och 117 Toni Johansson samtliga 2.0 poäng.dec 05

I dag kan det vara lämpligt att börja ägna sig åt julförberedelserna eftersom det är spelledigt i London Chess Classic 2012 och FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan är avslutad så det blir inga direktsändningar med den yppersta världseliten i dag.

Halva turneringen ar avverkad i London och frågan är om någon skall kunna rubba world no. 1 GM Magnus Carlsen från första platsen. Han har redan mött GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik, som åter är över 2800 i rating, med 1½ poäng i utdelning så det återstår endast ”blåbär” att möta. I sista ronden möts Magnus och den som det verkar ur form varande Världsmästaren GM Vis. Anand och då räcker det nog med remi för att första platsen skall vara säkrad…

I går gick två partier till avgörande Carlsen vann ett ruffelparti mot GM Gawain Jones och GM Luke McShane fick lämna alla poängen från sig mot Aronian. I Magnus parti offrade Jones damen i 18:e draget och det blev ingen succé. Aronien hade svart och i elva drag hade han två damer mot ingen i ett spännande slutspel som kunde slutat annorlunda om McShane haft en mindre meriterad motståndare.

Norska ”Nettavisen” har publicerat en artikel, som är väl värd att läsa, där de verkligen satsar för den har rubriken ”Magnus er større enn Usain Bolt”.

Klokken 20.17 tirsdag kveld satte Magnus Carlsen ny verdensrekord i sjakk. Han oppnådde tidenes høyeste ratingtall – 2857,4, et tall som viser  spillestyrken. Ifølge VG  Nett var statsminister Jens Stoltenberg var raskt ute med å gratulere 22-åringen på Twitter.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget.

Efter rond 4 Poäng
GM Magnus Carlsen 2848 10.0
GM Vladimir Kramnik 2795 8.0
GM Michael Adams 2710 7.0
GM Hikaru Nakamura 2760 5.0
GM Levon Aronian 2815 4.0
GM Vis. Anand 2775 3.0
GM Gawain Jones 2644 2.0
GM Luke McShane 2713 1.0
GM Judit Polgar 2705 1.0
GM GM Levon Aronian spelledig i rond 5

 

Partierna rond 1-4.

Tidigare artiklar