Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 31
GM Lars Karlsson, SK Rockaden, blev Stockholmsmästare 2016. Han tog hela 8.5 poäng av 9! Tävlingen samlade dock endast 39 deltagare. Alla resultat kan ses här. Bilder av Lars OA Hedlund på de fem främst placerade i tävlingen förmedlas under texten. Tryck sedan på länken ”läs mer” för att se alla bilderna.
En glad Lars Karlsson tog lätt hem Stockholmsmästerskapet 2016. (Foto: Lars OA Hedlund)

En glad Lars Karlsson tog lätt hem Stockholmsmästerskapet 2016. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »maj 30

I följande Veckans video är det Sverigebekantingen GM Timur Gareyev som tar sig an ett gäng motståndare i blixt. Det intressanta och överraskande är att han gör det blint! GM Jan Gustavsson är ciceron.maj 29
Igår, lördag, spelades JDM i snabbschack i klass AB och klass C på Schacksalongerna i Stockholm. Milton Pantzar, Täby SK vann  klass AB och Hampus Sörensen, SK Rockaden  vann klass C. Här publiceras lite bilder från tävlingen.
Milton Pantzar (Foto: Lars OA Hedlund)

Milton Pantzar (Foto: Lars OA Hedlund)

Hampus Sörensen (Foto: Lars OA Hedlund)

Hampus Sörensen (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »maj 28

Gashimovs minnesturnering i Shamkir, Azerbajdzjan, pågår 25 maj – 4 juni. Deltagarlistan innehåller flera riktigt tunga namn:

Fabiano Caruana, U.S.A. (2804)

Anish Giri, Holland (2782)

Sergej Karjakin, Ryssland (2773)

Pentala Harikrishna, Indien (2763)

Pavel Eljanov, Ukraina (2750)

Sjachrijar Mamedjarov, Azerbajdzjan (2748)

Tejmur Radjabov, Azerbajdzjan (2726)

Eltaj Safarli, Azerbajdzjan (2674)

Hou Yifan, Kina ( 2663)

Rauf Mamedov, Azerbajdzjan (2655).

Mer information och livesändningar (13.00) med kommentarer av GM Sergej Tiviakov och GM Ljubomir Ljubojevic finns här. Den som vill studera spelarnas reaktioner och ansiksuttryck hänvisas till live-kamerorna som finns för varje bord. Det mest frapperande hittills är att VM-utmanaren Karjakin förlorade i den andra ronden mot Giri så detta kan vara Giris eller rankingfavoriten Caruanas turnering såvida inte Karjakin visar var skåpet ska stå i de övriga partierna. Harikrishna har för övrigt också 1.5 poäng och ska inte räknas bort i toppstriden. Alla partierna kan spelas igenom och följas med datoranalyser på Chessbomb.maj 27
Schack4anmästaren 2016 för Söderskolor har spelats på Schacksalongerna idag .
Här kommer lite bilder av Lars OA Hedlund från tävlingen. Sebastian Ivarsson från Maria Elemtarskola 4a vann tävlingen. De spelare som tog 16 poäng eller mer kvalificerade sig för Riksfinalen i Uppsala som spelas samtidigt som  SM-tävlingarna.
"De tio främsta" (Foto: Lars OA Hedlund)

”De tio främsta” (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

Läs mer »maj 27

Den spanske schacklegenden GM Arturo Pomar Salamanca avled igår 26 maj efter en längre tids sjukdom. Han var liksom GM Samuel Reshevsky betraktad som ett schackunderbarn. Den dåvarande världsmästaren Alexander Alekhine tog sig an honom och gav flera schacklektioner. Vid tretton års ålder spelade han remi mot Alekhine i ett seriöst parti. Det finns hittills ännu ingen så ung spelare som lyckats med bedriften att spela remi mot världsmästaren så det rekordet innehas fortfarande av Pomar. Även om Pomar flera gånger visade att han var den bäste spanske spelaren och även blev stormästare nådde han inte, till skillnad från Reshevsky, de allra högsta höjderna inom världseliten. Mer information och foto finns här.maj 26

Lagom till helgen kommer en ny veckans kluring. Denna studie är liksom tre tidigare – Veckans kluring 34, 35 och 37 – hämtade från en av världens bästa och mest underhållande schackböcker Chessboard Magic! – 160 Brilliant Chess Endings av Irving Chernev. Som tidigare nämnts har Chernev valt de allra vackraste studierna ur den ryska floran och visat de absolut bästa för Emanuel Lasker, som var världsmästare i hela 27 år, Lasker löste förstås samtliga utan några större problem.

Nedanstående studie är komponerad av ett riktigt tungt namn inom studiekompositionen: Genrikh Moiseyevich Kasparian (1910-1995) från Armenien. Han anses vara en av de främsta inom denna genre. Han hade också en ansenlig spelstyrka inom tävlingsspelet då han var internationell mästare. Han uppnådde finalen i Sovjetmästerskapet fyra gånger och vann det nationella mästerskapet i Armenien tio gånger. I den sistnämnda tävlingen inkluderade det att han två gånger delade segern med GM Tigran Petrosian, världsmästaren från 1963.

Mina egna erfarenheter av Kasparian som studiekompositör är tegelstenen Domination in 2.545 endgame studies där Kasparian går igenom dominationsstudierna progressivt. Genom att lösa studierna i denna bok systematiskt kan man alltså lära sig i grunden och på djupet hur man dominerar över andra pjäser. En mycket bra metod att utvecklas till en stark schackspelare är genom att lösa studier eftersom man inte bara lär sig varianträkning, slutspel och hur pjäserna fungerar på djuphavsnivån utan även hur man tar kontrollen över motståndarens pjäser. Detta har man givetvis nytta av i alla situationer som uppkommer på schackbrädan och i alla faser. Nedanstående studie är dock inte ett dominationstema. Det kan vi återkomma till vid ett annat tillfälle då det ändå knappast går att förbigå Kasparians verk när man ger sig in schackstudiernas och kluringarnas värld. Den som är intresserad av ett verk som går igenom alla studierna av Kasparyan skaffar sig The Complete Studies of Genrikh Kasparyan redigerad av A. John Roycroft.

Lösaren får helgen på sig att fundera ut hur kluringen ska benas ut. Den är inte supersvår. Lösningen kommer att publiceras i meddelanderutan senast måndag av den som löser den först utan datorhjälp.

Kasparjan,G.M. – Fourth Prize
”Chess in U.S.S.R.”  1935

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 

 maj 25

Schackevent_3juni(1)65 procentmaj 24

GM Daniel King fortsätter med sin populära kavalkad om Garry Kasparovs bedrifter mot datorerna under 1990-talet.maj 23

Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från JDM i snabbschack – klass E – som gick på Schacksalongerna i söndags. Resultaten från tävlingen finns här.

Alice Sandberg (Foto: Lars OA Hedlund)

Alice Sandberg (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »

Tidigare artiklar