jan 28

I går i Gibraltar Chess Festival förlorade GM Emanuel Berg, GM Pia Cramling och GM Ulf Andersson har inte dykt upp på scenen sedan vinsten i första ronden. Bäst av svenskarna så här lång är Eric Vaarala med 2½ poäng. Samtliga resultat från rond 3. 

Direktsändningen från rond 4 startar klockan 15.00. Spelschemat för ronden finns här.

live          live          live
Chessbomb       Hemsida              Monroi

live           live           live            
   Web 1                  Web 2                  Web 3

Svenskarnas partier: rond 1, rond 2,

Svenskarnas partier rond 3.

Läs de 16 kommentarerna till “Gibraltar (direktsändning/partier)…”

  1. Stefan Hörbing säger:

    Någon som vet varför Ulf Andersson drog sig ur efter EN rond? Tittar man på chess-results hemsida förefaller det ju också som några andra brutit turneringen, däribland flera svenskar. Stämmer detta och har dessa i så fall samma orsak som i U.A:s fall eller är det i hans fall bara en i raden av liknande ”spela 3 ronder snabbremi och sen bryt-fall”? Med reservation för plötslig sjukdom eller liknande som givetvis ursäktar att bryta efter en rond är det inget annat än att skämma ut både sig själv och landet (ja, faktiskt, i egenskap av vår bäste och mest kände spelare genom tiderna). Det är dessutom respektlöst mot både arrangörer och andra spelare generellt sett. Betänk för övrigt att vi pratar om en person som har konstnärslön, dvs statligt livstidsbidrag. Borde man inte kunna begära att en sådan person faktiskt bemödar sig med att vara ”fulltidskonstnär” och göra skäl för sin ”lön”? Jämför t.ex. med hjälten Kortschnoi som spelar som bara den fast han i det närmaste är 80 år!

  2. André Nilsson säger:

    Vilka mer svenskar har brutit?

  3. Stefan Hörbing säger:

    Enligt chess-results: http://chess-results.com/tnr43699.aspx?art=2&rd=5&lan=1&m=-1&wi=1000

    Dessa är listade som ”ausgeschieden” och ej inlottade i rond 5.
    Ulf Andersson (efter 1 rond)
    Johan Henriksson (efter 4 ronder)
    Peter Carlsten (efter 4 ronder)
    Simon Marder (efter 4 ronder)
    Karl Lundbäck (efter 4 ronder)

  4. Stefan Hörbing säger:

    Hmm, fick just reda på att det i turneringar nere i Europa är vanligt att man kan ”stå över” en rond. Antar att det är det det rör sig om i 4/5 av ovanstående fall …

  5. Axel Smith säger:

    Stefan:
    1) Jag förstår inte varför det är respektlöst mot andra spelare att bryta en öppen turnering. Var vänlig och förklara det.
    2) Om man pratar med arrangören innan man anmäler sig och meddelar att man ev. bryter efter en rond, då har arrangören ett val om man vill låta spelare delta. Om man därefter bryter är det knappast respektlöst mot arrangören.
    3) Bara för att man är den genom tiderna bästa spelaren i ett land tycker jag inte att man har några krav på sig att fortsätta att spela på heltid.
    4) Kolla gärna upp ifall det fanns några krav på motprestation när en person hedrades med konstnärslön. Jag gissar på att det inte finns några sådana krav och därmed inget man kan begära. Det brukar inte vara populärt att ställa krav på konstnärer. Det är i varje fall knappast du eller jag som ska avgöra det.

  6. Bo Berg säger:

    Nej, det tycks inte vara förklaringen. Man har i denna turnering som i en del andra öppna turneringar som inte har några fridagar rätt till att stå över en rond under turneringen mot att registreras för ½ poäng. Detta skall då meddelas tävlingsledningen en viss tid i förväg. Se t.ex. de fyra som kom fram för sent till första ronden de finns noterade med ½ och inte 0 och detsamma gäller de som tagit ut en fridag rond 3 samt någon rond 4.

    Ulf Andersson och de andra fyra svenskarna som du helt riktigt namnger noteras för 0 alla, vilket klart tyder på att de alla brutit.

    Förklaringen att de fyra sista brutit kan bero på att de satsar på den/de amatörtävling som de också deltar i och som spelas på under förmiddagen.

    När det gäller dina utfall mot Ulf A., Sveriges genom tiderna störste, så vill jag hänvisa till sommarprogrammet i Västmanland 2010. Där ger Ulf själv sin egen bild över sitt schackliv nu och tillbaka och jag anser att vi andra som bara ser på måste acceptera fakta och tillåta ett riktigt schackproffs att spela ett och annat parti även om konstnären nu mer är att liknas vid en förtidspensionär då han t.ex. sedan lång tid varit ratat från landslaget trots att han fortfarande för tillfället är raitad som 3:a i Sverige.

