maj 21

För c:a två timmar sedan satta sig spelarna i VM-matchen – Världsmästaren GM Vis. Anand och utmanaren GM Boris Gelfand – vid brädet  Moskva för att spela parti åtta. Inför detta ledde Gelfand med 4-3 men det tog inte mer än 17 drag så hade Anand utjämnat ställningen. Kommentatorerna i Moskva och på Chessbase var lika överraskade når Boris spelade det häpnadsväckande draget 14… Df6?? för i och med detta var partiet över eftersom Anand slog springaren på h5 och det av Gelfland spelade 16… Dxh1 besvarades med 17. Df2! och så fanns det inget annat kvar än att kasta in handduken för svart.

I morgon är det spelledigt.

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Läs de 7 kommentarerna till “VM:s blunder (partier)…”

 1. Linus Olsson säger:

  Df6. LOL.

  Från webmaster: Är 17… Sc6 helt hopplöst?

 2. Rauan Sagit säger:

  Kommentatorerna diskuterade Df6 som huvud-draget. I alla fall engelskaversionen med Peter Leko. Där diskuterade Leko just Df6 som det mest principiella draget och analyserade svaret Kc2 med idén Dxf3 följt av Lf1-e2! När Anand slog på h5 då blev dem överraskade och började räkna på Dxf3+, Kc2, Dxh1, Ld3 som huvud-draget. Idén där är att angripa g6-fältet med löparen och damen och öppna upp svarts kung. Rätt intressant att kolla videon från match åtta på deras hemsida. Den finns tillgänglig där. /Rauan

 3. Rauan Sagit säger:

  En till kommentar. 17…Sc6 var svarts bästa praktiska chans såvitt jag kan se. Problemet är att efter 18.dxc6 måste svart slå tillbaka med damen, 18…Dxc6. Det är ju hela idén förstås att få ut damen ur h1-hålet. Men då får vit d5-fältet för springaren och det ser svårt ut för svart. Frågan är vad som är bättre för Gelfand psykologiskt, att kämpa vidare med 17…Sc6 vilket ser positionellt svårt ut eller ge upp snabbt och gå vidare till nästa parti?

 4. Håkan Winfridsson säger:

  Enligt det schackprogram man har på bomben så var det +1,15 efter 18.dxc6.

 5. Jörgen Nilsson säger:

  En liten fundering…
  Jag tittade inte på Livesändningen. Gav Gelfand upp direkt efter 17.Qf2 eller…
  Såg han inte 17…Nc6…
  självklart vinner Anand partiet ändå, men nesan att förlora, kanske VM partiernas kortaste parti, borde ju ha inspirerat till fortsatt kamp. Tycker…
  /JN

 6. Axel på BergHemmet. säger:

  Linus Olsson va betyd lol söm du skrev etter Df6? är hä nå nye schacktecken ja inte känner te?
  Ett extra plus i kanta te Jörgen Nilsson söm bare diskuterer en masse intressant schack hänn inne å inte chattrer på söm visse andre.. Nu blir hä ena Kaffihalva lamä grannkärringa.

 7. Håkan Winfridsson säger:

  Han tänkte ca 5 minuter(58 minuter till strax under 53) innan han gav upp.

Lämna en kommentar