• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 22

Schacksnack informerade i går att GM Nils Grandelius tog en meriterande seger i ”European Individual Chess Championship” mot GM Bartosz Socko (2647) och har i och med detta inte tappat någon poäng. Partierna av Nils finns för genomspelning nederst i inlägget. Dessutom kommer Schacksnack att lägga in partierna (47) som visats i direktsändning.

I dag möter Nils en armenier som man kan förmoda har nära kontakt med landets stora stjärna GM Levon Aronian. Men det hjälper väl inte honom, eller hur Nils?

GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 0-1 GM Hrant Melumyan 2628

 

Allt om turneringen finns på Chess-Results men Schacksnack kommer att visa den aktuella prispallen och även redovisa rond för rond, i bifogad minitabell, vem som är bäst i Norden. Efter rond 2 är det 40 spelare med full pott och bland dessa finns den högst rankade GM Fabiano Caruana (2767) medan däremot en av förhandsfavoriterna till titeln GM Shakhriyar Mamedyarov (2752) fått nöja sig med 2 remier.

Prispallen och bäst i Norden efter rond 2 (348 deltagare).
1 GM Michael Roiz 2652 1 1 2.0
2 GM Nikita Vitiugov 2709 1 1 2.0
3 GM Etienne Bacrot 2706 1 1 2.0
22 GM Tomi Nybäck 2636 1 1 2.0
27 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 1 1 2.0
40 GM Hannes Stefansson 2531 1 1 2.0
85 GM Hedinn Steingrimsson 2556 1 ½ 1.5
262 IM Andreas Skytte Hagen 2453 ½ 0 0.5

 

Tidigare inlägg: 21/3, 21/3, 20/3 och 19/3.

Direktsändningen från rond 3 startar klockan 14.00. Betänketiden: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det första. Remi: Remierbjudande är inte tillåtit före drag 40… Spelarna måste vara på plats när ronden startas (Zero-tolerance). FIDE:s dresscode kommer att vara i kraft under turneringen.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-2.


Partierna från direktsändningen rond 2.jan 05


GM Dragan Solak – GM Slavko Cicak, Eksjö SK, (½-½). Foto Lars OA Hedlund.

Vem vinner årets upplaga av Rilton Cup? Den frågan hade Schacksnack i går och det blev betydligt lättare att ge rätt svar efter resultaten i näst sista ronden. Aleksandr Shimanov besegrade GM Eduardas Rozentalis och eftersom övriga partier i toppen på tabellen gick hans väg leder han med en hel poäng inför sista ronden. I denna möter han landsmannen GM Sergey Ivanov och ett remiresultat skulle nog inte överraska någon.

Närmast en plats på prispallen av svenskarna är GM Slavko Cicak från Eksjö SK. Han ligger delad tvåa och han möter polacken GM Bartosz Socko i dag.

Den titellöse Linus Johansson från Limhamns SK har överraskat stort i turneringen. Den minnesgode kommer säkert i håg att han i första ronden besegrade stormästaren Monica Socko och i andra ronden spela remi mot GM Sergey Ivanov (partierna finns för genomspelning längre ner i inlägget)! Inför sista ronden är han obesegrad på en 18:e plats med fem poäng vilket ger honom en prestationsrating på 2518, vilket för respekt med sig. I dag möter han som vit en annan svensk nämligen GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm.

I direktsändningen som startar klockan 12.00 kommer det att dyka upp fyra svenskar och vilka det är och deras motståndare finns utförligt angivet på Chess-Results.

Bifogar partierna som visats i direktsändning från Rilton Cup rond 1-8 plus ytterligare något för genomspelning.


I enkelt utförande bifogas samtliga partier från Rilton Cup rond 1-8.
jan 02


Var det någon som sa att schack inte är spännande? Foto: Lars OA Hedlund.

I går spelades femte ronden i Rilton Cup och efter denna har GM Aleksandr Shimanov från Ryssland rykt med en halv poäng. Han jagas av sju spelare på fyra poäng och två av dessa är svenskar nämligen GM Slavko Cicak, Eksjö SK, och GM Hans Tikkanen, Lunds ASK. Det kan bli en svettig eftermiddag för spelschemat, som finns på Chess-Results, visar att de ställts mot tvåan och fyran i turneringen 2600-spelarna GM Grzegorz Gajewski från Polen och GM Dragan Solak Turkiet. Ytterligare svenskar kommer i direktsändning, som startar klockan 15.00, och det är IM Axel Smith som svart mot GM Bartosz Socko och GM Ralf Åkesson som möter fjolårssegraren GM Sergey Volkov från Ryssland.

