• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 26

GM Levon Aronian visar sitt strålande vinstparti mot GM Anish Giri igår.jan 24

I dag, i nionde ronden i ”TSCT 2012″, skedde det för första gången på 32 partier att GM Magnus Carlsen förlorade. Det var GM Sergey Karjakin som fick stopp på Magnus framfart. Enligt kommentarerna gjorde Magnus ett stort misstag när han spelade 18.Se4? GM Levon Aronian vann mot italienaren GM Fabiano Caruana och i och med detta ryckte han i toppen av tabellen och leder med en helpoäng när det återstår fyra ronder att spela. Tredje partiet som gick till avgörande var mötet mellan GM Vassily Ivanchuk och hemmasonen GM Anish Giri. I det uppkomna bondeslutspelet gällde det att räkna rätt och det visade Vassily med eftertryck att han kunde.

I grupp C är det fortfarande status quo i toppen på tabellen. GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, vann i dag igen men det gjorde de närmaste förföljarna – GM Maxim Turov och GM Baskaran Adhiban – också så förutsättningarna för en ytterst spännande avslutning kan knappast bli bättre.

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 22

I grupp C i ”TSCT 2012″ vann GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, i dag igen denna gång mot WIM Anne Haast från Nederländerna och eftersom hans svåraste motståndare GM Maxim Turov från Ryssland spelade remi delar de två ledningen på 5½ poäng (+5 och =3). I grupp A är det också två i topp på tabellen och det är 2800-spelarna GM Magnus Carlsen och GM Levon Aronian. I morgon är det spelledigt i Wijk aan Zee.

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg”.

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 21

I grupp C i ”TSCT 2012″ vann GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, och eftersom ledaren GM Maxim Turov från Ryssland endast mäktade med remi har avståndet till honom minskat till en halv poäng. Det finns inte mycket att tillägga utöver att Tikkanen tog sin poäng relativt lätt mot WIM Lisa Schut (2290) från Nederländerna. Schacksnack är dristig nog att redan nu tippa att de tre som kommer att göra upp om placeringarna på prispallen är Turov, Tikkanen och GM Baskaran Adhiban.

Även i grupp A har det tätnat till i toppen på tabellen. GM Levon Aronian spelade remi medan däremot GM Magnus Carlsen vann mot VM-utmanaren GM Boris Gelfand och detta gjorde att de två giganterna delar första platsen på 5.0/7. GM Veselin Topalov som hittills endast spelat remi fick i dag skriva in sin första nolla i protokollet och spelaren som såg till detta var GM Sergey Karjakin, som i sin tur ännu inte delat poäng med någon.

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg”.

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 19

GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, har god hand med damerna i ”TSCT 2012″. I första ronden vann han mot IM Elisabeth Paethz från Tyskland och i dag blev det vinst mot GM Elina Danielian från Armenien. Tabellen är trevlig läsning. Hans är ensam tvåa på fyra poäng vilket är en efter ledaren GM Maxim Turov från Ryssland, som hittills vunnit allt. De två möts i morgon med Tikkanen som vit.

Det blev ingen revansch för GM Magnus Carlsen mot GM Anish Giri för förra årets sensationella 22-drags förlust, utan han fick nöja sig med remi. Det blev ett Kungsindiskt parti där Magnus satsade hårt för att vinna men till slut fick han nog vara nöjd med den delade poängen. Att det var remi råder det knappast något tvivel om när man ser slutställningen.

Fjolårssegraren GM Hikaru Nakamura tog sin första vinst genom att besegra GM David Navara, som förlorat tre partier i rad och verkar helt ur slag. VM-utmanaren GM Boris Gelfand har inte rosat marknaden i inledningen av turneringen, men i dag fick han till det mot GM Sergey Karjakin. Inte nog med att han vann utan han kunde också kvittera ut €500 för rondens bästa parti! Hans avlutningsdrag är punkt och slut för denna gång.

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg”.

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 16

 jan 16

I dag mötte GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, indiern GM Baskaran Adhiban som svart i tredje ronden i TSCT 2012. Åskådarna fick vara med om en tidsnödsduell, som resulterade i remi efter det att vit spelat a4 i sitt 39 drag. Oj, vad de tänkte länge fram till 20:e draget. Då hade kombattanterna använt cirka 88 minuter av de 100 (+30 sekunder per drag) som stod till buds för 40 drag. Orsaken till detta var kanske den lite udda öppningen 1.e4 c5 2.Sc3 d6 3. f4 Sc6 som krävde eget funderande. Schacksnack tror att bägge spelarna var nöjda med slutresultatet.

Partiet som med stor säkerhet tilldrog sig det största intresset var supermötet i grupp A mellan 2800-spelarna GM Magnus Carlsen (2835) – GM Levon Aronian (2805). Det blev en uppgörelse i slutspelssupportrarnas smak. Magnus hade löpare och springare mot torn och i tillägg ett par bönder på varje sida. Det blev ett väldigt manövrerande innan norrmannen placerat sina pjäser optimalt och saken var klar. Vinsten innebar att Magnus tog ledningen i turneringen men det är tätt i toppen på tabellen.

I grupp B möte den gamle storspelare GM Jan Timman en 45 år yngre stormästare Illya Nyzhnyk och han fick till en fiffig avslutning som ledde till vinst i ett långt damslutspel.

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg och i ”Nettavisen”.

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.jan 15

Efter 93 drag i det omväxlande partiet i andra ronden i TSCT 2012 mellan GM Hans Tikkanen och GM Daan Brandenburg fanns endast kungarna kvar. Innan kombattanterna kom så långt hade än den ene och än den andre initiativet. Slutspelet blev en nagelbitare för oss svenskar. Nog verkade det, utan att konsultera familjens starkaste spelare Fritz, som att Hans hade möjlighet att avgöra till sin fördel i den sista delen av partiet men så dök det upp ett spöke i form av tidsnöd och så var den dagen till hälften förstörd.

I högsta gruppen har Armeniens stolthet GM Levon Aronian tagit ledningen i ensamt majestät genom att även i dag vinna sitt parti. Den som fick sträcka vapen var förra årets champion GM Hikaru Nakamura. Det var ett ovanligt parti! Levon lämnade damen för torn, löpare och en bonde men trots detta kunde inte Nakamura hålla ställningen. Närmast, som framgår av bifogad tabell, att utmana armeniern är en trio ungdomar, och i den gruppen får GM Magnus Carlsen för en gång skull finna sig i att vara doyenen. De övriga är fortfarande tonåringar!

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg.

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.