Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 28

Om man ska bli en stark taktiker är det inte enbart nödvändigt att ha koll på de allra vanligaste idéerna utan det är framför allt de ovanliga idéerna som särskiljer de odödliga från oss vanliga dödliga. Om man inte har sett en ovanlig idé tidigare kräver det kreativitet på en hög nivå, alternativt genialitet (eller datorhjälp av AlphaZero). Här kommer man att tänka på sådana stora taktiska genier som Aljechin, Anderssen, Bronstein, Greco, Kasparov, Marshall,  Shirov och Tal. Enda genvägen om man inte besitter någon av de tidigare nämnda huvudena är att man assimilerar de viktigaste taktiska idéerna genom historien och på det sättet berikar sin arsenal av originiella idéer.

I nedanstående obalanserade ställning fick Pia Cramling, med de svarta pjäserna, chansen att utföra en ovanlig taktisk idé. Om du ser den får du gärna publicera den i kommentarfältet ovan.

Benjamin,Joel (2560) – Cramling,Pia (2505)
Stockholm, 1990
[Engqvist]

Svart drar och vinnerfeb 27

Magnus Carlsen är på tapeten efter att ha krossat Peter Svidler med 5.5-0.5 i en blixtmatch för att fira att Chess24 har 5-års-jubileum. Det är underhållande för publiken att se dessa stora spelare under mer avslappnade former där de testar suspekta varianter och kommenterar under partiernas gång. Det som var fascinerande med upplägget var att man kunde ta del av båda spelarnas kommentarer. Det finns nog inget bättre sätt att lära sig av de stora mästarna och på det sättet få en mer objektiv bild av hur spelarna tänker under partierna. Detta upplägg är tyvärr inte så vanligt i schacklitteraturen men det finns några godbitar som First Piatigorsky Cup och Second Piatigorsky Cup utgivna på Dover och så den svenska boken Schack på högsta nivå eller Learn from the Grandmasters som den heter på engelska av Raymond Keene.

Nedanstående klipp visar Carlsens enastående skicklighet i tornslutspel, en förmåga som vi även fick bevittna i ett av blixtpartierna. Carlsen har i det nedan nämnda slutspelet visserligen en extra bonde men problemet är hans passiva torn. Det är mycket instruktivt att se hur Carlsen tar sig an den problematiken.feb 26

World Champion Magnus Carlsen plays a first to 5 match against 8-time Russian Champion Peter Svidler. Both commentate live on the match. This is Magnus Carlsen’s commentary.

World Champion Magnus Carlsen plays a first to 5 match against 8-time Russian Champion Peter Svidler. Both commentate live on the match. This is Peter Svidler’s commentary.feb 25

Ett amerikanskt bokförlag som alltid ger ut schacklitteratur av allra högsta kvalitet är McFarland & Company, Inc., Publishers. I slutet av 2018 utgavs Kurt Richter – A Chess Biography författad av Alan McGowan. Boken är mycket prisvärd när man betänker vad man får i utbyte.

I förordet skriver författaren att boken kunde ha skrivits för 30 år sedan men att den hade sett väldigt annorlunda jämfört med den boken som gavs ut för några månader sedan. McGowan har nämligen varit i kontakt med sådana viktiga personer i Richters närhet som Rudolf  Teschner (1922-2006) och brodern Gerhard Richter (1903-1997). Motståndare som Richter mötte i sina partier har kontaktats och här nämns bland andra GM Erik Lundin (1904-1988). Schackhistoriker som Ken Whyld (1926-2003) och Edward Winter har han också kommunicerat med. Man förstår av att lösa förordet att det ligger ett enormt ambitiöst arbete bakom denna bok, ja ett livsprojekt.

Kurt Richter (1900-1969) levde under en extremt dramatisk tid i vår historia och fick genomleva sådana fasansfulla perioder som Första världskriget, ekonomiska depressionen och hyperinflationen, Nazismen, Andra världskriget, Kalla kriget och uppdelningen av Berlin. McGowans bok innehåller fotografier, levnadsskildringar, turneringstabeller, diagram och kommenterade partier och han lyckas därför framgångsrikt levandegöra en svunnen tid.

