Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

Dec 31

Rilton

 

Tabellen och partierna från rond 1-4 Rilton Cup finns för genomspelning (läs mer i tidigare inlägg). Det saknas fyra partier från fjärde ronden. När helgen är över kommer tabellen att justeras. Resultaten från direktsändningen från rond fem bifogas. Övriga resultat, ställning och spelschema för rond 6, som spelas den 2:e januari finns på ChessResults.

Resultat direktsändningen rond 5.
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2525
IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2516  0-1 GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2516
GM Sergey Volkov Ryssland 2594  1-0 GM Ivan Sokolv BIH 2642
GM Macieja Bartlomiej Polen 2636  1-0 IM Daniel Semcesen, SK Team Viking Sverige  2449 
GM David Berczes Ungern 2526 1-0 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2550 

 

Tabell och partier.
Rond I-IV (saknas 4 i fjärde ronden).
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Dec 31

sola i karlstad

 

Karlstad Open avslutades i går och här kommer slutklämmen. I dag kan man läsa en längre artikel VF (Värmlands Folkblad) signerad Kent Sjögren. Den har tillsänts Schacksnack av schackprofilen Bo Berg som är pappa, vilket framgår av artikeln, till regerande Sverigemästaren Emanuel.

…Det krävs list, uthållighet samt en riktig vinnarskalle. Och världens bäste är en norrman. Längdskidåkning? Ånej: schack.
Under mellandagarna har ett 80-tal spelare drabbat samman på Hotell Gustaf Fröding.

Domaren Tapio Tikkanen håller ett öga på borden, men än så länge är alla kvar i sina matcher. Varje spelare får två timmar på sig att göra 40 drag, och ytterligare en halvtimme om spelet inte är slut vid det laget. Max fem timmar per match, alltså…

Pannor delas av djupa veck. Hakor göms i händer. En och annan spelare tassar omkring i väntan på sitt drag.

På torsdagen var det dags för finalpasset i fyradagarsturneringen – och det märks tydligt i hotellets stora konferenssal. Karlstad Open är Värmlandsschackets stora årliga tillställning sedan drygt ett 30-tal år tillbaka. Mellandagarna viks åt kungar, drottningar och bönder, oavsett vilket samhällsstånd spelarna själva tillhör…

Läs hela artikeln här.


Dec 31

FIDE news

Elolistor per den 1 januari 2011. GM Magnus Carlsen ”lånade ut”  topplaceringen på världslistan i två månader till Världsmästaren GM Vis. Anand men nu är ordningen återställd.

Efter det att Magnus blivit ”gammal” har han försvunnit från juniorlistan och den platsen har övertagits av den italienska stjärnan GM Fabiano Caruana. Håller GM Nils Grandelius, Lunds ASK, i poängen som inte syns i dag och det kommer några ytterligare så dyker han säkert upp bland världens 20-bästa juniorer på nästa lista den 1 mars.

 På Sverigelistan har GM Ulf Andersson petat ner GM Jonny Hector en placering till en fjärdeplats.

Sverigelistan.1. GM Emanuel Berg (2627) Burgsviks SK 2. GM Evgenij Agrest (2583) SK Team Viking och 3. GM Ulf Andersson (2579) Alingsås SS.
Världslistan. 1. GM Magnus Carlsen (2814) Norge 2. GM Vis. Anand (2810) Indien 3. GM Levon Aronian (2805) Armenien 71. GM Peter Heine Nielsen (2670) Danmark och 92. GM Tomi Nybäck (2656) Finland.
Damlistan. 1. GM Judit Polgar (2686) Ungern 2. GM Humpy Koneru (2607) Indien 3. Yifan Hou (2602) Kina och 12. GM Pia Cramling (2516) Sverige.
Juniorlistan. 1. GM Fabiano Caruana (2721) Italien 2. GM Anish Giri (2686) Holland 3. GM Wesley So (2673) Filipinerna.Dec 31

GM Nils Grandelius 2010

 

Skall GM Nils Grandelius (bilden) fyra av årets nyårsraket genom att som svart besegra GM Arkadij Naiditsch i Rilton Cup rond 5? Eller skall han nöja sig med en snabbremi… Det är ju nyårsafton. Med anledning av detta undrar webmaster varför det inte är spelledigt idag? Rond fem kunde ju med fördel börjat i morgon klockan 17.00 i stället och elospelarna varit lediga i morgon. 

Gårdagens direktsändning var spännande. GM Hans Tikkanen halstrade GM Arkadij Naiditsch rejält men det räckte inte ända fram. När sedan Grandelius vann så blev kvällen ändå bra. 

