Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 28

De fyra första ronderna i FIDE Women Grand Prix i Doha i Qatar spelade GM Pia Cramling remi. Nu verkar det som att hon kommit loss från detta för nu har hon vunnit två partier i rad! I dag var det GM Antoaneta Stefanova från Bulgarien som fick känna på svenskt stål och lämna bordet som förlorare. GM Elina Danielian från Armenien som vann de första fem partierna lungnade ner sig i sjätte ronden och lät sin motståndare IM Lilit Mkrtchian vara med och dela på poängen.

Det blir direktsändning dagligen till den 5 mars, undantaget den 27 februari, klockan 13.00. Sista ronden startar tre timmar tidigare. I morgon spelar Pia svart mot GM Marie Sebag från Frankrike.

live live
Hemsidan              Chessbomb

Tabell och partier.
Rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 28

FIDE news

Elolistor per den 1 mars 2011.
På världslistan har Världsmästaren GM Vis. Anand petat ner GM Magnus Carlsen till andra plats. GM Pia Cramlings mindre lyckade period gör att hon rasat rejält både på sverigelistan och den internationella damlistan.

Sverigelistan.
1. GM Emanuel Berg (2612) Burgsviks SK 2. GM Jonny Hector (2588) Limhamns SK och 3. GM Evgenij Agrest (2583) SK Team Viking.
Världslistan.
1. GM Vis. Anand (2817) Indien 2. GM Magnus Carlsen (2815) Norge 3. GM Levon Aronian (2808) Armenien 74. GM Peter Heine Nielsen (2670) Danmark och 93. GM Tomi Nybäck (2656) Finland.
Damlistan.
1. GM Judit Polgar (2686) Ungern 2. GM Humpy Koneru (2607) Indien 3. Yifan Hou (2602) Kina och 21. GM Pia Cramling (2484) Sverige.
Juniorlistan.
1. GM Fabiano Caruana (2716) Italien 2. GM Anish Giri (2690) Holland 3. GM Quang Liem Le (2689) Vietnam.feb 28

Tydligen har arrangören stora problem med direktsändningen från Cappelle la Grande i Frankrike. Bifogar därför partiet mellan GM Krishnan Sasikiran och GM Stellan Brynell, som Stellan förlorade, för genomspelning. 

feb 28

WIM Inna Agrest, Sollentuna SK, deltager i en damturnering i Rijeka som avslutas på lördag. Hon har förlorat ett och vunnit ett parti. Turneringen kan följas i direktsändning. Tredje ronden börjar i dag klockan 15.00.feb 28


GM Stellan Brynell Limhamns SK. Foto Sebastian Nilsson.

En stor mängd svenskar deltager i Cappelle la Grande i Frankrike. Schacksnack kommer med ett fylligare inlägg efter dagens två ronder. Tre av svenskarna fanns med i direktsändning i går (partierna bifogas).

GM Stellan Brynell, Limhamns SK, hade det tuffaste motståndet. Han fick möta GM GM Mikhail Gurevich (2613) från Turkiet och spelade remi. I dag – i rond tre – kommer vi åter att kunna följa honom, som ende svensk, denna gång mot ännu tuffare motstånd, som svart mot den högst rankade i turneringen – GM Krishnan Sasikiran (2690) från Indien. 

De andra som figurerade i sändningen i går var IM Axel Smith (förlust) och GM Hans Tikkanen (remi).

I dag spelas rond tre och fyra. Sändningarna startar klockan 09.00 och 17.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag plus 30 minuter plus 30 sekunder per drag från det första draget. 

live    

Svenska partier rond 2.feb 28

 
GM Jonny Hector. Foto Sebastian Nilsson.

Då var det tyska äventyret, med spel i Bundesligan, över för denna gång för de svenska stormästarna Jonny Hector och Nils Grandelius. Nästa gång Bundesligan har spelomgångar är den19 och 20 mars och om bägge svenskarna spelar då är tveksamt. Individuella EM startar den 21:e och som framgår under kortna nyheter, överst på sidan, kommer Nils att deltaga där. Men GM Pia Cramling finns också registrerad i klubben och hon dyker kanske upp.

För Jonnys del blev det 1½ poäng medan Nils spelade två remier under helgen (partierna bifogas). Men nog så viktigt var att deras lag – Turm Emsdetten – vann sina matcher mot ESV Nickelhütte Aue och Bayern München med 5½-2½ repektive 5-3 och klättrade rejält i tabellen. 

1 OSG Baden-Baden 21
2 Werder Bremen 19
3 SC Eppingen 19
8 Turm Emsdetten 11
16 Delmenhorster SK 0

Svenskarnas partier.

 feb 28

I dag spelas sjätte ronden i FIDE Women Grand Prix i Doha i Qatar. GM Pia Cramling är obesegrade efter fem ronder och är uppe och nosar på en toppplacering efter det att hon vunnit i lördags mot GM Nana Dzagnidze. I dagens rond möter hon GM Antoaneta Stefanova från Bulgarien.

Det blir direktsändning dagligen till den 5 mars, undantaget den 27 februari, klockan 13.00. Sista ronden startar tre timmar tidigare.

live live
Hemsidan              Chessbomb

Tabell och partier.
Rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 28

Kanske inte fullt så enkel som det verkar vid en första blick… För tränings skull är det en fördel att har hela dragföljd klar innan facit konsulteras. Partiet spelades i Moskva 1972 mellan Baikov och Bitman. 

Samtliga 901 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

feb 26

 
GM Jonny Hector                GM Nils Grandelius
Foto Sebastian Nilsson

Schacksnack har tidigare skrivit om att de svenska stormästarna Jonny Hector och Nils Grandelius är i Tyskland under helgen och spelar i högsta divisionen i Bundesligan för Turm Emsdetten. I dag mötte de ESV Nickelhütte Aue borta i rond 10 och vann matchen med 5½-2½. Jonny och Nils spelade bägge remi. Motståndarna var GM Roman Slobodjan och IM Tatjana Vasilevich.

I morgon spelas rond 11 och motståndarna till Turm Emsdetten är Bayern München. Matchen kan naturligtvis följas i direktsändning och den startar klockan 10.00. 

 live

Svenskarnas partier.

 feb 26

 

I sista ronden före den spellediga dagen kom GM Pia Cramlings första vinst i FIDE Women Grand Prix i Doha i Qatar. GM Elina Danielian från Armenien övertygar stort. Hon har vunnit samtliga partier och har ryckt ifrån rejält och leder med två poäng  före den förföljande trion där en är Pia.

Tabell och partier.
Rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar