Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 04

Det behövdes vinst i sista ronden I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan för att GM Sergey Karjakin skulle ha något med första platsen att göra och han vann men oj vad han fick kämpa mot GM Ruslan Ponomariov innan saken var klar. Tre spelare kom på 6½ poäng och efter särskiljning blev placeringarna 1. GM Sergey Karjakin, Ryssland 2. GM Wang Hao, Kina och 3. GM Alexander Morozevich, Ryssland.

Prislista och partier från rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 04

I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan spelas i dag sista ronden och inför denna ät GM Alexander Morozevich och GM Shakhriyar Mamedyarov i delad ledning på sex poäng. De möter GM Peter Svidler (5) respektive GM Wang Hao (5½) som svart. Ännu är långt ifrån allt avgjort eftersom det utöver Wang Hao är ytterligare fyra spelare endast en halva efter. Nog finns alla förutsättningar för att ronden skall bli utöver det vanliga med så många presumtiva segrare, men nog lutar det åt Morozevich eller Mamedyarov…

Schacksnacks favorit till slutsegern GM Sergey Karjakin var spelaren som Shakhriyar besegrade i går i ett intressant parti där vits löparepar och fribonde på d-linjen till slut blev övermäktiga svarts tappra försvar.

Tabell och partier från rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 03

I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan spelades i går rond nio och GM Sergey Karjakin ryckte lite och leder inför näst sista ronden obesegrad med en halv poäng. Men han lever farligt för han jagas av inte mindre än sex spelare på fem poäng och en av dessa möter han i dag som svart GM Shakhriyar Mamedyarov.

Ett parti gick till avgörande och det var mötet mellan GM Wang Hao och GM Fabiano Caruana. Vit skaffade sig en fribönder på a- och clinjen som tillsammans med ett väldigt aktivt torn gjorde att Fabiano inte kunde försvara sig utan han valde att ge upp i 43:e draget.

 

Tabell och partier från rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 03

Det kom nog som en överraskning för många att GM Wang Hao till slut stod som slutsegrare i Grand Master turneringen 2012 i Biel eftersom förutsättningarna var emot honom. Det blev dramatiskt innan segraren kunde koras. GM Magnus Carlsen ledde med en poäng inför sista ronden men det var så pass raffinerat att om någon av kombattanterna GM Anish Giri eller Hao – som möttes – vann behövde Magnus också vinna för att försvara titeln från förra året. Hao vann! När Magnus blev medveten om detta försökte och försökte han besegra – som vit – GM Etienne Bacrot, men hans försök ändade till slut i remi och så fick han nöja sig med andraplatsen.

Norska ”Nettavisen” skriver om turneringen och Magnus skriver på sin blogg.

Den officiella poängberäkningen var 3-1-0. Om 1-poängstabellen (som används av Schacksnack) använts i Biel hade Magnus segrat. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Prislista. Bologan 7 partier
1 GM Wang Hao 19
2 GM Magnus Carlsen 18
3 GM Anish Giri 16
4 GM Hikaru Nakamura 16
5 GM Etienne Bacrot 7
6 GM Viktor Bologan 4

 

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 02

Ja, då bör det vara klart att GM Magnus Carlsen kan lägga Grand Master turneringen 2012 i Biel till sin digra lista över turneringssegrar, för inte kan väl dagens motståndare GM Etienne Bacrot förhindra detta. Det hjälpte naturligtvis till att GM Viktor Bologan tog sin första seger i turneringen genom att vinna mot Magnus svåraste konkurrent GM Wang Hao, som inför ronden låg på samma poäng. Men nog behöver Carlsen hålla ett öga på vad som händer i partiet mellan GM Wang Hao och GM Anish Giri för skulle någon av dem vinna måste Magnus också vinna för att ta hem turneringssegern. Klockan 14.00 börjar dramatiken!

