sep 03

Är Fabiano Caruana ett vidunder eller är hans motståndare helt enkelt ur form? (Foto: Gerhard Hund, Dortmund 2012 - Wikimedia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GM Fabiano Caruana, Italien, har för närvarande ett flytande Elotal på 2830 som kan jämföras med världsmästaren Magnus Carlsen, Norge, som just nu har 2862. Igår vann Caruana sitt sjätte raka parti i 2nd Sinquefield Cup 2014 som spelas i Saint Louis, Missouri. Några har jämfört denna bedrift med Fischers 6-0 segrar mot GM Mark Tajmanov och GM Bent Larsen. Men faktum är att Caruana tagit sina sex segrar mot fem olika spelare i turneringsspel. Detta borde smälla högre än en matchvinst med 6-0 som oftast kan bero på ren och skär psykologi. Dessutom har världseliten blivit mycket hårdare i världstoppen om man jämför med tidigt 1970-tal. Kan det vara så att Caruanas motståndare är ur form? Carlsen har legitima skäl att vara ur form med tanke på hans fokus inför VM-matchen mot Anand senare i höst. De andra spelarna då? Vi har faktiskt inte sett några direkta exempel på grova feldrag som brukar vara ett tecken på sviktande form. Däremot gjorde ju Carlsen en megamiss med 31.Nh2?? när han förbisåg ett enkelt hot på sin sista rad. Å andra sidan var Carlsen ursäktad i och med att ställningen redan var hopplös. Ingen av Caruanas motståndare verkar visa någon toppform men att de skulle visa någon dålig form är inte heller lätt att påvisa eftersom Caruana har vunnit kämpasegrar genom mirakelmetoden att inte själv begå några misstag.

I gårdagens rond 6 hade Caruana vit mot Topalov. Följande ställning uppkom efter svarts 23:e drag Nb8-c6:

Vit drar och vinner!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caruana,Fabiano (2801) – Topalov,Veselin (2783)
Sinquefield Cup (6), 02.09.2014

24.Bxe6!! En dolkstöt i hjärtat av svarts ställning. Vad har Topalov förbisett? 24.Rf3 hade besvarats med 24…Nd4 och 25.Bxd4 går inte på grund av 25…Bxf3 och svart vinner. 24…fxe6 Det trixiga 24…Rd4 håller inte efter 25.Bxd4 (25.Qf5?? Rf4 och svart vinner.) 25…cxd4 26.Rf3 Nd8 27.Bb3 Bxf3 28.Qxf3 med positionell vinstställning på grund av merbonden och de aktivare pjäserna. 25.Rf3+ 25.Qxe6?? Nd4 och svart tar kommandot och vinner. 25…Ke8 Förmodligen missade Topalov den vackra varianten 25…Kg7 26.Qh5! (26.Qxe6? Rdf8) 26…Rdf8 27.Rf6!! Bxf6 28.Nxc5!! och med detta vackra mellandrag med pjäsfokus på e6 och f6 kollapsar svarts ställning helt och hållet. Betyder detta förbiséende att Topalov är ur form? Kanske, kanske inte. Topalov är visserligen i första hand en angreppspelare som säkert kände sig obekväm i rollen som försvarare. Topalov skulle säkert ha funnit fortsättningen 24.Bxe6!! om han själv haft de vita pjäserna. 26.Qxe6 Rg7 26…Rf8 27.Nxc5 Rxf3 hade bemötts med det riktigt giftiga mellandraget 28.Qg6+!! Kommer ni förresten ihåg att GM Tiger Hillarp Persson fick in något liknande mot Pontus Sjödahl när han höll på att vinna Påskturneringen i Norrköping? 28…Kf8 (28…Rf7 29.e6) 29.Ne6# 27.Qh6 Nd4 27…Bf8 28.e6 och alla vita pjäsers energi har frigjorts i riktning mot den maktlösa svarta kungen. 28.e6 Nxf3+ 29.gxf3 Bf8 Med ett avgörande matthot på sista raden kan svart bara använda sig av drastiska åtgärder som att förbereda sig för ett nytt parti genom att placera svartfältslöparen i utgångsställningen. 30.Qh5+ Ke7 31.Bxg7 1-0

Övriga två partier slutade remi men det var med stark mersmak för Carlsen mot Vachier-Lagrave medan partiet Nakamura-Aronian var mer jämnt.

Kvällens möten i rond 7 ser ut så här:

Carlsen – Nakamura

Vachier-La Grave – Caruana

Topalov – Aronian

Klicka på denna länk kl. 21.00 för att lyssna på excellenta kommentarer av GM Yasser Seirawan, GM Maurice Ashley och WGM Jennifer Shahade samt ta del av spelarna och partierna i direktsändning.

 

 

Läs de 4 kommentarerna till “Är Caruana ett vidunder?”

 1. Sune Larsson säger:

  7 raka vinster nu för caruana. Nog funderar man på hur det kommer sig – vad det egentligen beror på.
  Menar – just det där vad som gör en bättre schackspelare är intressant. Varför förlorar våra svenska
  top-gm:s regelbundet mot 2700-spelare? Det enkla svaret – de spelar bättre – det är klasskillnad i
  spelstyrka. Men nog undrar man – och visst gå¨r det att bryta ner i beståndsdelar – orsaker.

  7 raka vinster för caruana nu – mot sånt motstånd… ramirez concluderar:

  ”His attacks are well timed, his novelties uncomfortable to play against, his technique exquisite.

  Vet ej hur caruana har det med tränare – träningsprogram etc. – men klart står väl att schack på
  högsta nivå är en heltidssysselsättning som man nog får ägna sitt liv till . om resultat skall nås.
  Inte alla är redo för det. Dessutom behövs hjälp, tränare, studier, förberedelser etc.

 2. Dock säger:

  Bästa rubriken på mycket länge! ”Är Caruana ett vidunder?”” och så kommer en bild på Fabiano!! En ung kille med världens mildaste och snällaste ansikte.

  Första tanken som slog mig var att Fabiano är The Killer Rabbit of Caerbannog från Monty Pythons The Holy grail.

  Makalös prestation av ett ödmjukt geni. Det tog honom fyra år att långsamt gå upp från 2700 till 2800.
  Ser fram emot en VM match mellan Fabiano och Magnus. De möts i dagens rond.

 3. Dock säger:

  Twitterkommentarerna är rätt roliga. Jaha ännu en tråkig ointressant rond. Magnus krossar Naka och Fabiano kör över vem som än sitter på andra sidan brädet.!

 4. OS-observatör säger:

  I mina ögon utan tvekan den främsta bedriften i en schackturnering någonsin.
  Märkligt nog tycker jag ändå att kvalitén på spelet bland de övriga spelarna är sämre jämfört med hur de normalt sett spelar. Med det sagt spelar Caruana på en helt ny nivå och kan inte göra annat än att straffa de som spelar dåligt.
  Ska bli spännande att se ifall det håller i sig i kommande turneringar.

Lämna en kommentar