jan 04
Karvan Awat (vit) mot Adrian Ekenstierna. En av dem kommer att vinna Rilton Open. (Foto: Lars OA Hedlund)

UPPDATERAT: Den näst sista ( 8:e) ronden i Rilton Cup och Rilton Elo avverkades i dag . I toppen av Cupen klarnade tätstriden något. Ilya Smirin spelade vit och var pressad att vinna mot Shimanov. Det blev ett franskt parti, Winaver-varianten som den numera ofta kallas. Smirin satsade på ett kungsangrepp med bondestorm mot Shimanovs korta rockad. Uffe Andersson menade att Shimanov inbjöd till dessa svårigheter genom att  inte rockera långt eller stanna i centrum med kungen.
Det blev ett publikparti där Smirins angrepp till slut slog igenom. Shimanov fick notera sin första nolla på två Riltonturneringar. Parallellt med detta parti pressade Krasenkow sakta ned estlandsryssen Volodin som gav upp i  44:e draget. En följd av detta är att Smirin och Krasenkow gick upp till gemensam ledning på 6.5 poäng inför sista ronden.

IM Erik Blomqvist har visat bäst form av svenskarna i denna turnering. I dag fällde han ännu en stormästare, ryssen Ulibin i ett holländskt parti där ryssen nog misskötte en Stonewall-uppställning enligt Ulf Andersson. I sista ronden möter Blomqvist Shimanov, och en remi räcker för en tredje GM-norm. Blomqvist och Shimanov har 6 poäng som de delar med Sipilä, L`Ami och Rombaldoni. L`Ami vann mot Pia Cramling och Sipilä besegrade en av förhandsfavoriterna Bartosz Socko. För Sipilä kan också en GM-titel vara inom räckhåll.

I sista ronden möts Smirin och L`Ami och Krasenkow och Rombaldoni. Ratingmässigt har Krasenkow den lättare uppgiften, men de internationella mästarna har tagit åtskilliga stormästarskalper i årets Riltonturnering.

Före sista ronden i Rilton Elo leder Gabriel Boström på 7 poäng. Delad 2-3 plats har Johan Salomon och Everth Guerrero på 6.5.
Rilton Open avslutades i dag och vanns av Karvan Awat på 6.5 poäng av 7 möjliga.

Idag spelades den åttonde ronden i Rilton Cup och Elo, samt den sjunde ronden i Rilton Open.

Fullständig statistik för samtliga grupper – Cup, Elo och Open – finns på Chess-Results. Det är direktsändning och den startade klockan 15.00.

Betänketiden är 40 drag på 90 minuter, därefter 30 minuter för resten av partiet plus 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida


Partierna från rond 7.



Rond 4-6.



Rond 1-3.

Lämna en kommentar