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Rond 9. Bologan 7 partier
1 GM Magnus Carlsen 19
2 GM Wang Hao 16
3 GM Anish Giri 16
4 GM Hikaru Nakamura 13
5 GM Etienne Bacrot 6
6 GM Viktor Bologan 4

 

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 01

Det behövs två vinster till i Grand Master turneringen i Biel för att GM Magnus Carlsen skall radera ut GM Garry Kasparovs ratingrekord – 2851 – och nå ”all time high”. Men det kan bli tufft för i dag möter han, som svart, GM Anish Giri och i sista ronden väntar GM Etienne Bacrot.

Ingen remi så långt ögat nådde i gårdagens rond. Giri vann mot Bacrot vilket var en upprepning från rond tre. Det behövdes för att han inte skulle tappa kontakten med de två i toppen på tabellen för de vann också i går. GM Wang Hao, som delar ledningen med Magnus, mötte GM Hikaru Nakamura och den senare kom som så många gånger förr i tidsnöd och med detta följde misstag som till slut blev avgörande för utgången. Magnus hade inga större problem med GM Viktor Bologan.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens rond.

Rond 9 (näst sista) klockan 14.00
GM  Etienne Bacrot 0-1 GM Hikaru Nakamura
GM Anish Giri ½-½ GM Magnus Carlsen
GM Viktor Bologan 1-0 GM Wang Hao

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar dagligen klockan 14.00. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Rond 8.  Bologan 6 partier
1 GM Magnus Carlsen 16
2 GM Wang Hao 16
3 GM Anish Giri 15
4 GM Hikaru Nakamura 10
5 GM Etienne Bacrot 6
6 GM Viktor Bologan 1

 

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 30

I Grand Master turneringen i Biel hade de flesta ledigt. Det var endast det uppskjutna partiet från tredje ronden mellan GM Viktor Bologan och GM Magnus Carlsen som spelades. Det behövdes vinst för Magnus för att han på allvar skall kunna blanda sig i diskussionen om turneringssegern och det blev en etta i protokollet.

I dag är det en viktig rond med mötet mellan GM Wang Hao och GM Magnus som dagens clou men naturligtvis är övriga partier intressanta. Återuppväcker en tidigare fråga: ”Skall Bologan komma ur startblocken” genom att ta poäng mot GM Etienne Bacrot? Skall det ske bör det bli i dag för förutsättningarna kan knappast bli bättre än som vit mot Bacrot.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens parti och om Magnus chanser inför de avlutande fyra ronderna.

Rond 7 klockan 14.00
GM  Anish Giri ½-½ GM  Hikaru Nakamura
GM Viktor Bologan ½-½ GM Etienne Bacrot
GM Wang Hao 0-1 GM Magnus Carlsen

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar dagligen klockan 14.00. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Rond 6.  Bologan 4 partier
1 GM Wang Hao 13
2 GM Anish Giri 11
3 GM Magnus Carlsen 10
4 GM Hikaru Nakamura 9
5 GM Etienne Bacrot 5
6 GM Viktor Bologan 0

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 29

Det gick inte bra för GM Alexander Morozevich, som innan han fick bryta Grand Master turneringen i Biel på grund av sjukdom, förlorat bägge partierna han spelat. Han ersattes med mycket kort varsel av GM Viktor Bologan, som har spelat tre partier och förlorat alla. I dag möter han world no 1 GM Magnus Carlsen, som vit, i det från tredje ronden uppskjutna partiet och en fråga många ställer sig skall han lyckas att komma ur startblocken i dag?

I går spelades sjätte ronden och Magnus förtsätter att spela remi. Han mötte trätobrodern GM Hikaru Nakamura i ett Grünfeldindiskt parti och man kan knappast påstå att han fick någon fördel trots att han hade vit. Partiet mellan GM Etienne Bacrot och GM Wang Hao – också Grûnfeldindiskt – var inte något upphetsande utan det slutade också med delad pott. GM Anish Giri fick en bonde mot Bologan och den räckte för att han till slut kunde ge sin motståndare tredje förlusten på lika många partier.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens rond.

