jan 03

Mästarborden i stora spelsalen på Rilton. (Foto: Lars OA Hedlund)

UPPDATERAT: Det emotsedda polska toppmötet mellan Bartosz Socko och Michal Krasenkow blev remi, men inte en fredlig sådan. Länge såg herr Socko ut att ha initiativet, men i en låst ställning lyckades Krasenkow hitta en remischackvändning.

Detta fick som följd att fjolårssegraren Aleksandr Shimanov gick upp till ensam ledning genom sin vinst över Pia Cramling. Pia blev sakta men säkert utspelad av den positionellt säkre ryssen.

Fru Socko offrade frejdigt en löpare mot specialisten i kungsindiskt, Ilya Smirin. Denne tog dock offret med ett professionellt lugn och vederlade spelet tämligen enkelt. Ett svenskt glädjeämne var Erik Blomqvists seger som svart över den lettiske stormästren Miezis. Linus Johansson var däremot inte så lyckosam mot GM Erwin LÁmi. Det uppstod ett slutspel som såväl Ulf Andersson som den nyblivne veteranvärldsmästaren Jens Kristiansen var överens om kunde räddas till remi genom att skapa “Averbachs fort”, ett för de i slutspelslitteraturen bevandrade välkänt begrepp. Kanske var Linus inte så påläst utan förlorade tyvärr.

Inför den näst sista åttonde ronden leder som noterats Shimanov på 6 poäng före en kvartett bestående av Bartosz Socko, Krasenkow, Smirin och estländaren Aleksander Volodin som noterar sina drag på ryskt vis. En rimlig gissning är att slutsegraren finns bland dessa fem. I nästa rond möter Smirin som vit Shimanov och är närmast pressad att vinna för att ha en chans till turneringssegern.

I Rilton Elo leder Johan Salomon ensam på 6.5 poäng och i Rilton Open som spelar sista ronden i morgon leder Karvan Awat på 5.5 ( av 6).

Fullständig statistik för samtliga grupper – Cup, Elo och Open – finns på Chess-Results. Det är direktsändning och den startade klockan 15.00.

Betänketiden är 40 drag på 90 minuter, därefter 30 minuter för resten av partiet plus 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida


Partierna från rond 7.



Rond 4-6.



Rond 1-3.

Lämna en kommentar