• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 06
Vinnaren. Foto Lars OA Hedlund.

Då var Rilton 2012/13 över för denna gång. Hur placeringarna blev för de 10 bästa framgår av miniprislistan. Underst i inlägget finns en fullständig prislista (som skiljer på några placeringar från den officiella beroende på att det inte är en bergerturnering och att det tillåtits bye, i övrigt är allt rätt) med partierna för genomspelning.

Rilton Cup 2012/13 – 9 ronder.
1 GM Michal Krasenkow 2628 7.5 2769
2 GM Aleksandr Shimanov 2630 7.0 2695
3 GM Erwin L’ami 2625 7.0 2582
4 GM Ilya Smirin 2652 6.5 2660
5 IM Vilka Sipilä 2425 6.5 2679
6 GM Bartosz Socko 2631 6.5 2623
7 GM Sergey Ivanov 2550 6.0 2511
8 IM Axel Rombaldoni 2464 6.0 2523
9 IM Erik Blomqvist 2448 6.0 2585
10 GM Pia Cramling 2516 6.0 2544

 

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 05

 

Förstabordet med Erwin L’Ami (vit) mot Ilya Smirin. (Foto: Lars OA Hedlund)

Stockholm SF och Riltonkommitténs ordförande Jan Wikander kan med gott samvete ta igen sig lite inför sista ronden i Rilton. Enligt flera röster har turneringarna uppskattats mycket av deltagarna och det är naturligtvis det viktiga.

Bäst till för att vinna huvudturneringen Rilton Cup ligger GM Ilya Smirin och GM Michal Krasenkorv på 6½ poäng. De möter GM Erwin L’ami respektive IM Axel Rombaldoni, som är med i den jagande kvintetten på sex poäng.

Jan Wikander, ordförande i Rilton-kommittén och Stockholms Schackförbund. (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Erik Blomqvist (6.0), SK Rockaden Stockholm, är nära sin tredje stormästarenorm det behövs ”endast” remi mot fjolårssegraren GM Aleksandr Shimanov (6.0) och saken är klar. Men det kan bli en nog så svår uppgift uppgift eftersom Aleksandr vid vinst kan vara med och dela första platsen om resultaten går hans väg i toppen på tabellen. Ytterligare en svensk är nära en norm och det är 17-årige Philip Lindgren, Limhamns SK, som i mötet mot göteborgaren IM Victor Nithander behöver remi för att säkra sin första IM-norm. Det blir en intressant eftermiddag!

Direktsändningen startar klockan 12.00. Fullständig statistik för samtliga grupper – Cup, Elo och Open – finns på Chess-Results. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter, därefter 30 minuter för resten av partiet plus 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida


Partierna från rond 7-8, övriga partier finns längre ner på sidan.
jan 04
Karvan Awat (vit) mot Adrian Ekenstierna. En av dem kommer att vinna Rilton Open. (Foto: Lars OA Hedlund)

UPPDATERAT: Den näst sista ( 8:e) ronden i Rilton Cup och Rilton Elo avverkades i dag . I toppen av Cupen klarnade tätstriden något. Ilya Smirin spelade vit och var pressad att vinna mot Shimanov. Det blev ett franskt parti, Winaver-varianten som den numera ofta kallas. Smirin satsade på ett kungsangrepp med bondestorm mot Shimanovs korta rockad. Uffe Andersson menade att Shimanov inbjöd till dessa svårigheter genom att  inte rockera långt eller stanna i centrum med kungen.
Det blev ett publikparti där Smirins angrepp till slut slog igenom. Shimanov fick notera sin första nolla på två Riltonturneringar. Parallellt med detta parti pressade Krasenkow sakta ned estlandsryssen Volodin som gav upp i  44:e draget. En följd av detta är att Smirin och Krasenkow gick upp till gemensam ledning på 6.5 poäng inför sista ronden.