Rond 3.
GM Viktor Bologan 0-1 GM Magnus Carlsen

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar klockan 14.00. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) från de två första ronderna är medräknade.

Rond 6. Uppskjutet spelas i dag
1 GM Wang Hao 13
2 GM Anish Giri 11
2 GM Hikaru Nakamura 9
4 GM Magnus Carlsen 7 (1)
5 GM Etienne Bacrot 5
6 GM Viktor Bologan 0 (1)

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 28

Rond fem spelades i går i Grand Master turneringen i Biel och Wang Hao tog sin fjärde seger och den som fick sträcka vapen denna gång var GM Viktor Bacrot. Poängskörden räcker för att leda inför andra delen i den dubbelrondiga turneringen. Den ende som lyckats vinna mot honom är GM Magnus Carlsen och det skedde i andra ronden. Det är överraskande Magnus enda seger hittills, men han har möjlighet att bättra på plusstatistiken genom att vinna det uppskjutna partiet från tredje ronden mot Morozevich ersättare GM Viktor Bologan.

GM Magnus Carlsen och GM Anish Giri spelade ett tråkigt parti. Kan det bli något annat i Petrov? Trots merbonde kunde Magnus inte omsätta den materiella övervikten till vinst utan partiet slutade som framgår av texten under bilden, med remi. Ytterligare ett parti gick till avgörande och det var när GM Hikaru Nakamura, som verkar ha kommit in i andra andningen, vann mot GM Etienne Bacrot.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens rond.

Rond 6 klockan 14.00
GM  Hikaru Nakamura ½-½ GM  Magnus Carlsen
GM Etienne Bacrot ½-½ GM Wang Hao
GM Anish Giri 1-0 GM Viktor Bologan

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar dagligen klockan 14.00 undantaget den 29:e då det är spelledigt enligt schemat men ett parti kommer att spelas och det är det från tredje ronden uppskjutna mellan GM Viktor Bologan och GM Magnus Carlsen. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Rond 5. Uppskjutet spelas den 29
1 GM Wang Hao 12
2 GM Hikaru Nakamura 8
2 GM Anish Giri 8
4 GM Magnus Carlsen 6 (1)
5 GM Etienne Bacrot 4
6 GM Viktor Bologan, MKD 0 (1)

 

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 27

I går var det i första han mötet mellan GM Anish Giri och GM Wang Hao som drog intresset till sig. Trots de svarta pjäserna vann Hao det mycket komplicerade partiet och leder turneringen i ensamt majestät även om man räknar med att GM Magnus Carlsen vinner mot GM Viktor Bologan i det uppskjutna partiet. GM Viktor Bologan, som ryckte in med kort varsel efter det att GM Alexander Morozevich blivit sjuk, mötte GM Hikaru Nakamura och partiet såg länge ut att gå Bologans väg men ett mindre övertänkt drag (78. a6)  gjorde att Nakamura fick chanser som till slut resulterade i en hel poäng till amerikanaren.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens rond.

Rond 5 klockan 14.00
GM  Hikaru Nakamura 1-0 GM  Etienne Bacrot
GM Magnus Carlsen ½-½ GM Anish Giri
GM Wang Hao 1-0 GM Viktor Bologan

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar dagligen klockan 14.00 undantaget den 28:e då det är spelledigt. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Rond 4. Uppskjutet spelas den 29
1 GM Wang Hao, CHN 9
2 GM Anish Giri, NED 7
3 GM Magnus Carlsen, NOR 5 (1)
4 Hikaru Nakamura, USA 5
5 GM Etienne Bacrot, FRA 4
6 GM Viktor Bologan, MKD 0 (1)

 

Partierna (rond 1-4) kommer i fortsättningen att publiceras i ett annat utförande.

Tidigare artiklar