Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 31

Ställningen uppkom (enligt den officiella pgn-filen) i tredje särspelspartiet i VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och utmanaren GM Boris Gelfand. Anand hade vunnit partiet innan men Gelfand hade ett gyllene tillfälle att utjämna genom att vinna slutspelet i ställningen på diagrammet, vilket var fullt möjligt. I partiet spelade Gelfand 59. Th7? men vinsten krävde 59. Kg3 Th1 (59… Kd6 60. h7) 60. Kg4 Kb7  61. Kg5 Tg1+  62. Kf6 Tf1+  63. Kg6 Tg1+ 64.Kh7 följt av Tg8 och Tg6 och vit får dam.

Tabell och partier rond 1-16 (rond 13-16 snabbschack 25 min. + 10 sek/drag).
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 30

Regerande Världsmästaren GM Vis. Anand från Indien försvarade titeln genom att i särspelets snabbschack besegra utmanaren israliten GM Boris Gelfand med 2½-1½. Utöver hedern åker Anand hem med US$ 1 530 000 i prispengar och Gelfand fick US$ 1 020 000 att trösta sig med. VM-matchen spelades i det värlsberömda The State Tretyakov Gallery i Moskva och den började för nästa tre veckor sedan.

Läs gärna vad norska ”Nettavisen” skriver om matchen under rubriken ”Han forsvarte VM-tittelen i sjakk”.

Tabell och partier rond 1-16 (rond 13-16 snabbschack 25 min. + 10 sek/drag).
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 30

Bilden föreställer bucklan som Världsmästaren GM Vis. Anand eller utmanaren GM Boris Gelfand kommer att kunna höja mot skyn när dagens särspel är färdigspelat och Världsmästaren är korad. Utöver denna kommer de att få en faslig massa pengar. Det som ledde fram till särspelet i VM-matchen var att sista långpartiet slutade remi och ställningen därmed blev 6-6.

live live
Hemsida Bomben

Särspelet börjar klockan 10.00:

1.
…after a new drawing of colors, four (4) tie-break games shall be played. The games shall be played using the electronic clock starting with 25 minutes for each player with an increment of 10 seconds after each move. If the scores are level after the games…
2.
…after a new drawing of colors, a match of 2 games shall be played with a time control of 5 minutes plus 3 seconds increment after each move. In case of a level score, another 2-game match will be played to determine a winner. If still there is no winner after 5 such matches (total 10 games), one sudden-death game will be played as described below…
3.
…play a one sudden death game. The player who wins the drawing of lots may choose the color. The player with the white pieces shall receive 5 minutes, the player with the black pieces shall receive 4 minutes whereupon, after the 60th move, both players shall receive an increment of 3 seconds from move 61. In case of a draw the player with the black pieces is declared the winner.

Tabell och partier rond 1-12.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 29

 

Tabell och partier rond 1-12.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

 maj 28


Intervjuer.

I eftermiddag spelas sista långpartiet i  VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och utmanaren GM Boris Gelfand. Anand har vit och förhandstipset bland experterna i Moskva är att det blir remi. Skulle det bli delad poäng börjar det hasardartade särspelet i morgon med snabbschack och blixt och vem som vinner detta är svårt att förutsäga. Experterna är säkra på att det gynnar Anand men de var också säkra på att han skulle vinna bekvämt innnan det kom till tiebreak, vilket han i och för sig kan göra ännu…

Norska ”Nettavisen” tror att Anand kommer att gå på knock-out i dag…

…Nå står det helt likt før siste ordinære matchparti, der Anand har fordelen av  hvit. Det betyr at vi kan få en gjentakelse av finalen i 2010, etter inderen lurte  Veselin Topalov akkurat da alle ventet på ekstraspill…

Schacksnack rekommenderar hemsidan när det gäller direktsändningen eftersom några av vår planets starkaste spelare kommenterar under partiets gång. Partiet i dag startar klockan 13.00 svensk tid. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 20 drag på 1 timme + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder i tillägg från drag 61.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 26

För ett par timmar sedan slutade näst sista långpartiet i  VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och utmanaren GM Boris Gelfand, som nio tidigare, med remi efter det att Anand överräckt fredspipan i 24:e draget. Detta accepterades av Gelfand och därmed är ställningen inför sista partiet på måndag 5½-5½. Då har Världsmästaren vit och den ”stora” frågan bland kommentatorerna på de stora sajterna är om han kommer att satsa allt eller sikta in sig på särspelet som spelas på tisdag.

Tabell och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 26

Näst sista långpartiet i  VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och utmanaren GM Boris Gelfand i Moskva spelas i dag och inför detta är ställningen 5-5. Sista partiet spelas på måndag och inte i morgon som framskymtat här och var på webben.

Schacksnack rekommenderar med tveksamhet, under sändningen av parti 10 var det mycket avbrott, hemsidan när det gäller direktsändningen eftersom några av vår planets starkaste spelare kommenterar under partiets gång. I dag är det den tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik som skall lotsa oss genom svårigheterna och på måndag är det åter femfaldige Ryske Mästaren GM Peter Svidler! Det kan knappast bli bättre.

Partiet i dag startar klockan 13.00 svensk tid. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 20 drag på 1 timme + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder i tillägg från drag 61.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 24

 

Kort video om gårdagens parti med presskonferens.

Tionde partiet i  VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och utmanaren GM Boris Gelfand i Moskva spelas i dag och ställningen är 4½-4½. Frågan många ställer sig skall det bli särspel med snabbschack och blixt. På måndag eftermiddag vet vi…

Läs vad norska ”Nettavisen” skriver om parti 9 under rubriken ”Verdensmesteren vackler”.

Schacksnack rekommenderar hemsidan när det gäller direktsändningen med kommentarer bland annat av GM Peter Svidler! Spelet startar klockan 13.00 svensk tid måndag och sedan är det spelledigt på tisdag. Betänketiden är 40 drag på 2 timmar + 20 drag på 1 timme + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder i tillägg från drag 61.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 23

 

Parti nio kommenterat av Andrew Martin.

Nu börjar det likna något! Tidigare partier i  VM-matchen mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och utmanaren GM Boris Gelfand som spelas i Moskva har inte lyckats ta sig över 40-drags kontrollen men i dag spelades det 49 drag! Kommentatorena var inte precis lyriska över Anands spel men de sträckte sig åtminstone till att berömma honom för hans utmärkta försvar av en svår ställning. Han hade torn/springare mot Gelfands dam och den hade en hopplös uppgift mot Anands optimalt placerade pjäser. Ställningen är i och med dagens remi 4½-4½ när det återstår tre partier att spela.

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.maj 21

För c:a två timmar sedan satta sig spelarna i VM-matchen – Världsmästaren GM Vis. Anand och utmanaren GM Boris Gelfand – vid brädet  Moskva för att spela parti åtta. Inför detta ledde Gelfand med 4-3 men det tog inte mer än 17 drag så hade Anand utjämnat ställningen. Kommentatorerna i Moskva och på Chessbase var lika överraskade når Boris spelade det häpnadsväckande draget 14… Df6?? för i och med detta var partiet över eftersom Anand slog springaren på h5 och det av Gelfland spelade 16… Dxh1 besvarades med 17. Df2! och så fanns det inget annat kvar än att kasta in handduken för svart.

I morgon är det spelledigt.

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Tidigare artiklar