dec 05

I dag kan det vara lämpligt att börja ägna sig åt julförberedelserna eftersom det är spelledigt i London Chess Classic 2012 och FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan är avslutad så det blir inga direktsändningar med den yppersta världseliten i dag.

Halva turneringen ar avverkad i London och frågan är om någon skall kunna rubba world no. 1 GM Magnus Carlsen från första platsen. Han har redan mött GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik, som åter är över 2800 i rating, med 1½ poäng i utdelning så det återstår endast ”blåbär” att möta. I sista ronden möts Magnus och den som det verkar ur form varande Världsmästaren GM Vis. Anand och då räcker det nog med remi för att första platsen skall vara säkrad…

I går gick två partier till avgörande Carlsen vann ett ruffelparti mot GM Gawain Jones och GM Luke McShane fick lämna alla poängen från sig mot Aronian. I Magnus parti offrade Jones damen i 18:e draget och det blev ingen succé. Aronien hade svart och i elva drag hade han två damer mot ingen i ett spännande slutspel som kunde slutat annorlunda om McShane haft en mindre meriterad motståndare.

Norska ”Nettavisen” har publicerat en artikel, som är väl värd att läsa, där de verkligen satsar för den har rubriken ”Magnus er større enn Usain Bolt”.

Klokken 20.17 tirsdag kveld satte Magnus Carlsen ny verdensrekord i sjakk. Han oppnådde tidenes høyeste ratingtall – 2857,4, et tall som viser  spillestyrken. Ifølge VG  Nett var statsminister Jens Stoltenberg var raskt ute med å gratulere 22-åringen på Twitter.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget.

Efter rond 4 Poäng
GM Magnus Carlsen 2848 10.0
GM Vladimir Kramnik 2795 8.0
GM Michael Adams 2710 7.0
GM Hikaru Nakamura 2760 5.0
GM Levon Aronian 2815 4.0
GM Vis. Anand 2775 3.0
GM Gawain Jones 2644 2.0
GM Luke McShane 2713 1.0
GM Judit Polgar 2705 1.0
GM GM Levon Aronian spelledig i rond 5

 

Partierna rond 1-4.

Läs kommentaren till “Magnus er større enn Usain Bolt (direktsändning från FIDE Open med Tiger/partier)…”

  1. Lasse S säger:

    Stort grattis Magnus!

    Se nu bara till att hålla i de återstående fyra partierna också 🙂

Lämna en kommentar