• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 13
       
1-3. GM Anish Giri     1-3. GM Wesley So     1-3. GM Hans Tikkanen
 
Texten ändrad. Guld, silver och brons borttaget under bilderna.
 I Sigemans, som under fem dagar spelats på Hipp i Malmö och avslutades i dag, kom tre spelare på samma poäng och de finns på bild överst i inlägget. GM Anish Giri och GM Wesley So hörde till förhandsfavoriterna så deras slutplaceringen överraskade inte nämnvärt. Men…
 
…den stora överraskningen i den 19:e upplagan var att GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, kunde dela första platsen och hålla besvikelsen, superstormästaren Alexei Shirov utanför prispallen. Ett bevis så gott som något på att han gjorde en storartad turnering är att hans prestationsrating blev högst av alla – 2710 och att han var obesegrad! Det enda partiet där ”körledaren” GM Stellan Brynell och åskådarna i kommentatorsrummet var oroliga för hur det skulle sluta var mot landsmannen GM Jonny Hector men han lyckades på något mirakulöst sätt hålla ihop spelet och bärga en remi. De övriga svenskarna GM Nils Grandelius och Hector fick nöja sig med en mera undanskymd placering.


Prislista (plats 1-3 ej korrekt inbördes) och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 13

  

I Sigemans spelas i dag sista ronden (o.b.s. klockan 12.00). Någon av herrarna, som möts i dag, på bilderna – GM Hans Tikkanen och GM Anish Giri –  kan vid vinst stå som ensam segrare i turneringen. Spelschemat är så raffinerat att remi dem emellan och vinst för GM Alexei Shirov och GM Wesley So, gör att inte mindre än fyra spelare kommer på samma poäng i prislistan.

Inför gårdagens rond var farhågorna stora att de betydligt högre rankade utlänningarna skulle tåga till hotellet med 3-0 i bagaget. Det blev inte alls på det sättet! GM Nils Grandelius vann övertygande mot GM Wesley So och GM Hans Tikkanen och GM Jonny Hector kunde efter mycket fint spel skriva in en halv poäng i protokollen. 2-1 till svenskarna som svart! Hur skall det då inte bli i dag med vit?

 Rond 5 (sista).
GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2560 vs GM Anish Giri 2687
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 vs GM Alexei Shirov 2709
GM Jonny Hector, Limhamns SK 2585 vs GM Wesley So 2667

 

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 12

 

I Sigemans som spelas i Spegelsalen på Hipp i centrala Malmö slutade samtliga partier remi i går. Partiet som tilldrog sig det största intresset var nog GM Alexei Shirov mot GM Anish Giri. Trots merbonde lyckades inte Alexei besegra sin unge motståndare. Men det verkade som att Shirov inte behandlade det uppkomna slutspelet maximalt. De flesta trodde nog på vinst för honom när han slagit på d4 i drag 26 men så blev det bevisligen inte.

I eftermiddag och i sista ronden bör de schackintresserade, efter att ha studerat spelschemat, komma i stora skaror till Hipp. I rond fyra och fem möter svenskarna de utländska världsstjärnorna så de måste överträffa sig själv om det skall bli poäng. 

Rond 4.
GM Wesley So 2667 0-1 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541
GM Alexei Shirov 2709 ½-½ GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2560
GM Anish Giri 2687 ½-½ GM Jonny Hector, Limhamns SK 2585
 Rond 5 (sista).
GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2560 vs GM Anish Giri 2687
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 vs GM Alexei Shirov 2709
GM Jonny Hector, Limhamns SK 2585 vs GM Wesley So 2667

 

Tabell och partier från rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 10

 
GM Wesley So.

Dagens sensationsman i Sigemans var GM Wesley So som besegrade storfavoriten GM Alexei Shirov i rond 2. I kommentatorsrummet hade åskådarna och GM Stellan Brynell klubbkamraten GM Jonny Hector som segrare fler gånger under eftermiddagen i partiet mot GM Hans Tikkanen. Men trots detta slutade det remi. Det andra partiet som gick till avgörande var GM Anish Giri vinst mot GM Nils Grandelius.

Tabell och partier från rond I-II. 
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 10

  
      GM Anish Giri                   GM Nils Grandelius

Schacksnack är fortfarande djupt imponerad av hur arrangören av Sigemans som spelas i Spegelsalen på Hipp i centrala Malmö månar om åskådarna. Tekniken har gjort sitt intåg på bred front. Var du än befinner dig i lokalerna kan du följa partierna  på stora skärmar. Sigemans har satt nivån, nu är det bara för de stora turneringsarrangörerna i Sverige att följa efter.

Det är nog som GM Stellan Brynell svarade i går på en fråga om varför inte sofiareglerna används i turneringen: ”bjuder man in rätt spelare behövs inte dessa”. Partierna i första ronden bär syn för sägen. För de som vill tränga djupare in i spelet, än vad en summarisk genomspelning ger, kan Schacksnack hänvisa till kommentarerna av GM Henrik Danielsen på Chessdoms videoservice. Där får man till exempel reda på att GM Nils Grandelius borde spelat 16… a5 i stället för Dc6 i förlustpartiet mot klubbkamraten GM Hans Tikkanen. Klicka på videoknappen längre ner på sidan så dyker de upp. 

Spelschemat för rond rond 2 gör att man om några timmar, med stora förväntningar, ger sig i väg till Hipp för att vara på plats när spelet börjar. So-Shirov, Hector-Tikkanen och Giri-Grandelius. Mums!