  7. Stefan Hörbing säger:

    Axel:
    1) Ok, andra spelare generellt sett var kanske att ta i. Men låt säga att det t.ex. har blivit lottat och det finns en motståndare som ser fram emot att möta en spelare som Ulf så är det ju knappast trevligt. Eller i turneringar där han indirekt är ett dragplåster och drar sig ur efter ngn rond. Då kan man även dra in publiken i viss mån även fast de flesta vet hur det brukar se ut … I övrigt vidhåller jag att han skämmer ut sig och till viss del även landet, oavsett vilka motiv han må ha (vilket kanske Bo Bergs dokumentärtips visar).
    2) Är det så det brukar gå till? ”Hej jag heter Ulf Andersson och vill vara med i er turnering, men bara en rond.”? Är det så, så är det ju snarare arrangören man får fundera över hur den tänker men …
    3) Nej, det har jag aldrig påstått heller. Vad jag retoriskt frågade var om inte en person som blir betalad av skattebetalarna (allt från arbetslösa, ensamstående föräldrar och andra som har det knapert till de som har mer) för att vara ”konstnär” faktiskt rent moraliskt borde anstränga sig liiite mer än vad U.A. gör för att göra skäl för pengarna? Det räcker i mina ögon inte att, tillspetsat, ha vunnit mot Karpov en gång i tiden.
    4) Nej, det fanns inte några krav, rent formellt. Nu har man ju gudskelov slutat dela ut livstidsbidrag till folk som inte behöver lyfta ett finger. Som du ser är jag generellt kritisk till konstnärslön, speciellt då de som får det lever på gamla meriter bara. Så nej, det finns inga formella krav, och nej, det brukar inte vara populärt att ställa krav (inte bara) på konstnärer. Betyder det att man inte kan kritisera dessa för det? Nej. Som jag skrev under 3) är det snarare en fråga om moral.

  8. Stefan Hörbing säger:

    Bo:
    Tack för den bra förklaringen. Hur det eg. ligger till kan vi ju bara spekulera i här.

    Att kalla min kritik mot Ulf Andersson för utfall är dina ord. Jag anser att det är en överdrift. Dock är det väl tillåtet att ha synpunkter även på Sveriges bästa genom tiderna? Just på sådana personer, oavsett område, brukar man med all rätt ha rätt stora krav på. Det kommer med jobbet så att säga …

    Dokumentären har jag inte sett men det vore intressant för att förstå hur han resonerar. Har du länk el. möjlighet att återge pudelns kärna? Ja, man kan bara acceptera fakta. Det är hans liv och han gör inget formellt fel. Däremot kan man ha synpunkter. Att han skulle vara ett riktigt schackproffs håller jag inte med om. Han var däremot. Han är inte heller konstnär i mina ögon men det har snarare politisk underton i förhållande till konstnärslönsdebatten. Han är dock fortfarande en mycket kunnig schackspelare. Att han är ratad i landslaget förstår jag dock mycket väl… För att förtydliga: Min kritik är dels att han indirekt gör svenskt schack till åtlöje genom sitt agerande och dels att han borde den ”hedrande” (som Axel skrev) konstnärslönen på lite större allvar och göra skäl för den. Hade han inte haft konstnärslön och valde att spela sina sporadiska partier privat eller nere på klubben eller helt enkelt fullföljde turneringar han anmäler sig i hade jag inte haft någon kritik alls.

  9. André Nilsson säger:

    ”Konstnärslön” är lite slarvigt uttryckt – det är en inkomstgaranti. Se t.ex. förklaringen på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Statlig_inkomstgaranti_f%C3%B6r_konstn%C3%A4rer (Och ni som undrar vem ”Jesper Eriksson” är fick en nyttig läxa i att man inte kan lita på allt som skrivs …)

    Jag hade lite synpunkter på Axels frågor:

    Det kan ställa till det rejält för ”rättvisan” om man bryter en öppen turnering. Vid senaste Västerås Open hade vi någon som åkte hem innan sista ronden utan att meddela. Det faktum att motståndaren fick ett delat ratingpris var väl kul för denne (men knappaste för dem som h*n fick dela med), men hur kul är det att vinna på w.o. när man har sett fram emot att få spela schack?

    En bra spelare som lämnar w.o. mitt i en turnering påverkar potentiellt utgången av toppstriden. Det finns väl t.ex. ingen i världen som som svart enkelt besegrar Ulf? Jag vill minnas någon turnering och en w.o. mot Fedorov(?) som fick sura kommentarer efteråt.