IM Erik Blomqvist har visat bäst form av svenskarna i denna turnering. I dag fällde han ännu en stormästare, ryssen Ulibin i ett holländskt parti där ryssen nog misskötte en Stonewall-uppställning enligt Ulf Andersson. I sista ronden möter Blomqvist Shimanov, och en remi räcker för en tredje GM-norm. Blomqvist och Shimanov har 6 poäng som de delar med Sipilä, L`Ami och Rombaldoni. L`Ami vann mot Pia Cramling och Sipilä besegrade en av förhandsfavoriterna Bartosz Socko. För Sipilä kan också en GM-titel vara inom räckhåll.

I sista ronden möts Smirin och L`Ami och Krasenkow och Rombaldoni. Ratingmässigt har Krasenkow den lättare uppgiften, men de internationella mästarna har tagit åtskilliga stormästarskalper i årets Riltonturnering.

Före sista ronden i Rilton Elo leder Gabriel Boström på 7 poäng. Delad 2-3 plats har Johan Salomon och Everth Guerrero på 6.5.
Rilton Open avslutades i dag och vanns av Karvan Awat på 6.5 poäng av 7 möjliga.

Idag spelades den åttonde ronden i Rilton Cup och Elo, samt den sjunde ronden i Rilton Open.

Fullständig statistik för samtliga grupper – Cup, Elo och Open – finns på Chess-Results. Det är direktsändning och den startade klockan 15.00.

Betänketiden är 40 drag på 90 minuter, därefter 30 minuter för resten av partiet plus 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida


Partierna från rond 7.Rond 4-6.Rond 1-3.jan 03

Mästarborden i stora spelsalen på Rilton. (Foto: Lars OA Hedlund)

UPPDATERAT: Det emotsedda polska toppmötet mellan Bartosz Socko och Michal Krasenkow blev remi, men inte en fredlig sådan. Länge såg herr Socko ut att ha initiativet, men i en låst ställning lyckades Krasenkow hitta en remischackvändning.

Detta fick som följd att fjolårssegraren Aleksandr Shimanov gick upp till ensam ledning genom sin vinst över Pia Cramling. Pia blev sakta men säkert utspelad av den positionellt säkre ryssen.

Fru Socko offrade frejdigt en löpare mot specialisten i kungsindiskt, Ilya Smirin. Denne tog dock offret med ett professionellt lugn och vederlade spelet tämligen enkelt. Ett svenskt glädjeämne var Erik Blomqvists seger som svart över den lettiske stormästren Miezis. Linus Johansson var däremot inte så lyckosam mot GM Erwin LÁmi. Det uppstod ett slutspel som såväl Ulf Andersson som den nyblivne veteranvärldsmästaren Jens Kristiansen var överens om kunde räddas till remi genom att skapa “Averbachs fort”, ett för de i slutspelslitteraturen bevandrade välkänt begrepp. Kanske var Linus inte så påläst utan förlorade tyvärr.

Inför den näst sista åttonde ronden leder som noterats Shimanov på 6 poäng före en kvartett bestående av Bartosz Socko, Krasenkow, Smirin och estländaren Aleksander Volodin som noterar sina drag på ryskt vis. En rimlig gissning är att slutsegraren finns bland dessa fem. I nästa rond möter Smirin som vit Shimanov och är närmast pressad att vinna för att ha en chans till turneringssegern.

I Rilton Elo leder Johan Salomon ensam på 6.5 poäng och i Rilton Open som spelar sista ronden i morgon leder Karvan Awat på 5.5 ( av 6).

Fullständig statistik för samtliga grupper – Cup, Elo och Open – finns på Chess-Results. Det är direktsändning och den startade klockan 15.00.

Betänketiden är 40 drag på 90 minuter, därefter 30 minuter för resten av partiet plus 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida


Partierna från rond 7.Rond 4-6.Rond 1-3.jan 01
Brandy Paltzer, Weronika Socko och Anna Cramling-Bellon analyserar. (Foto: Lars OA Hedlund)

