Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 31

Vill inte undanhålla partiet mellan GM Nana Dzagnidze – GM Francisco Vallejo Pons från rond sex i Gibraltar Chess Festival 2011 för Schacksnacks många läsare, som tycker om att spela genom partier. Den georgiska damen offrade och ”förnedrade” den fjärderankade Francisco (2698) i rondens fyrverkeri. Svenskarnas hittills spelade partier – rond 1-6 – finns längre ner på sidan.

jan 31

Under helgen avgjordes DalaOpen 2011 i Borlänge. Deltagareantalet blev 59. I toppen på prislistan kom Emil Jonsson och Daniel Isetoft, bägge från Gnarps SK, på 6 poäng av sju möjliga. Emil blev nummer 1 efter särskiljning.jan 31

I går spelades sjätte omgången av den danska motsvarigheten till vår elitserie – XtraCon Skakligaen. Varje rond brukar det vara några svenskar som reser över sundet för att förstärka lagen. Även så i går.

Nordkalotten mötte Århus/Skolerne och vann med 4½-3½. I det förstnämnda laget deltog GM Jonny Hector, GM Stellan Brynell och IM Björn Ahlander, som till vardags spelar i Limhamns SK, och de tog 2½ poäng. Den som ”missade” var Björn. Ytterligare en svensk – FM Sebastian Nilsson (Lunds ASK) – går att finna och det i köpenhamnsklubben K41 som ligger på andra plats i serien. De mötte Sydøstfyn och vann med samma siffror som Nordkalotten. Från det senare mötet finns redan Sebastians parti publicerat ( det enda av svenskarna). Han mötte stormästaren Jacob Aagard och spelade remi!

FM Sebastian Nilsson (2344) – GM Jacob Aagard (2534) ½-½.jan 31

Gibraltar Chess Festival har ytterligare två ronder spelats sedan Schacksnack senast hade något om turneringen. Bifogar partierna från rond 5 och 6 för genomspelning (notera att några av svenskarna tagit en spelledig dag). Återkommer med ett fylligare inlägg i morgon. Samtliga resultat från rond 5 och rond 6. 

Direktsändningen från rond 7 startar klockan 15.00. Spelschemat för ronden finns här.

live          live          live
Chessbomb       Hemsida              Monroi                                
 

Svenskarnas partier: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5,

Svenskarnas partier rond 6.jan 31

En liten fining. Váragvi och Lengyel var spelarna och partiet spelades i Budapest 1963.

Samtliga 877 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

jan 30

GM-A.
Prislista.
Partier rond I-XIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


GM-B.

GM-C.jan 29

Notera att sista ronden i 73 Tata Steel Chess Tournament 2011 startar klockan 12.00 i morgon. Förutsättningarna framgår av bifogad tabell längst ner i inlägget. GM Hikaru Nakamura leder med en halv poäng och det räcker med remi mot GM Wang Hao för att det skall bli minst delad seger.

Sista ronden.
GM Ian Nepomniachtchi 2733 vs. GM Viswanathan Anand 2810
GM Vladimir Kramnik 2784 vs. GM Maxime Vachier-Lagravei  2715
GM Wang Hao  2731 vs. GM Hikaru Nakamura 2751
GM Alexander Grischuk 2773 vs. GM Magnus Carlsen 2714
GM Levon Aronian 2805 vs. GM Jan Smeets  2662
GM Alexei Shirov 2722 vs. GM Erwin l’Ami  2624
GM Anish Giri  2686 vs. GM Ruslan Ponomariov 2744

 

Spela gärna genom partiet från dagens rond mellan GM Magnus Carlsen och Hao och se hur man enkelt vinner när motståndaren väljer Caro-Kann. 

Direktsändningen startar klockan 12.00. Genom att använda skärmarna  går det utmärkt att följa sändningarna från de olika grupperna. Skärm 2 är länkad till den omtyckta Chessbomben och där kan man också följa åskådarnas kommentarer.

live               live      
Hemsidan           GM-A, B och C.                 

GM-A.
Tabell och partier.
Rond I-XII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


GM-B.

GM-C.jan 29

Gibraltar Chess Festival förlorade är fortfarande Eric Vaarala, med tre poäng efter rond fyra, bäst av svenskarna. I dag kan det bli värre för honom att få poäng eftersom han möter GM Victor Mikhalevski, ISR (2579).  Samtliga resultat från rond 4. 

Direktsändningen från rond 5 startar klockan 15.00. Spelschemat för ronden finns här.

live          live          live
Chessbomb       Hemsida              Monroi

live           live           live            
   Web 1                  Web 2                  Web 3

Svenskarnas partier: rond 1, rond 2, rond 3,

Svenskarnas partier rond 4.jan 29

Fick följande: ”Skulle du kunna göra lite reklam att vi har fixat en intervju med Anish Giri på schackpinglorna? Eftersom han är så hårt passad här så tänkte jag att det var lite exklusivt att vi lyckades få en eftersom det är så många som rycker i honom här i Wijk.” Naturligtvis!jan 29

I dag fortsätter 73 Tata Steel Chess Tournament 2011 med näst sista ronden. Skall GM Hikaru Nakamura lyckas hålla undan från förföljarna med Världsmästaren Vis. Anand i spetsen? Svaret på den frågan kommer att till stor del få sitt svar i kväll när hans parti mot GM Vladimir Kramnik är färdigspelat

Rond 12 GM-A (28/1. Live Top List)
GM Viswanathan Anand 2810 vs. GM Anish Giri  2686
GM Maxime Vachier-Lagravei  2715 vs. GM Ian Nepomniachtchi 2733
GM Ruslan Ponomariov 2744 vs. GM Alexei Shirov 2722
GM Erwin l’Ami  2624 vs. GM Levon Aronian 2805
GM Jan Smeets  2662 vs. GM Alexander Grischuk 2773
GM Magnus Carlsen 2814 vs. GM Wang Hao  2731
GM Hikaru Nakamura 2751 vs. GM Vladimir Kramnik 2784

 

Direktsändningen startar klockan 13.30. Genom att använda skärmarna  går det utmärkt att följa sändningarna från de olika grupperna. Skärm 2-4 är länkade till den omtyckta Chessbomben och där kan man också kan följa åskådarnas kommentarer.

live               live      
Hemsidan           GM-A, B och C.

live        live        live
    GM-A                 GM-B                 GM-C

GM-A.
Tabell och partier.
Rond I-XI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar