Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

Dec 31

Här nedan följer livesändningen från den tredje ronden med kommentarer av bland andra GM Lars Karlsson och GM Evgenij Agrest men även några spelare är inbjudna och berättar om sina partier, dessa är GM Jon Ludvig Hammer och FM Sagit Rauan. Erik Geijer presenterar sitt boktips med temat kombinationer.

I den fjärde ronden är det kommentarer av GM Evgenij Agrest. I slutet av klippet visar GM Erik Blomqvist och IM Aryan Tari sina partier. FM Martin Lokander är programledare.

 Dec 31

Lars OA Hedlund har denna gång valt ut de i hans tycke 12 bästa bilderna från den fjärde ronden av Rilton.

GM Jon Ludwig Hammer är synbart nöjd med 4/4 och är i delad ledning med GM Michal Krasenkow och GM Maxim Rodshtein. I morgon har han vit mot den sistnämnde. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »Dec 30

Här kommer en ny laddning bilder av Lars OA Hedlund. Tryck på ”läs mer” för att se alla bilderna.

WGM Mitra Hejazipur, Iran. (Text och bild: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »Dec 30

Den internationella turneringen Rilton Cup är igång sedan 27 dec. och pågår till 5 december med en vilodag 31 dec. Livesändningen med FM Martin Lokander som programledare börjar kl. 14.50 varje ronddag utom den sista ronden som är tidigarelagd och börjar kl. 11.50. Det går att se alla resultat liksom alla anmälda genom att klicka här. Schacksnack bevakar naturligtvis denna tävling med de bästa bilderna av Lars OA Hedlund och kvalificerade partikommentarer av IM Johan Furhoff när han upptäcker något intressant. TurneringshemsidanDec 30

För er som inte vet hur Qatar Masters Open 2015 avgjordes berättar GM Daniel King om det i de två nedanstående klippen.Dec 29

Här följer ytterligare bilder av Lars OA Hedlund tagna under den blå timmen. Tryck på fliken ”läs mer” för att se alla bilderna.

En av storfavoriterna, GM Michal Krasenkow, Polen, har börjat bygga staket. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »Dec 29

På förstabordet spelades ett teoretiskt intressant parti i den andra ronden mellan GM Ralf Åkesson och GM Jon Ludvig Hammer.

Åkesson,Ralf – Hammer,Jon Ludvig [D02]
Rilton Cup (2), 29.12.2015
[IM Johan Furhoff]

1.Sf3 d5 2.d4 Sc6

Således Tjigorinförsvaret, som jag och Ralf spelat ett antal gånger.

Det mest kritiska, och enligt min mening även starkaste för vit, är den gamla huvudvarianten 3.c4 Lg4 4.cxd5 Lxf3 5.gxf3 Dxd5 6.e3 e5 7.Ld2 Lxc3 8.bxc3, där svarts mest livskraftiga försök för närvarande tycks vara Smyslovs profylaktiska 8…Dd6.

Det som man vanligen får möta som svart är dock dragen 3.Lf4 eller 3.g3, vilka uppfattas fordra mindre omfattande teorikunskaper från vit. Vitspelarna har en envis föreställning om att det ska gå att få en angenäm ställning som vit utan stora komplikationer. Emellertid har dessa ”lugna” fortsättningar med tiden fått en allt större teorimassa, vilket det förevarande partiet är ett åskådningsexempel på.

3.g3 Lg4 4.Lg2

Här finns ett strategiskt intressant alternativ, nämligen 4.h3!? Lxf3 5.exf3. Vit vill fortsätta med f4, och få en ytterst stabil ställning i centrum, vilket bäddar för ett senare långsamt men obönhörligt avancemang. Vit har vunnit alla partier i  min databas utom ett, där 5…h5! 6.h4 e5!? spelades.

4… Dd7!?

Det skarpaste draget, som syftar till lång rockad. Lugnare är 4…e6, som dock inte rubbar motståndarens cirklar i samma utsträckning.

5.c4 dxc4!?

Svart vill helt enkelt lägga beslag på d4-bonden.

Detta är definitivt vassare än 5… e6, varefter vit genast fick en öppningsfördel genom 6.cxd5! exd5 7.Sc3 Sf6 8.Se5 i Stupak-Furhoff, Stockholm 2014.

Istället för partidraget kan man dock överväga den ännu radikalare dragföljden 5… Lxf3 6.Lxf3 dxc4. Efter 7.d5 Se5 kommer man in i partifortsättningen, och efter 7.Sc3 e5 8.dxe5 Dxd1+ 9.Sxd1 Lb4+ följt av Sge7 verkar chanserna väga ganska jämnt.

6.d5

Detta framstår som det logiska sättet att bestraffa svarts uppgivande av centrum, men det visar sig att ägandet och förvaltandet av vits bondecentrum är förenat med kostnader.

Här har Hammer själv som vit spelat en intressant dubbelbondegambit, nämligen 6.Sbd2! 0-0-0 7.0-0 Sxd4 8.Sxd4 Dxd4 9.Da4. Han vann ett övertygande parti mot Antanoeta Stefanova i årets EM i Baku efter 9…e5?!, men även efter det bättre 9…Sf6 10.e3! Dc5 11.b4! cxb3 12.Sxb3 Db6 13.Lb2 Ld7 14.Df4 har vit full kompensation för två bönder genom de hot mot a7 och c7 som är under uppsegling. Detta förklarar mitt intresse för 5…Lxf3 i föregående moment.

6… Lxf3 7. Lxf3 Se5 8. Lg2 e6

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. f4?!

Vit vill jaga bort hästen och bygga ett stort centrum. Solidare är 9.Sc3 exd5 10.Dd4, som i Grandelius-Hector, SM Borlänge 2014, men då är ju vits centrum redan till hälften neutraliserat, och chansen till en stor fördel borta.

9… Sg4 10. h3

Hammer var fortfarande i sina förberedelser, medan Ralf hade börjat tänka. 10.e3 S8f6 11.h3 Sh6 12.dxe6 spelades i Timman-Hector, Politiken 2014, vilket liknar partifortsättningen. Att Johnny förlorade det partiet berodde inte på öppningen.

10… Lb4+ 11.Sc3 S4f6 12.dxe6 Dxd1+ 13.Kxd1 0-0-0+ 14.Kc2 fxe6

Svarts merbonde på c4 skulle inte behöva vara så betydelsefull, om vit kunde koordinera sina pjäser. Här har dock vit vissa svårigheter att fullborda sin utveckling på ett ändamålsenligt sätt, vilket gör att jag måste utse svart till vinnare i teoriduellen.

Nu har vit ett lika ansvarsfullt som besvärligt val. I detta fall motsvaras dock inte ansvaret av faktiska förutsättningar att hantera det.

15.e4

Hur fortsätter svart på bästa sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15…Td3

Nu kommer svart genast in på d3, vilket får vådliga följder.

Man kan undersöka 15.Le3, men efter 15…Se7 16.Lf2 Sf5 (avser Sd4+) 17.Tad1 Lxc3! 18.bxc3 Sd5 är vit tvingad till 19. Lxd5, varefter han knappast har kompensation för bonden.Istället 15.g4 kan besvaras med 15…Se7, med liknande idéer.

16.Lf1

Vit kompenserar sig på c4 och e6, men när e4 faller tar svart över helt.

16…Txg3 17.Lxc4 Lxc3 18.Lxe6+ Kb8 19.bxc3 Sxe4 20.La3

Desperat, men 20.Lb2 är oaptitligt efter 20…Tg2+ 21.Kb3 Sc5+ 22.Ka3 Sxe6 23.Tae1 Sf6 24.Txe6 Td8. Härefter är Hammer omutlig.

20…Sgf6 21.Thg1 Txc3+ 22.Kb2 g6 23.Tae1 Te8 24.Lf7 Td8 25.Tg2 c5 26.Lb3 Tdd3 27.Tc2 Txh3 28.Txc3 Txc3 29.Lc2 Tc4 0-1

Hammer vann partiet på grund av sina gedigna öppningsförberedelser. Han förtjänar en eloge för, att han även gick till botten med svarts möjligheter i varianten, efter den fina segern mot Stefanova som vit. Det är inte alltid som objektivitet premieras så eftertryckligt.

Favoriten Hammer leder Rilton Cup med 2 poäng av 2 tillsammans med elva spelare. Idag, rond 3, möter Hammer svenskhoppet Erik Blomqvist.

GM Ralf Åkesson kunde inte betvinga förstahandsfavoriten. (Foto: Lars OA Hedlund)

 Dec 29

Livesändningen från Rilton Cup börjar kl. 14.50 varje dag utom den sista ronden då den börjar kl. 11.50. Här nedan följer livesändningen igår från den andra ronden med kommentarer av GM Lars Karlsson. FM Martin Lokander är programledare.

I detta avsnitts Efterschack eftersnackar GM Lars Karlsson och GM Lois Couso med Jan Wikander, ordförande i Stockholms Schackförbund, IM Jonathan Westerberg och Stefan Lind om turneringen i Hasselbacken.

 Dec 28

GM Daniel King går igenom partierna Wei Yi-Bromberger från rond 6 och Sjugirov-Jakovenko från rond 7.

Efter sju ronder delar tre spelare ledningen med 5.5 poäng, dessa är Shakriyar Mamedyarov, Magnus Carlsen och Sanan Sjugirov. Hela 16 spelare har 5 poäng, bland annat Nils Grandelius som besegrade Matlakov i den sjunde ronden. I rond 8 har han de vita pjäserna mot Yu Yangyi. På toppborden möts Mamedyarov-Carlsen och Kramnik-Sjugirov. Hela poängställningen.

 Dec 28

Livesändningen från Rilton Cup börjar kl. 14.50 varje dag utom den sista ronden då den börjar kl. 11.50. Här nedan följer livesändningen från den första ronden med kommentarer av GM Lars Karlsson. FM Martin Lokander är programledare.

Inte nog med detta, 20.30 varje kväll sänds Efterschack med GM Lars Karlsson och bisittare FM Lois Couso. I detta första Efterschack presenteras ordföranden i Rilton-kommittén, Ingemar Falk. Sedan går Karlsson och Couso igenom två partier från den första ronden, bland annat en spelöppningsfälla som GM Tiger Hillarp Persson fick in för tredje gången med de svarta pjäserna. Hillarp Persson är också i studion och förklarar sina tankegångar.

 

 

Tidigare artiklar