• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 29

Nu återstår det endast tre ronder i ”European Individual Chess Championship” och inför dessa finns det tre spelare i topp med 6½ poäng (se minitabell). Men endast en halva efter jagar 17 stormästare så det kommer att bli spännande att följa i direktsändning vem som skall få höja segerbucklan på söndag.

GM Nils Grandelius förlorade i går mot GM Artyom Timofeev från Ryssland i ett parti där Nils länge stod bra men det verkade som att han gjorde det avgörande misstaget i tidsnöd (?). I dag möter han GM Zaven Andriasian från det stora schacklandet Armenien, som är rankad fyra i världen. Nils har tidigare i turneringen mött två från Armenien och förlorat så vinst i dag mot Zaven är vad vi ”kräver”. Nils kommer inte med på direktsändningen i dag men GM Tomi Nybäck går det att följa vid bord 38.

GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 0-1 GM Zaven Andriasian 2616

 

Allt om turneringen finns på Chess-Results men Schacksnack kommer att visa den aktuella prispallen och även redovisa rond för rond, i bifogad minitabell, vem som är bäst i Norden.

Prispallen och bäst i Norden efter rond 8 (348 deltagare).
1 GM Vladimir Malakhov 2705 1 0 1 1 1 ½ 1 1 6.5
2 GM Maxim Matlakov 2632 ½ 1 1 1 ½ 1 ½ 1 6.5
3 GM Vladimir Akopian 2684 ½ ½ 1 1 ½ 1 1 1 6.5
73 GM Tomi Nybäck 2636 1 1 0 ½ ½ 0 1 1 5.0
107 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545 1 1 0 0 1 1 ½ 0 4.5
177 GM Hannes Stefansson 2531 1 1 ½ ½ 0 0 0 1 4.0
217 IM Andreas Skytte Hagen 2453 ½ 0 1 0 ½ 1 ½ 0 3.5
223 GM Hedinn Stengrimsson 2556 1 ½ 0 1 0 ½ ½ 0 3.5

 

Tidigare inlägg: 28/3, 28/3,  27/3, 27/3, 25/3, 24/3, 23/3, 23/3, 22/3, 22/3, 21/3, 21/3, 20/3 och 19/3.

Direktsändningen startar klockan 14.00. Betänketiden: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder per drag från det första. Remi: Remierbjudande är inte tillåtit före drag 40… Spelarna måste vara på plats när ronden startas (Zero-tolerance). FIDE:s dresscode kommer att vara i kraft under turneringen.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-8.


Partierna från direktsändningen rond 8.mar 28

Det såg länge lovande ut för GM Nils Grandelius i partiet mot GM Artyom Timofeev i åttonde ronden i ”European Individual Chess Championship” men i 39 draget, precis före tidskontrollen, slog Fritz om till stor fördel för Artyom som Nils inte hade något motvapen mot. Allt om turneringen finns på Chess-Results, som till exempel vem Nils ställs mot i morgon. Schacksnack återkommer i morgon med mer från turneringen.

GM Artyom Timofeev 2650 1-0 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2545

 

Nils partier från rond 1-8.


Partierna från direktsändningen rond 8.aug 14

På bilden från presskonferensen berättar kanske GM Peter Svidler, som även i går briljerade med en damfångst denna gång var det GM Artyom Timofeev som råkade ut för nesan, att han är nära att bli mästare för sjätte gången i Ryssland. Han har tagit ledningen med en poäng före den pånyttfödde GM Alexander Morozevich när det återstår två ronder att spela i superfinalen i Moskva (sju ronder). Riktigt klart är det ännu inte eftersom de två möts i sista ronden med Morozevich som vit… Men innan dess skall den senare möta GM Vladimir Kramnik som svart och lättare saker finns i schackvärlden.

