Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 30

I European Club Cup 2011 ställdes i går Lunds ASK mot storlaget SOCAR. Det blev förlust med överraskande modest 4½-1½. Det var säkert med spänning många entusiaster satte sig till rätta framför datorn för att följa matchen via direktsändning. Bevisligen var det partierna vid de två toppborden som drog mest folk denna gång, det noterades på den dagliga statistiken. När regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen och Superstormästaren Alexander Grischuk bestämde sig för, redan i nionde draget, att de kunde använda dagen till annat än att spela schack och GM Nils Grandelius slängde in handduken mot dubble juniorvärldsmästaren GM Shakhriyar Mamedyarov ett dussin drag senare sjönk antalet besökare till direktsändningen radikalt, åtminstone via Schacksnack. Synd, för det var ett par partier – IM Jasmin Bejtovics och FM Sebastian Nilssons – som var riktigt spännande att följa även om SOCAR-spelarna triumferade till slut.

Efter rond fem har arrangören tagit fram statistik för hur det gått för spelarna bord-för-bord. Bäst hittills av de nio deltagande ”svenska” herrarna är IM Jasmin Betovic (4) och FM Sebastian Nilsson (6) på åttonde platser.

I dag, i näst sista ronden, väntar SG Zurich på LASK. Det är inte omöjligt att Grandelius kommer att ställas mot GM Viktor Korchnoi och då har han en motståndare som är 62 år äldre.

Bifogar en minitabell över prispallen och LASK:s placering efter fem ronder (MP/PP).

1 Saint-Petersburg Chess Federation 10 25.0
2 OSG Baden Baden 10 24.0
3 SOCAR 8 23.5
26 Lunds ASK 6 14.5

 

LASK:s partier (först) och några andra med svenskar inblandade.
Rond 1-5.
sep 30

I dag är det en av schackhistoriens största – Tal – som kombinerar ut en annan storhet Timman. Partiet spelades i Skopje, 1972.

Samtliga 1081 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

sep 29


Arrangörerna har upptäkt att skall man nå ut till Nordens spelare skall man göra reklam för sin turnering på Schacksnack. Denna gång är det Stockholms All Saints Tournament som spelas den 3-6 november på Schacksalongerna (för inbjudan se också logan i högerspalten).

 sep 29

I gårdagens rond i European Club Cup 2011 blev det vinst för Lunds ASK mot ett betydligt högre rankade lag – ZSK Maribor från Slovenien. Segersiffrorna skrevs till 3½-2½ och de som grundlade segern var GM Hans Tikkanen som besegrade GM Luka Lenic (2641) vid förstabordet och IM Axel Smith som vann mot GM Jure Skoberne (2547).

Det är nog tveksamt om laskarna lyckas lika bra i dag. Spelschemat uppvisar att motståndarna är turneringens högst rankade lag – SOCAR – med ett ratingsnitt på 2718. Vid de tre första borden kan de ställa upp med: GM Teimour Radjabov (2752), GM Alexander Grischuk (2757) och GM Shakhriyar Mamedyarov (2746)… Med start klockan 15.00 går det att följa partierna i direktsändning.

Bifogar en minitabell över prispallen och LASK:s placering efter fyra ronder (MP/PP).

1 Saint-Petersburg Chess Federation 8 20.5
2 OSG Baden Baden 8 20.5
3 SHSM-64 8 18.5
16 Lunds ASK 6 13.0

 

LASK:s partier (först) och några andra med svenskar inblandade.
Rond 1-4.
sep 29

Boxbollen slog tillbaka i går i Chess Masters Finalen i Sao Paulo/Bilbao! Den lägst rankade – GM Francisco Vallejo Pons – som förlorat de inledande ronderna, vann mot world no. 1 GM Magnus Carlsen. Enligt norska Nettavisen gjorde Magnus: ”Etter først å ha oversett en lovende mulighet, gjorde han en av sine største  tabber i langsjakk noensinne…” Spela fram till drag 30… Dd5? (partiet finns för genomspelning) så förstår ni vad skribenten menar.