Nedanstående ställning är dock tagen ur en helt annan bok, nämligen Combinations – The Heart Of Chess av Irving Chernev. Frågan är om det är vit eller svart som vinner. Om du lyckas lösa problemet är du välkommen att posta ditt förslag i kommentarfältet ovan.

Richter – Amatör
Berlin, 193
[Engqvist/Chernev]

Svart vid dragetfeb 24

Starting February 20th thru February 24th, The 2019 Champions Showdown shall be an exhibition event featuring five individual matches: Hikaru Nakamura vs. Jan-Krzysztof Duda, Fabiano Caruana vs. Pentala Harikrishna, Wesley So vs. David Navara, Leinier Dominguez vs. Veselin Topalov and Sam Shankland vs. Richard Rapport. Over five days, the players shall contest games at rapid and blitz time controls. Each matchup will have a prize fund of $60,000 with first place taking $36,000 and second place taking $24,000.feb 23

Starting February 20th thru February 24th, The 2019 Champions Showdown shall be an exhibition event featuring five individual matches: Hikaru Nakamura vs. Jan-Krzysztof Duda, Fabiano Caruana vs. Pentala Harikrishna, Wesley So vs. David Navara, Leinier Dominguez vs. Veselin Topalov and Sam Shankland vs. Richard Rapport. Over five days, the players shall contest games at rapid and blitz time controls. Each matchup will have a prize fund of $60,000 with first place taking $36,000 and second place taking $24,000.feb 22

Starting February 20th thru February 24th, The 2019 Champions Showdown shall be an exhibition event featuring five individual matches: Hikaru Nakamura vs. Jan-Krzysztof Duda, Fabiano Caruana vs. Pentala Harikrishna, Wesley So vs. David Navara, Leinier Dominguez vs. Veselin Topalov and Sam Shankland vs. Richard Rapport. Over five days, the players shall contest games at rapid and blitz time controls. Each matchup will have a prize fund of $60,000 with first place taking $36,000 and second place taking $24,000.feb 21

Starting February 20th thru February 24th, The 2019 Champions Showdown shall be an exhibition event featuring five individual matches: Hikaru Nakamura vs. Jan-Krzysztof Duda, Fabiano Caruana vs. Pentala Harikrishna, Wesley So vs. David Navara, Leinier Dominguez vs. Veselin Topalov and Sam Shankland vs. Richard Rapport. Over five days, the players shall contest games at rapid and blitz time controls. Each matchup will have a prize fund of $60,000 with first place taking $36,000 and second place taking $24,000. 21.2.19 uschesschamps.comfeb 20

Starting February 20th thru February 24th, The 2019 Champions Showdown shall be an exhibition event featuring five individual matches: Hikaru Nakamura vs. Jan-Krzysztof Duda, Fabiano Caruana vs. Pentala Harikrishna, Wesley So vs. David Navara, Leinier Dominguez vs. Veselin Topalov and Sam Shankland vs. Richard Rapport. Over five days, the players shall contest games at rapid and blitz time controls. Each matchup will have a prize fund of $60,000 with first place taking $36,000 and second place taking $24,000.feb 19

Den sjunde delen i serien om Magnus Carlsen visar det femte VM-partiet mot Viswanathan Anand som spelades i Chennai 2013. Det spelades en halvslavisk spelöppning som mynnade ut i ett dramatiskt slutspel med två torn och löpare.

För dig som är seriös bör du vara redo på att det kommer att ställas frågor under klippets gång och Carlsens drag är minsann inte lätta att lista ut som du kommer att bli varse. Om du ändå, mot förmodan, skulle göra det borde du kanske börja fundera på en karriär som schackspelare. Kasparov sa apropå den här VM-matchen de bevingade orden att Carlsen spelade utan spelöppningar och Anand utan slutspel. Detta parti visar verkligen deras svagheter och styrkor med eftertryck.

Tidigare artiklar