Rond 2.
GM Wesley So 2667  1-0 GM Alexei Shirov 2709
GM Jonny Hector, Limhamns SK 2585 ½-½ GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2560
GM Anish Giri 2687  1-0 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541

 

Naturligtvis blir det direktsändning, som startar klockan 14.00 (sista ronden på måndag klockan 12.00). Det intressanta startfältet gör att även Chessbomben sänder från Malmö och inte nog med detta utan det blir video med analyser av partierna. Betänketiden är 2 timmar/40 drag + 1 timme/20 drag + 30 minuter.

live           live       
Hemsidan     Chessbomben

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 09

Stormästarna Alexei Shirov och Hans Tikkanen var segrarna i första ronden i Sigemans. De gav inte sina motståndare någon möjlighet att sticka upp utan verkade vinna utan några större besvär, även om Alexei gjorde ett litet misstag genom att i drag 37 slå bonden på e5 utan att först schacka på b8, hade han gjort så hade inte Jonny kunnat slå bonden på g4.

Vilket lyft turneringen fått. Det var så Schacksnack knappast trodde sin ögon vid ankomsten till Sigemans och Spegelsalen. Tekniken, som sköttes med den äran av Anders Hansen, hade gjort sitt intåg i Sigemans. I spellokalen kunde man följa partierna drag för drag på stora bräden, liksom i ankomsthallen. Kommentatorsrummet sköttes, som de flesta gånger, av GM Stellan Brynell. Han kunde sitta ner hela seansen eftersom rummet var möblerat med bräde kopplade till direktsändningen och en analysskärm gjorde att dagens åskådare, som var fler än på många år för att vara första ronden, kunde följa analyserna bekvämt.

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 09

Om några timmar startar Sigemans i Spegelsalen på Hipp i centrala Malmö. Det är ett mycket intressant startfält som arrangören samlat. En av favoriterna till slutsegern måste vara fjolårssegraren GM Anish Giri som genom en lyckad turnering har möjlighet att passerar drömgränsen 2700 i rating. Han möter långresenären GM Wesley So i första ronden.

Det skall bli intressant att följa prestigemötet mellan Sveriges för tillfället hetaste spelare, klubbkamraterna från Lunds ASK stormästarna Hans Tikkanen och Nils Grandelius, som om några dagar åter kommer att mötas och då i kampen om Sverigemästaretiteln i Västerås.

Det tredje partiet spelas mellan åldermännen i församlingen GM Alexei Shirov och Sverigemästaren GM Jonny Hector och med vetskap om Jonnys förmåga bedömmer Schacksnack att resultatet i det partiet långt ifrån är klart, vilket annars ratingtalen ger en indikation på.

Rond 1.
GM Wesley So 2667 ½-½ GM Anish Giri 2687
GM Alexei Shirov 2709 1-0 GM Jonny Hector, Limhamns SK 2585
GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2560 1-0 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541

 

Naturligtvis blir det direktsändning, som startar klockan 14.00 (sista ronden på måndag klockan 12.00). Det intressanta startfältet gör att även Chessbomben sänder från Malmö och inte nog med detta utan det blir video från Spegelsalen också i deras regi. Betänketiden är 2 timmar + 1 timme + 30 minuter.

live live
Hemsidan     Chessbombenjun 08

Upptakten till Sigemans är i full gång. I går var det storfrämmad på den gamla nattklubben Tunneln i Malmö. Superstormästaren Alexei Shirov från Spanien, som är den högst rankade i turneringen, hade bjudits in för att hålla ”föredrag” och han valde att visa partierna från den nyligen avverkade snabbschackmatchen mot Världsmästaren GM Vis. Anand. Men före det att Alexei tog över scenen bjöds de närvarnade på en välsmakande supé. Bland gästerna kunde Shirov upptäcka de svenska elitspelarna och kommande motståndarna GM Hans Tikkanen och GM Nils Grandelius som kanske fick tips om hur de skall spela när de möter honom.

I morgon, klockan 14.00, startar årets schackliga höjdpunkt i Malmö i Hipp i centrala stan. Missa inte tillfället att få se en av världens starkaste spelare – live!maj 27

I går startade årets franska mästerskapet för lag i Mulhouse. Spelarna i de olika lagen är i många fall en kavalkad av namn från FIDE:s världslista över de 100 starkaste. För att nämna några: Naiditsch 2716, Vachier-Lagrave 2731, Eljanov 2712, Adams 2726, Caruana 2714, Bacrot 2758, Moiseenko 2708, Ivanchuk 2776, Jakovenko 2718, Navara 2722, Wojtaszek 2711 och Dreev 2703.

Schacksnack skriver om detta i dag eftersom det mer eller mindre är stiltje på turneringsfronten för tillfället. I nästa vecka börjar flera intressanta turneringar i Sverige, men till dessa återkommer hemsidan.

Internationellt startar snart (9/6) Sigemans i Malmö. En av deltagarna är GM Alexei Shirov och han värmer upp inför detta med en snabbschackmatch i Léon i Spanien, mellan den 2-6/6, mot Världsmästaren GM Vis. Anand. Några dagar senare, den 11/6, är det juni månads clou för då startar nämligen Kings Tournament med bland annat GM Magnus Carlsen.

Partier från första ronden i Frankrike.