Direktsändning rond 5.
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2525
IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2516  0-1 GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2516
GM Sergey Volkov Ryssland 2594  1-0 GM Ivan Sokolv BIH 2642
GM Macieja Bartlomiej Polen 2636  1-0 IM Daniel Semcesen, SK Team Viking Sverige  2449 
GM David Berczes Ungern 2526 1-0 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2550 

 

Dagens direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier. Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live

Tabell och partier.
Rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.Dec 31

Emilia 2010

 
 
Ny ledare i 53rd Torneo di Capodanno in Reggio Emilia efter rond 3 är GM Francisco Vallejo Pons. Han besegrade GM David Navara i ett Spanskt parti (avbytesvarianten) och när samtidigt GM Nigel Short inhöstade sin första förlust mot publikfavoriten GM Fabiano Caruana blev han ny turneringsledare. GM Alexander Morozevich mötte GM Vugar Gashimov och efter att ha varit i problem under resans gång lyckades han att i rondens längsta parti till slut rädda sig till remi och kom därmed med ett nödrop ur startblocken. Övriga partier slutade med delad pott.
 
Direktsändningen via hemsidan och Chessbomben startar klockan 14.30. Betänketiden är 50 drag på 100 minuter + 30 sekunders tillägg från drag ett. 
 

 live        live

Tabell och partier.
Rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.Dec 31

Partislutet är hämtat från ett korrparti som avslutades 1966. Det var Paroulek, som utan hjälp av datorer, kom på en kombination som gjorde att hans motståndare Kapic kanske skickade ett kort med texten – nu räcker det. 

Samtliga 853 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

Dec 30

Rilton

Partierna från rond 3 Rilton Cup är klara för genomspelning (valt parti finns under den långa tabellen). Dagens direktsändning startar klockan 17.00 (se nästa inlägg).

Direktsändning rond 4.
GM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2550 0-1 GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2685
GM Aleksandr Shimanov Ryssland 2516  ½-½ GM Sergey Volkov Ryssland 2594 
GM Evgeny Gleizerov Ryssland 2572  0-1 GM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige  2525 
GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige  2627  0-1 IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige  2448 
IM Daniel Semcesen, SK Team Viking Sverige  2449  ½-½ GM David Berczes Ungern  2526 


Tabell och partier.
Rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Dec 30

Rilton

I gårdagens rond i Rilton Cup vann vår unga stjärna GM Nils Grandelius mot den åtminstone i Malmö, genom sitt deltagande i Sigemans, välkände GM Ivan Sokolov. GM Tiger Hillarp Persson som verkar vara på uppåtgående, seger i Malmö Open och två inledande vinster i Stockholm, trots förlusten mot GM Arkadij Naiditsch. GM Pia Cramling däremot fortsätter att överraska negativt, hon har 1½ poäng efter tre ronder. I går mötte hon spelaren från Finland – Vilka Sipila (2262) – som GM Emanuel Berg i rond ett och GM Lars Karlsson ronden efter fått nöja sig med remi mot. Samma resultat blev Pias ”öde” i går. Detta har uppmärksammats i Finland.  

Av 10 spelare i direktsändning i fjärde ronden från Rilton Cup är hälften svenskar. Det skall bli extra intressant att följa vår färskaste stormästare Hans Tikkanen i kamp mot turneringens högst rankade GM Arkadij Naiditsch. Ligger det en överraskning på lut? Det blir också ett svenskmöte. Regerande Sverigemästaren GM Emanuel Berg, som började lite darrigt med en remi i första ronden, får ta sig an IM Axel Smith

Dagens direktsändning startar klockan 17.00 med fem partier. Betänketiden är 40 drag på två timmar + 30 minuter för att avsluta partiet. 

live

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Dec 30

Emilia 2010

 
 
I 53rd Torneo di Capodanno in Reggio Emilia rond 2 var det egentligen endast för GM Alexander Morozevich att knyta ihop säcken i det mycket vilda partiet mot GM Nigel Short men det lyckades han inte med. Detta innebär att den ”gamle” storspelaren Morozevich som för något år sedan var med i toppen på FIDE:s ratinglista parkerar sist i turneringstabellen, men notera att han har ett ospelat parti mot GM David Navara som skall spelas på Nyårsdagen, vilket kan förbättra ställningen. Den senare vann förresten mot hemmahoppet italienaren GM Fabiano Caruana. Övriga partier slutade med remi.
 

Direktsändningen via hemsidan och Chessbomben startar klockan 14.30. Betänketiden är 50 drag på 100 minuter + 30 sekunders tillägg från drag ett. 

 live        live

Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.Dec 30

I dagens partislut är goda råd dyra för vit. Torn under. Men det fans en lösning. Partiet spelades i Mendoza 1955 mellan Winz och Videla. 

Samtliga 852 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.Tidigare artiklar