Bifogar partierna som visats i direktsändning från Rilton Cup rond 1-5 plus ytterligare något för genomspelning.


I enkelt utförande bifogas samtliga partier från Rilton Cup rond 1-5.


 dec 28

Rilton började spelas i går och pågår till den 5 januari. Till Rilton Cup kom det 77 spelare och av dessa 20 stormästare. Ännu så länge är det knapphändigt med information från Stockholm. Det går att utläsa på Chess-Results att redan i första ronden var det några överraskningar. Den största av dessa är nog Linus Johanssons, Limhamns SK (2197), vinst över GM Monica Socko (2479) från Polen. Vid genomgång av första rondens resultat visar det sig att flera av de högre rankade fick lämna ifrån sig en och annan halvpoängare. Dessa var bland annt: GM Dragan Solak (2629), GM Pia Cramling (2495) och GM Stellan Brynell (2486).

Titta gärna på ett annan överraskning, närmare bestämt FM Rolf Bergströms (2301) avslutning i remipartiet mot turneringens högst rankade GM Bartosz Socko (2635)

Bifogar partierna som visats i direksändning för genomspelning och när fler dyker upp kommer de naturligtvis på Schacksnack.

maj 20

Förra gången Schacksnack skrev om 3rd Internationl Grandmasters´Tournament, som spelas i Polen, ledde den kommande Sigeman deltagaren GM Alexei Shirov med en hel poäng. Den gången rekommenderades genomspelning av dusten i rond fyra, som uppstod efter det att Shirov öppnat med Kungsgambit. I går spelade han remi mot GM Bartosz Socko vilket innebar att GM Sergei Zhigalko efter vinst mot GM Radoslaw Wojtaszek kunde minska avståndet till en halva. Zhigalko och Shirov har redan mötts, det skedde i rond tre och partiet vanns av Alexei.

Lublin 2010 och Lublin 2009 med tabeller och partier för genomspelning.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 07

arctic 2010

I fjol vann GM Monika Socko Arctic Chess Challenge. När det återstår två ronder i dagens upplaga leder GM Bartosz Socko i ensamt majestät med en halv poäng. Skall pokalen, för det är väl en sådan, stanna i familjen?  GM Emanuel Berg förlorade mot GM Manuel Leon Hoyos, MEX (2556). Detta innebar att han tappade mark i striden om turneringssegern. Till en del går detta kanske att reparera i dag då spelschemat uppvisar att han skall möta FM Hans Klip, NED (2366), som svart.  Detta bör vara en överkomlig uppgift för årets Sverigemästare. Partiet går att följa i direktsändning.

164 deltagare
1 GM Bartosz Socko Polen 2646 6.5
2 GM Loek van Wely Holland 2677 6.0
3 GM Manuel Leon Hoyos Mexico 2556 6.0
5 GM Emanuel Berg Sverige 2612 5.5
27 GM Thomas Ernst Sverige 2430 5.0
45 Kent Ängskog  Sverige  2204 4.5
47 IM Bengt Lindberg Sverige  2413 4.0
70 Henrik Lindberg Sverige  2230 4.0
74 Eric Vaarala Sverige  2102 3.5
75 Kaj Engström Sverige  2290 3.5
90 Johan Sigeman Sverige  2153 3.5
93 Tobias Petersson Sverige  2135 3.5
108 Magnus Eriksson Sverige  2165 3.0

 

Direktsändningen startar klockan 14.00.

live

 Svenskarnas partier Arctic Chess Challenger rond 1-7.jan 17

Polen statsvapen

Med 17 stormästare och 6 IM bland de 28 deltagarna var Polska mästerskapet 2010 en stark turnering. GM Radoslaw Wojtaszek enda förlust i turneringen mot GM Bartosz Socko gjorde att GM Mateusz Bartel kunde pressa sig förbi på upploppet och bli mästare med en halv poängs marginal. Efter dessa följde en grupp på sex spelare med 5½ poäng och högst upp av dessa placerade sig GM Marcin Dziuba.

Klicka på resultatet för partiet
Håll markören stilla över resultatet för information