Efter en välbehövlig vila på nyårsafton fortsatte Riltonturneringen på nyårsdagen med 5:e (4:e i  Rilton Open) ronden. Som kommentator anlände  vår troligen mest framgångsrike stormästare genom tiderna: Ulf Andersson.
Med Luis Cuoso som datorguide och dialogpartner kunde Ulf utlägga sin syn på partierna. Att lyssna på Ulf är verkligen att få en avancerad lektion i klassiskt schack. Ulf har ju en mycket bestämd uppfattning om hur schack skall
spelas och inte spelas. I flera av dagens partier hittade han “ onormala” och “nästan kriminella“ drag. Och ibland blir han helt enkelt frågande inför de unga “hyperkonkreta“ spelarnas drag och förklarar sig inte förstå. Lite dras tankarna till schackhistoriens epokväxlingar som exempelvis Tarrasch brist på förståelse inför den hypermoderna skolan med Nimzowitsch och Réti i spetsen. Därmed ingen övrig likhet mellan Ulf och Dr T  avsedd! För övrigt dök flera stormästare upp i kommentatorrummet och bidrog med intressanta synpunkter. Såväl Krasenkow som Gleizerov syntes till och därtill kom en del kommentarer från en annan, numera mindre aktiv svensk stormästare : Harry Schüssler.

Det emotsedda toppmötet mellan ledande Krasenkow och fjolårssegraren Shimanov blev snabbt en inte helt oväntad besvikelse : remi efter 14 drag. De två bevakar sina positioner och ville inte chansa uppenbarligen. En smärre svensk skräll noterades när Linus Johansson besegrade den ryske stormästaren Ulibin efter säkert spel som svart. Årets finske mästare, den originella Vilka Sipilä vann som svart mot en annan rysk stormästare : Ivanov. En tredje ryssdödare var Pia Cramling som också som svart besegrade Elena Zaiats. I svenskmötet i toppen vann Erik Blomqvist som svart mot Slavko Cicak.
Efter fem ronder leder fortfarande Krasenkow ensam på 4.5 poäng, följd av nu ett koppel på 7 spelare, däribland tre svenskar, Pia och Linus och Erik Blomqvist.

Ett kommenterat parti, av IM Thomas Engqvist, från första ronden mellan IM Axel Ornstein, Eksjö SK (2361), och Egor Norlin, SK Rockaden Stockholm (2112), som inte slutade som de flesta förväntat sig.

Partierna från rond 1-5.

 dec 28

Elena Zaiatz spelade remi på andra bordet mot Bartosz Socko. (Foto: Lars OA Hedlund)

Nu pågår andra ronden av Rilton. Bland de intressanta mötena finns Jonathan Westerberg som möter den polske stormästaren Michal Krasenkow på fjärde bordet. Schacksnacks Thomas Engqvist möter den lettiske stormästaren Normunds Miezis på bord sex.

Fullständig statistik för samtliga grupper – Cup, Elo och Open – finns på Chess-Results. Det är direktsändning och den startade klockan 15.00. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter, därefter 30 minuter för resten av partiet plus 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida


dec 28

I går startade Rilton under ledning av Stockholm SF:s ordförande Jan Wikander. Han kunde hälsa 268 deltagare välkomna i de olika klasserna. I högsta gruppen – Rilton cup – kom det 79 spelare till start och av dessa är 18 stormästare. Högst rankad bland de fem 2600-spelarna är GM Ilya Smirin (2652) från Israel och bland de 41 svenskarna finns GM Slavko Cicak, GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling och GM Ralf Åkesson.

I första ronden möter stjärnorna betydligt lägre rankade motståndare och alla förväntar sig behagliga resor för dem mot helpoängen. Så blev det även i går, det var endast tre stormästare som fick släppa ifrån sig en halvpoäng och två av dessa var svenskar nämnligen Tiger och Pia och de mötte Martin Lokander (2226) respektive Theoder Kenneskog (2214). När arrangören publicerar partierna (de finns nederst i inlägget nu) kommer de naturligtvis på Schacksnack och studera då speciellt Martins studievändning mot Tiger!

Fullständig statistik för samtliga grupper – Cup, Elo och Open – finns på Chess-Results. Det är direktsändning och den startar klockan 15.00. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter, därefter 30 minuter för resten av partiet plus 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

 

Partierna från rond 1 som visades i direktsändning.