En annan överraskning i går var att Världsmästaren GM Vis. Anand fick se sig besegrad, som vit, av GM Vassily Ivancvhuk i ett spanskt parti som var gårdagens längsta. Enligt kommentatorerna visade Vassily upp ett mycket stabilt spel där han inte gav Anand några möjligheter att sticka upp. Tydligen har Vassily inte tappa form efter World Cup, som avslutades för ett par veckor sedan och som gav honom en plats i den kommande kommande kandidatturneringen Eftersom den tredje 2800-spelaren i turneringen GM Levon Aronian inte kunde betvinga GM Hikaru Nakamura har tabellen ett inte förväntat utseende inför den spellediga dagen.

Bifogar trepoängstabellen som används i finalen och som vanligt schacksnacktabellen med partierna för genomspelning. Det har också hänt en del på Live Chess Ratings (finns till höger) som uppdateras så fort någon med mer än 2700 i rating spelar ett parti. Aktuella turneringar är denna och ECC, där föresten VM-utmanaren GM Boris Gelfand förlorade i går mot GM Dmitry Jakovenko.

GM Vassily Ivanchuk 7
GM Levon Aronian 5
GM Francisco Vallejo Pons 3
GM Hikaru Nakamura 3
GM Vis. Anand 2
GM Magnus Carlsen 2

 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 29

En lite enklare uppgift i dag… Partiet spelades i Olympiaden i Dresden 2008 mellan Guseinov och Ezat.

Samtliga 1080 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

sep 28

I gårdagens rond i European Club Cup 2011 blev det storvinst för Lunds ASK mot ett lag från Turkiet. Resultatet blev 5-1 i skåningarnas favör. Det var IM Axel Smith och IM Jasmin Bejtovic som fick nöja sig med remi trots att de hade drygt 400 mer i rating. Partierna finns för genomspelning nederst i inlägget.

I dag blir det betydligt tuffare för LASK. De möter ZSK Maribor som kommer från arrangörslandet. De har ett ratingsnitt på 2556 och vid först bordet får GM Hans Tikkanen ta sig an GM Luka Lenic (2641). Bifogar en minitabell över prispallen och LASK:s placering efter tre ronder (MP/PP).

1 Saint-Petersburg Chess Federation 6 17.0
2 Ekonomist SGSEU Saratov 6 16.5
3 OSG Baden Baden 6 16.5
20 Lunds ASK 4 9.5

 

LASK:s partier och några andra med svenskar inblandade.
Rond 1-3.
sep 28

I går spelades det för fullt i Chess Masters Finalen i Sao Paulo/Bilbao. Kämpen GM Vassily Ivanchuk var den ende som kunde lämna glasburen med en vinst i bagaget och den tog han mot GM Francisco Vallejo Pons. Övriga partier slutade med remi men det var kamp ända in i det sista inte minst i partiet mellan GM Magnus Carlsen och GM Levon Aronian där mittspelet berömdes av experterna.

Läs mer i norska ”Nettavisen” om vad som händer i Brasilien.

Spelschemat för rond tre. Partierna startar klockan 20.00 i glasburen i Sao Paulo.

GM Francisco Vallejo Pons 2716 1-0 GM Magnus Carlsen 2823
GM Levon Aronian 2807 ½-½ GM Hikaru Nakamura 2753
GM Vis. Anand 2817 0-1 GM Vassily Ivanchuk 2765

 

Bifogar trepoängstabellen som används i finalen och som vanligt schacksnacktabellen med partierna för genomspelning.

GM Levon Aronian 4
GM Vassily Ivanchuk 4
GM Magnus Carlsen 2
GM Hikaru Nakamura 2
GM Vis. Anand 2
GM Francisco Vallejo Pons 0

 

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 28

Spelarna är Ju. Bolbochán och Rosetto och de gjorde upp om poängen i Argentinska Mästerskapet i Buenos Aires 1948.

Samtliga 1079 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

sep 27

”Bobby Fischer anses av många vara den bästa schackspelaren genom tiderna, men hans tragiska livsöde personifierar också länken mellan genialitet och dårskap. Han var ett underbarn och blev schackvärldsmästare redan vid 29-års ålder – den efterföljande uppmärksamheten ledde till vanföreställningar och paranoia. Han slutade sitt liv som landsflykting och dog 2008 på Island, ensam och världsfrånvänd. Filmen visar den absurt höga pris som Bobby Fischer fick betala för att nå sin legendariska seger…”
Bobby Fischer Against the World har svensk
bio- och VOD-premiär 14 oktober 2011.

Tidigare artiklar