    Om turneringen medger att man hoppar över en rond och belönas med en halva, då ser jag inga problem. Annars tycker jag att det är ett otyg så länge det inte finns några giltiga skäl. Och vad de skulle kunna tänkas vara kan väl diskuteras.

    Ulf älskar schack och älskar att spela schack – så mycket vet jag. Mig veterligen brukar han alltid meddela arrangörerna i händelse av att han bryter eller avstår en rond, och det är ju bra. Så det är väl lite grann upp till varje arrangör hur de ser på den här saken och hur de vill lösa det.

  10. Simon säger:

    Hej alla schackintresserade!

    Jag ville bara passa pa-da jag just vaknat upp i Gibraltar och sitter och sorplar pa morgonteet och haller pa satta vatskan i vrangstupen ( ursackta avsaknaden av prickar pa vissa vokaler men jag ar dar jag ar 🙂 ) att tala om att ryktet om mass avhopp av svenskar i ”Gibraltar master” ar betydligt overdriven! Som riktigt konstaterats deltar manga av oss i tva turneringar samtidigt – vi spelar upp till tio timmar om dan- och tog oss friheten att ta oss en ”bye” ( eller tva ), att det star 0 i stallet for 1/2 ar bara ett tekniskt (manskligt ?) misstag fran arrangoren.Utan att lagga nagon vardering bakom tycker jag att det trakigt att Uffe tyvarr hoppar av ibland. Senast jag sag eller rattare sagt horde honom i ”action” var som brilljant kommentor under Rilton cup. Det ar verkligen en njutning att ta del av han enorma schackunnande och ibland komiska anektdoter. I gar talade jag med engelsman har som kommit hit for att bla traffa Uffe … nar jag berattade om Rilton ville han genast komma till Sverige for lyssna pa honom- sen kom vi nog fram till att svenska for en engelsman kunde vara en stotesten trots allt! 🙂

    Jag kan varmt rekommendera denna tavling for bade proffs och glada amatorer som jag! Bara det att beskada Ivanchuck stirra i taket rakna ut harresande komplikationer i ”chinise dragon” pillandes sin nasa ar nog.:)

    Ma gud forlata mig vissa drag ty jag ar ju sa mager om bena tillika om armar och hals!

    / Simon

  11. Stefan Hörbing säger:

    André:
    Konstnärslön må vara ett icke helt korrekt namn men är ändå tämligen vedertaget även bland politiker. Poängen kvarstår dock oavsett namn. Personer får betalt livet ut pga ngn, i tiden obestämd, ”konstnärlig” bedrift. Om man sedan kallar det för inkomstgaranti (varför nu vissa ska vara garanterade inkomst till skillnad mot en överlägsen del av befolkningen?) eller livstidssocialbidrag är väl upp till var och en. Eftersom delar av min kritik har med detta att göra blir det svårt att hålla konstnärslönsfrågan borta, även om den i sig kan diskuteras i mer generella debatter.

    Att Ulf älskar schack tvivlar jag inte på. Att han älskar att spela är ju onekligen lite svårare att för en utomstående som jag att se (om man bortser från 1-minuters på ICC). Som sagt, om man kunde se dokumentären Bo hänvisar till kanske man får bättre på fötterna om hur Ulf resonerar. Hur som helst, meddelar han arrangörerna innan om hans intentioner är det ju bra som du skriver, men gör det hela bara marginellt bättre. Sen kan jag inte förstå hur man som arrangör låter spelare ha en egen ”agenda” om man så vill, med en personlig spelplan och preferens för hur många partier man behagar spela. En turnering har en viss struktur, gillar man det inte ska man inte ställa upp. Betänk hur det skulle se ut om ngn annan än Ulf gjorde på samma sätt, och satte i system att bryta turneringar lite efter behag. Det skulle knappast se bra ut i andras ögon, trots att dennes anmälningsavgift sockrar potten och de praktiska problemen kring det kanske inte blir så stora …

  12. Axel Smith säger:

    Hej igen!
    Som ni ser meddelade Ulf arrangören innan lottningen gjordes att han inte skulle vara med i sista ronden. Det gör han i princip alltid. Någon enstaka gång har han lämnat W.O. efter att lottningen gjorts, som i EM, och det tycker jag naturligtvis är fel.
    I en bergerturnering har han aldrig lämnat W.O.

    Utan att veta några detaljer deltar Ulf på andra villkor än övriga stormästare, som får startpengar för att spela hela turneringen. Han betalar ofta själv och då har han heller inte samma krav på sig att spela alla ronder.

