• Rilton Cup 2018/2019
  • Snabbschack- och Blixt-VM 2018
  • London Chess Classic 2018 – finalspel
  • Tidigare...
KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.

KommenteraGrand Chess Tour 2018 har nått semifinal och avgörandet sker i London. De som har gått vidare och kämpar om segern är i ratingordning Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Det spelas två klassiska partier på tisdag respektive onsdag och snabbschack och blixt på torsdag. Det är fridag på fredag och finaler lördag till måndag. Detaljerat spelschema, poängsystem och annan information finns på hemsidan.

KommenteraSkicklige skribenten Axel Smith har många järn i elden och ett av de var att han under 2017 träffade åtta elitidrottare som alla hade det gemensamma olyckliga ödet att de blev utbrända. En av dessa idrottsmän, det svenska schackgeniet Ulf Andersson, spelade schack på den allra högsta olympen under flera decennier, och inte nog med det, han gav sig även in i korrespondensschacket utan att använda sig av datorer. Det säger sig självt att kroppen till slut säger nej efter en sådan enorm påfrestning mot hårdast tänkbara motstånd och under en så lång tid med nervpress och en koncentration i världsklass. Utbrändhet är ett fenomen som det talas flitigt om inom arbetslivet men inom tävlingsaktiviteternas område har det varit tyst. Ända tills nu då Axel inte bara har upptäckt denna lucka utan även täppt till den med På andra sidan väggen - en reportagebok om utbrändhet inom elitidrott.  Det går att läsa mer på Schack.se.

Läs de 9 kommentarernaVi har en ny omröstning då VM-matchen är avgjord till Magnus Carlsens förmån. Det gäller att utröna huruvida det aktuella matchformatet - 12 klassiska partier följt av snabbschack, blixt och armageddon - är det lämpligaste, eller om det finns ett bättre upplägg för att den bästa spelaren i klassiskt schack garanterat ska vinna. I tre VM-matcher har VM avgjorts i snabbschack av inga mindre än Viswanathan Anand mot Boris Gelfand (2012) och Magnus Carlsen i de två senaste VM-matcherna mot Sergej Karjakin (2016)  och så då nu mot Fabiano Caruana 2018. Den bästa utmanaren av dessa tre var nog Karjakin men med tanke på hans defensiva spelstil blev det en klar nackdel när han tvingades öka speltempot. Vad tycker du är det mest lämpliga formatet utifrån att kvalitetssäkra VM-partierna i så hög utsträckning som möjligt för att gynna den bästa spelaren och inte minst publiken med kvalitetspartier som är i proportion med spelare på VM-nivå?

KommenteraI morse fick WFM Susanna Berg Laachiri äran att i Nyhetsmorgon på TV4 berätta om sina tankar inför det dramatiska avgörandet i VM-matchen som börjar senare idag kl. 15.00 i London. Det går att se klippet i 30 dagar genom att klicka på länken https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11938660  

Läs kommentarenI morgon börjar det länge emotsedda VM-arrangemanget i London mellan regerande världsmästaren Magnus Carlsen kontra utmanaren Fabiano Caruana. Oddsen på Unibet står just nu i favör till Carlsen med 1.43 mot 2.90 för Caruana, vilket innebär att Carlsen beräknas ha ungefär två chanser på tre att besegra Caruana som då har en chans på tre. Detta stämmer också ganska väl överens med omröstningen i högerspalten. Enligt Daniel Kings prognos bedöms matchen som "wide open" vilket innebär att chanserna bedöms femtio-femtio. Personligen vill jag korrigera denna beräkning till 55/45 till Caruanas fördel då farliga utmanare har en statistisk fördel genom historien. Jämför med t.ex. Lasker, Capablanca Aljechin, Tal, Petrosian, Fischer, Kasparov och Carlsen (!) som alla vann som utmanare i sina första VM-matcher. Vem som har rätt får matchen utvisa. VMsida

KommenteraDet har rapporterats på flera håll om missnöje med domarkåren under Hasselbacken Chess Open som spelades i helgen. På Lars Grahns populära hemsida kunde man den 6 november 2018 läsa att man ignorerar mobilanvändning trots att det är förbjudet och man delar inte ut nya protokoll efter fullbordade dragserier. Det påstås också att man har för mycket fokus på livesändningarna så spelarna får inte sin rättmätiga del av att känna sig servade och uppmärksammade av arrangörerna med domarna i spetsen. Debatten går het på Facebook, som för övrigt är ett forum som inte ska underskattas i schackvärlden. Ansvariga och många andra har gett en av deltagarna i Hasselbacken och en av initiativtagarna till debatten, Lennarth Eriksson, mycket positiv återkoppling för hans konstruktiva kritik, så det bådar gott för framtiden om Erikssons synpunkter omsätts i handling inför kommande tävlingar. Detta är mandatoriskt för att undvika manfall i framtiden.

jan 05

Round 9 is the final round of the open chess tournament Rilton Cup 2018/19 in Stockholm. Comments are made by IM Jonathan Westerberg, and WIM Fiona Steil-Antoni.jan 05

På toppbordet hade den israeliske stormästaren Tamir Nabaty full kontroll på sin ställning från början till slut mot en tapper men dödsdömd GM Mikhail Kobalia. Det var Nabatys vita bonde på c6, med de vackra vita utposterna på d7 och b7, som banade vägen för segern. Det måste ha varit ren och skär tortyr för svart att spela ett så långt parti under sådana grymma premisser. Många trodde att partiet skulle sluta remi men faktum är att det är välkänt att det är fördelaktigt att ha en olikfärgad löpare när det är: 1) spel på hela brädan, 2) tillräckligt många pjäser på brädan och 3) en av spelarna har initiativet, eftersom det får till konsekvens att motståndaren tvingas till ett otacksamt och ytterst krävande defensivspel.

Ännu en gång hänvisas till det klassiska VM-partiet Bogoljubov-Aljechin, 1929. Glöm inte bort denna ställning! Och framför allt, repetera den med jämna mellanrum. Det är en av de viktiga 300 ställningar som alla seriösa schackspelare måste ha i bakhuvudet inför en tävling. Noterbart är att Nabaty inte spelade som Bogoljubov i drag 28, det vill säga manövrerade damflygeltornet från c4 till f4 till kungsflygeln, för att trycka på den svaga punkten f7. Till och med datorn (Stockfish) hade förstånd (och råstyrka) att föreslå det utan att känna till den klassiska förlagan.

På bord 2 spelade GM Tiger Hillarp-Persson med de svarta pjäserna mot en groggy Maxime Lagarde. (Förväxla honom för allt i världen inte med världsstjärnan GM Maxime Vachier-Lagrave!) Lagarde gjorde flera fundamentala misstag i mötet mot en av Sveriges absolut farligaste schackspelare, vilket inbegripet betyder att jag inte förstår varför Tiger inte vann SM i Ronneby förra året.

Jag har räknat ut att Lagarde, trots sin höga spelstyrka gjorde fyra enkla fel: 1) Han lät Hillarp-Persson spela en av sina favoritvarianter, treradersystemet med en aggressiv kungsflygelbonde. 2) Han hade inget vapen mot det. Tydliga symptom var planlösa drag med kungen och ett överhuvudtaget energilöst och långsamt spel. Jämför med Hillarp-Perssons spel som var beslutsamt från början, och då menar jag inte bara h-bondens frammarsch, utan det handlar snarare om att han spelat denna ställning minst 15 gånger tidigare i sin karriär, därför att han tror på den och vet vad som gäller i stridens hetta. 3) Det var Lagarde som kom i tidsnöd inte Hillarp-Persson. Detta är de svenska åskådarna inte vana vid. Det var alltså dålig tidshantering av klockan av vitspelaren. Boven i dramat var 4) blixtturneringen dagen före som Lagarde uppenbarligen tyckte var viktigare än att genom skickliga förberedelser försöka knäcka Hillarp-Perssons öppning eller åtminstone gå in i något som hade fått honom att ödsla tid istället för tvärtom.

Det var skönt som åskådare att rättvisan denna gång segrade och Lagarde fick lära sig den klassiska läxan som Nimzowitsch för längesedan lärde ut i en av sina klassiska böcker: ”A serious approach to the matter is indispensable.”

Nu över till Lars OA Hedlunds omsorgsfullt utvalda bilder.

En nöjd och fokuserad GM Tiger Hillarp-Persson har fått upp en av sina favoritställningar. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »