Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 29

Elolistor per den 1 mars 2012.
På den svenska listan är GM Slavko Cicak på tredje plats och GM Stellan Brynell, Limhans SK, har åter tagit sig över 2500 nivån. GM Peter Heine Nielsen är fortfarande den ende nordbon utöver GM Magnus Carlsen som finns med på 100-bästa listan. För att komma med på 100-listan krävs det denna gång 2652!

Sverigelistan.
1. GM Evgeny Agrest (2599) Team Viking 2. Ferdinad Hellers (2599) Limhamns SK 3. GM Slavko Cicak, (2579) Eksjö SK. 4. GM Ulf Andersson, (2571) Alingsås SS och 5. GM Hans Tikkanen, (2567) Lunds ASK.
Världslistan.
1. GM Magnus Carlsen (2835) Norge 2. GM Levon Aronian (2820) Armenien 3. GM Vladimir Kramnik (2801) Ryssland, 4. GM Vis. Anand (2799) och 56. GM Peter Heine Nielsen (2693) Danmark.
Damlistan.
1. GM Judit Polgar (2709) Ungern 2. GM Yifan Hou (2639) Kina 3. GM Humpy Koneru (2589) Indien och 24. GM Pia Cramling (2481) Sverige.
Juniorlistan.
1. GM Fabiano Caruana (2767) Italien 2. GM Anish Giri (2717) Holland och 3. GM Liren Ding, (2660) Kina.feb 29

I dag är det spelöppningsteoretikern Pachman som inte har något att sätta mot när hans motståndare Bolbochan finner ”bomben”. Det utspelades i Moskva 1956.

Samtliga 1207 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

feb 28

Stockholms SF har, som Schacksnack tidigare informerat om, kallat till extra kongress den 14 mars 2012 klockan 19.00 i Schacksalongerna. Ärende: Ekonomiska oegentligheter inom förbundet.
Enligt styrelsens utlåtande daterat den 25/2 2012, som Schacksnack tagit del av i dag, har årsmötet det tvivelaktiga nöjet att ta ställning till riktigheten i: ”….de tre senaste åren rör det sig om nära en halv miljon kronor som kan ifrågasättas och behöver granskas ytterligare. Ett stort antal poster avser kostnader av privat karaktär….”feb 28

Skopje är spelorten som ofta dyker upp när Schacksnack söker partier med lämpliga partislut. 1972 är året denna gång och spelarna är Quinones och Miagmarsuren.

Samtliga 1206 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

feb 27

Det kan knappast bli mer initierat än när en stormästare skriver om schack. GM Nils Grandelius har kommit igång bra med sin blogg – ”Ambition, blunders and glimpses of igenuity” – som Schacksnack tidigare skrivit om. Han skrev för några dagar sedan bland annat om elitseriematcherna i Göteborg med Lunds ASK mot SK Kamraterna och SS Manhem.

I gårkväll kom det ett inlägg från de senaste matcherna i Bundesligan.
Nästa stora uppgift för Nils är Individuella EM i Bulgarien 19/3-1/4.feb 27

I helgen spelades rond 10 och 11 i Bundesligan med flera av världens starkaste spelare på plats. Stormästarna Nils Grandelius, Lunds ASK, och Jonny Hector, Limhamns SK, som representerar SK Turm Emsdetten när de är i Tyskland mötte SG Solingen (3-5) och SC Remagen (4½-3½).  Hur ”svensklaget” lyckats hittills framgår av den färgglada tabellen och deras prestationer finns i partidelen längst ner i inlägget.

Noterbart är att GM Jonny Hector (1 foto) som började sin karriär i Kirsebergs SK i Malmö i lördagsronden mötte GM Predrag Nikolic (2 foto), som under klubbens stormiga deltagande i Elitserien för några år sedan, också spelade för Kirseberg men dock inte samtidigt.

Svenskarnas tidigare prestationer framgår av partierna från rond 1-3, 4-5, 6-7 och 8-9.

Svenskarnas partier rond 10 och 11.feb 27

GM Mateusz Bartel – är för tillfället utrustad med segerhuva. I går utropades han till segrare i Polska mästerskapet 2012 med 7.0 poäng, men först efter särskiljning precis som i senaste Aeroflot (partier) Open. GM Bartolomej Macieja var den som fick dricka besvikelsens bittra kalk och nöja sig med andra platsen. Tredje plats tog GM Kamil Miton, som var en halva efter de två i toppen.

Så här gick det 2011 och 2010 (tabeller och partier).
Prislista och partier rond 1-9.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.feb 27

Partiet som ligger till grund för dagens partislut spelades i Leningrad 1951 mellan Batuyev och Abdusamatov och det behövs säkert en stunds räknande innan bitarna faller på plats.

Samtliga 1205 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

feb 25

Lördagsgodis.
Lös till slutet innan facit öppnas!
Kompositör okänd.
feb 25
Dagens fråga
Säsongens Elitserie är en kamp mellan Team Viking och förra årets segrare Lunds ASK. De möts i sista ronden (9) den 11 mars under sammandraget i Västerås. Veckans fråga är kort och gott: Vem vinner Eliserien?. Omröstningen finns som vanligt i högerspalten. Särskiljning sker enligt följande.
1. Flest partipoäng  2. Inbördes möte  3. Flest partipoäng på de fyra första borden i samtliga matcher.  4. Flest partipoäng på bord 5.  5. Flest partipoäng på bord 6.  6. Flest partipoäng på bord 7. 7. Lottdragning.

Tidigare artiklar