Spelschema rond 6: Kramnik-Morozevich, Svidler-Nepomniachtchi, Karjakin-Timofeev och Grischuk-Galkin.

live
live
Direkt: 1. Hemsidan. 2. Chessbomben. Direktsändningen (näst sista ronden) startar klockan 13.00. Betänketid: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för  resten av  partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 09

I dag spelades andra ronden i kategori 19 turneringen benämnd superfinalen i Moskva (sju ronder). Efter gårdagens förlust mot GM Peter Svidler var det säkert många som var nyfikna på hur det står till med GM Vladimir Kramniks form. En förlust kan vara ödesdiger eftersom turneringen endast är sju ronder lång. Har det någonsin spelats en sådan kort turnering om Ryska Mästerskapet? Efter vinsten i dag mot GM Artyom Timofeev är Vladimir åter med och kämpar om mästerskapet, endast en halva efter de två i ledningen. Ytterligare ett parti gick till avgörande och det var mötet mellan mellan de två  Alexander, Morozevich och Grischuk, som Morozevich vann.

GM Alexander Morozevich har efter det att han återkom till de stora turneringarna gjort en remarkabel klättring (+37) på Live Chess Ratings lista och är nu uppe på en 18:e placering bland spelarna med mer än 2700 i rating och då skall man hålla i minnet att det är storspelare han mött.

Tabell och partier från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 26

GM Alexander Morozevich segrade i Russian Chess Championsship Higher League 2011 på åtta poäng. Närmast honom med 7½ poäng, och kvalificerade för Superfinalen senare i år, kom GM Artyom Timofeev och GM Alexander Galkin. Slutställning och statistik finns på Chess-Results. Bifogar publicerade partier från turneringen.

På hemsidan går det att läsa: ”Det är inte tillåtet att bjuda remi före det att 40 drag spelats.” Spelarna visade med eftertryck både i sista och tidigare ronder under turneringen att det är lätt att kringgå regeln. I finalpartiet Morozevich mot Galkin spelades 11 drag och sedan blev det remi genom dragupprepning. Tio av partierna som visades i direktsändning slutade med remi i flera fall långt före det att 40 drag spelats. Det var väl knappast detta arrangören tänkt sig…         

Partier från rond I-XI.jun 26

En ”gammal” bekanting GM Alexander Morozevich (2694) har tagit ledningen i Russian Chess Championsship Higher League 2011 med en halv poäng inför sista ronden. I denna möter han GM Alexander Galkin (2598) som är en av de som skuggar honom, den andre är GM Artyom Timofeev (2665). Vid ”rätt” resultat för dessa i sista ronden kommer de att kvalificera sig för Superfinalen senare i år, eftersom det är så tufft att endast tre deltagare av 62 går vidare till denna.

Ställning, spelschema och statistik finns på Chess-Results. Det är direktsändning den 26 klockan 09.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder från drag 1. Remi får bjudas först vid drag 40. Bifogar partier från de inledande tio ronderna.

live live
Hemsida        iPad/iPhone

Partier från rond I-X.jun 23


GM Sanan Syugirov – GM Artyom Timofeev (0-1). Foto Anna Burtasovoy.

Överst på sidan under ”Korta nyheter” och i högerspalten finns en länk till Live Chess Ratings. Vid genomläsning av denna visar de sig att bara sedan i går har antalet spelare med mer än 2700 i rating utökats. En gammal bekant har dykt upp och det är  GM Alexander Morozevich som med en 10-del passerat 2700.

Tydligen var det upprörda känslor i gårdagens rond i Russian Chess Championsship Higher League 2011. I turneringen används utökade ”Sofiaregler” vilket innebär att det är först vid 40:e draget spelarna får tillkalla domaren och erbjuda remi. Om Schacksnack fattat texten riktigt hade GM Artyom Timofeev bjudit remi innan draggränsen uppnåtts vilket upprörde hans motståndare GM Sanan Syugirov . Domaren avslog begäran eftersom endast 27 drag utförts, men enligt Sanan kom han inte i balans igen och detta var orsaken till att han förlorade partiet.  Döm själv, partiet finns för genomspelning i partidelen längst ner i inlägget.

Ställning, spelschema och statistik finns på Chess-Results. Det är direktsändning den 23-26 klockan 13.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder från drag 1. Bifogar partier från de inledande sju ronderna.  

live         live
 Hemsida        iPad/iPhone

Partier från rond I-VII.