Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 31

17-årige Världsmästaren GM Hou Yifan, (2605) från Kina fortsätter att skörda framgångar i Gibraltar. I går besegrade hon GM Judit Polgar, HUN (2710). I dag gick GM Liem Le Quang, VIE (2714) samma öde till mötes. På åtta ronder har hon tagit 6½ poäng och av dessa är 4½ mot 2700-spelare och då skall man hålla i minnet att hon är rankad som nummer 25 i turneringen.

Partiet mot GM Liem Le Quang.jan 31

Bergens Schakklubs hemsida går det att läsa ”Kjell Madland og Jørn Holmen fra Ålgård har tatt intiativ til en større årlig sjakkfestival i Stavangerområdet fra sommeren 2013. Planen er for første gang å samle verdens ti beste sjakkspillere i en turnering. Ved siden av toppgruppen skal det være diverse andre turneringer, og flere hundre sjakkspillere ventes å være i aksjon.” Läs mer i: Aftenbladet och GBnett.jan 31

I går i Gibraltar möttes de! Världsmästaren Hou Yifan från Kina och den starkaste kvinnliga spelaren GM Judit Polgar. Resultatet (partiet finns för genomspelning överst i partiredovisningen längre ner i inlägget), 1-0 till Hou, öppnar kanske upp för en VM-match dem emellan… Efter den övertygande vinsten ligger Yifan på andra plats i en grupp på tio med 5½ poäng. Leder, med en halva, gör GM Michael Adams från England. Kinesiskan möter ytterligare en superstormästaren i dag, i ett asiatiskt möte, för spelschemat visar att hon har vit mot GM Liem Le Quang, VIE (2714).

Hur gick det då för svenskarna? Av de bäst placerade inför rond 7 GM Pia Cramling, GM Emanuel Berg och Jan-Olov Lind spelade de förstnämnda remi medan däremot Lind förlorade. Poängmässigt är inte Cramling och Berg långt från toppen vilket framgår av den strålande uppdateringen på Chess-Results.

Svenskarnas partier rond 1-7. (Översta partiet Hou Yifan – Judit Polgar från rond 7).
Om någon saknas kan det bero på att de varit spellediga.
jan 31


Sveriges SF:s har på ett ypperligt sätt utökat servicen för medlemmarna. Gå in på Elitserien eller Superettan klicka på ett av lagen i tabellen. Då dyker laguppställningarna upp och längst till höger på dessa finns det svarta springare. Under döljer sig partier för genomspelning!jan 31

Det sista denna gång från Tata Steel Chess Tournament 2012 i Wijk aan Zee. Även GM Hans Tikkanen glimtar förbi.jan 31

Den kinesiske stormästaren Bu Xiangzhi hade väl knappast vaknat när han satte sig ner för att möta Vassily Ivanchuk i Sofia 2008 eller hur skall man annars förklara det som hände redan i nionde draget?

Samtliga 1183 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

jan 30

Då är superturneringen – Tata Steel Chess Tournament 2012 – avslutad. Blir det fler i år? Ett par superturneringar som kommit tidigare år under våren är nerlagda. Vi får i stället nöja oss med en sex partiers träningsmatch mellan 2800-spelarna GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik som spelas 21-28 april och den stora händelsen som är VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Boris Gelfand, som går av stapeln i Moskva mellan den 10/5-1/6. Sedan återstår att se vad som dyker upp andra halvåret 2012. Nationellt spelas en utökad (8 deltagare) Sigemans mellan den 9-16/5 i Malmö.jan 30

Gibraltar i går spelade GM Emanuel Berg en meriterande remi, som gick att följa i direktsändning, mot superstormästaren GM Peter Svidler (2749). Han är precis i hälarna på toppen av tabellen precis som GM Pia Cramling och Jan-Olov Lind. De senare har en tuff eftermiddag framför sig för de möter GM Daniel Fridman, GER (2660), respektive en stormästare med det välklingande namnet Salvador Del Rio De Angelis (2531) från Spanien medan Emanuel fått en åtminstone på papperet betydlig lättare motståndare Alli Sebbar, MAR (2259).

Hur det gått för svenskarna framgår av bifogad minitabell. Fullständig uppdatering av turneringen finns på Chess-Results.

Efter rond 6 – 256 deltagare – sista kolumnen prestationsrating
1 GM Nigel Short 2677 5.0 2861.0
2 GM Michael Adams 2724 5.0 2838.0
3 GM Shakhriyar Mamedyarov 2747 5.0 2825.0
32 GM Emanuel Berg 2550 4.0 2581.0
35 GM Pia Cramling 2491 4.0 2576.0
59 Jan-Olov Lind 2219 4.0 2284.0
97 Anders Pettersson 2219 3.5 2215.0
102 Peter Carlsten 2030 3.5 2163.0
105 IM Patrik Lyrberg 2435 3.0 2584.0
116 Bo Adler 2167 3.0 2305.0
117 Johan Henriksson 2308 3.0 2293.0
128 Eric Vaarala 2238 3.0 2250.0
133 WIM Inna Agrest 2189 3.0 2228.0
172 Peter Mozelius 1869 2.5 2142.0
187 Angelina Fransson 1967 2.5 2038.0
203 Ralph Halleröd 2124 2.0 2087.0
208 Karl Lundbäck 1907 2.0 1979.0
215 Viktor Thorell 2046 2.0 1914.0
220 Simon Marder 2032 2.0 1884.0
241 Mikael Helin 1935 1.5 1774.0
242 Kjell Jernselius 1858 1.5 1738.0

 

Svenskarnas partier rond 1-6.
Om någon saknas kan det bero på att de varit spellediga.
jan 30

Veckans första partislut är hämtat från ett parti som spelades i Wijk aan Zee 2006 mellan GM Alexander Motylev och GM Humpy Koneru.

Samtliga 1182 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

jan 29

GM Levon Aronian blev slutsegrare i grupp A i Tata Steel Chess Tournament 2012 (”TSCT 2012″). Han behövde endast spela remi i sista ronden mot en annan av segeraspiranterna GM Teimour Radjabov och så blev det också. Märkligt att Radjabov bjöd remi efter 12 drag för han hade ju möjlighet att vinna turneringen…

I grupp C blev det GM Maxim Turov från Ryssland som belade första platsen och därmed kvalificerade han sig för grupp B nästa år. GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, hade möjlighet att komma på samma poäng som ryssen men tyvärr lyckades han inte vinna sitt parti, vilket var nödvändigt, utan han fick nöja sig med remi och kom därmed en halva efter Turov.

Prislistor och partier rond 1-13.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.

Tidigare artiklar