jan 16

I dag mötte GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, indiern GM Baskaran Adhiban som svart i tredje ronden i TSCT 2012. Åskådarna fick vara med om en tidsnödsduell, som resulterade i remi efter det att vit spelat a4 i sitt 39 drag. Oj, vad de tänkte länge fram till 20:e draget. Då hade kombattanterna använt cirka 88 minuter av de 100 (+30 sekunder per drag) som stod till buds för 40 drag. Orsaken till detta var kanske den lite udda öppningen 1.e4 c5 2.Sc3 d6 3. f4 Sc6 som krävde eget funderande. Schacksnack tror att bägge spelarna var nöjda med slutresultatet.

Partiet som med stor säkerhet tilldrog sig det största intresset var supermötet i grupp A mellan 2800-spelarna GM Magnus Carlsen (2835) – GM Levon Aronian (2805). Det blev en uppgörelse i slutspelssupportrarnas smak. Magnus hade löpare och springare mot torn och i tillägg ett par bönder på varje sida. Det blev ett väldigt manövrerande innan norrmannen placerat sina pjäser optimalt och saken var klar. Vinsten innebar att Magnus tog ledningen i turneringen men det är tätt i toppen på tabellen.

I grupp B möte den gamle storspelare GM Jan Timman en 45 år yngre stormästare Illya Nyzhnyk och han fick till en fiffig avslutning som ledde till vinst i ett långt damslutspel.

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg och i ”Nettavisen”.

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.

Lämna en kommentar