  13. Bo Berg säger:

    Jag hittade länkarna på schack.se, men de verkar inte funka nu. Det går ju att pröva genom att kontakta SR de har nog programmet kvar någon stans.

    Kopierat ”citat” från schack.se den 11 aug 2010

    11 augusti – Ulf Andersson sommarpratare
    Sveriges Radio i Västmanland har anlitat Ulf Andersson som sommarpratare. Programmet kan avlyssna på följande länkar: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2985&grupp=11598# och http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2985&grupp=11598#

    I övrigt vill jag bara tillägga att oron för arrangören är överdriven. Kan de bara sin programvara och deltagarna meddelar i tid så är det bara några enkla knapptryck. Jag kommer ihåg att Vallero Pons tog en bye från en öppen turnering en rond orsaken var att han skulle spela med i en rond i Spanska ligan samtidigt.

    Det är inte Sverige och de Svenska förhållandena eller vårt sätt att tänka och tycka som är normen i det internationella schacket, men synpunkter kan man ju alltid få ha även om erfarenhet och insikt, såsom kunskap mm., kan vara en fördel att ha, tycker jag.

  14. Stefan Hörbing säger:

    Simon: För att klargöra, jag skrev att det såg ut som att fler än Ulf hade dragit sig ur och undrade om ngn visste hur det låg till. Ingen anklagelse av dessa spelare alltså. Det har ju sedan klargjorts som du skriver och det var ju bra att du också berättar hur det ligger till som är där på plats. Detta kan alltså härmed lämna diskussionen. Sen ”gullandet” om Ulf: Det är helt korrekt och legitimt för att ge en bra helhetsbild. Allt är naturligtvis inte dåligt med Ulf. Jag uppskattar också de rel. få tillfällen han kommenterar osv. Jag köper det dock inte som argument i just den här diskussionen. Bara för att man har roliga anekdoter eller var bland de bästa i världen en gång i tiden så betyder det inte att det är legitimt att hålla på och bryta turneringen efter ett par ronder bra ofta t.ex.

    Axel: Jag utgår också från att han betalar själv … Allt annat vore naturligtvis skandal och bara förstärka mina argument ytterligare. Inte samma krav? Tja, visst är det en skillnad om han får betalt eller inte, men jag vet inte hur det är med dig när du spelar en turnering? Antar att du känner ngn form av förpliktelse att faktiskt spela klart turneringen, precis som jag. Som tur resonerar ju de allra flesta så i alla fall, även om de förlorar ett par partier, tröttnar, eller vad det nu må vara.

    Bo: Nu har ju samma sak hänt även i Sverige till att börja med. Sen vet jag inte i vilket/vilka länder man tycker att det ngt helt ok eller fullt normalt med att ställa upp i div. turneringar och sen antingen bryta nästan omgående eller spela massa extremt snabba remier bara? Det är ju absolut ingen norm. Det är ju inte direkt ngn unik händelse, det som hände i Gibraltar. Kunskap är bra ja och jag håller fullständigt med om att det gynnar en debatt. Uppskattar därför ditt försök med länkarna osv. Jag är dock av åsikten i just den här diskussionen måste det till väldigt bra skäl från Uffes sida för att rättfärdiga sitt agerande gentemot min kritik. Nu fungerade ju inte länkarna så kanske du eller ngn annan insatt kan upplysa mig? Som sagt, har han väldigt övertygande argument så kanske jag kryper till korset även om jag tvivlar … Man måste faktiskt inte ställa upp om man nu ändå inte kommer fullfölja eller gå in för det helhjärtat.

  15. Johan H säger:

    Intressant, om än något felriktad, debatt.Men många frågetecken kvarstår.

    Vad gör karl när han bara spelat en av typ nio ronder. Sitter han på någon bar, ugglar han på hotellrummet eller är upplägget något annat? Han kanske är något slags affischnamn och behöver inte spela mer,

    Att han samtidigt uppbär konstnärslön är däremot helt ointressant. Man ska i så fall kritisera den eller de som har beslutat om konstnärslön. För UA är det väl bara att tacka och ta emot.

    Eftersom jag inte känner till alla fakta tycker jag inte man direkt kan kritisera UA (även om man generellt bör fullfölja det man anmält sig till). Men visst skulle jag som arrangör tycka att Viktor K kanske vore något mer intressant att ha i startfältet,

  16. Bo Adler säger:

    Ånej inte nu igen. Småsintheten och avundsjukan breder ut sig igen. Varför inte bara låta Ulf göra sin grej på sitt sätt, vilket han antagligen mår allra bäst av, precis som alla vi andra skulle göra om vi bara kunde?

Lämna en kommentar