Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 22

Sverige besegrade England med 2½-1½ i första ronden i ”World Cities Chess Championship” i Förenade Arabemiraten. Vid första bordet spelade GM Nils Grandelius remi mot GM Nigel Short! Den andra matchen i gruppen (A) slutade med vinst för Dhaka Bangladesh mot Al Ain UAE med 3-1. Samtliga grupper finns på hemsidan med länk till Chess-Results.

Bifogar svenskarnas partier för genomspelning.nov 27

Några av Axels partier.

Schacksnack berättade i går att IM Axel Smith, Lunds ASK, varit i Estland och spelat. Det gällde en snabbschackturnering ”12th Puhajarve Rapid 2012″ med 32 deltagare och tuffa handikapp för de bästa till och med så tufft som  2-18 i betänketid. Högst rankad och den ende över 2700 i rating var GM Nigel Short från England och han segrade också med en marginal av 4.0 poäng till närmaste förföljare som var GM Kaido Kulaots, EST, och GM Tomi Nybäck, FIN.  Axel blev nia vilket var i paritet med startrankingen. Mot de tre överst i prislistan förlorade han mot Short där det i slutet av partiet kunnat bli patt ett par gånger mot en svagare motståndare, vann mot Kulaots och spelade remi mot Nybäck.okt 07

GM Dimitry Jakovenko hade efter fyra ronder 3½ poäng i Poikovsky (karpovturneringen) efter att ha vunnit mot de tre som kom på de tre nedersta platserna i prislistan. Efter detta nöjde han sig med att spela fem remier och det räckte för att till slut stå som ensam segrare med en halva före den högst rankade i turneringen GM Ruslan Ponomariov. Den välkände GM Nigel Short, som är mycket ute och spelar runt om i världen, fick denna gång ihop tre poäng och det räckte inte mer än till sista plats i det tuffa fältet.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009, 2010 och 2011. Från fjolårets turnering är det värt att notera att den hete GM Fabiano Caruana, som leder  årets Master final, blev trea.

Prislista och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 04

GM Radoslav Wojtaszek satte stopp, åtminstone för tillfället, för GM Viktor Bologan i Poikovsky (karpovturneringen). Han besegrade honom i ett långt Kungsindiskt parti och är i och med detta tillsammans med GM Ruslan Ponomariov endast en poäng efter ledaren GM Dmitry Jakovenko när det återstår tre ronder. Ytterligare ett parti gick till avgörande och i detta vann GM Lazaro Bruzon Batista över GM Nigel Short. Detta hade till följd att han överlämnade sista platsen till Nigel.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009, 2010 och 2011. Från fjolårets turnering är det värt att notera att den hete GM Fabiano Caruana, som leder  årets Master final, blev trea.

Det är direktsändning klockan 11.00.

live
Bomben

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 03

GM Viktor Bologan och GM Ruslan Ponomariov plockade in en halv poäng, i rond fem i Poikovsky (karpovturneringen), på den suveränne ledaren GM Dimitry Jakovenko. Det skedde i kraft av att de vann sina partier mot GM Lazaro Bruzon Batista respektive GM Nigel Short samtidigt som Jakovenko nöjde sig med delad pott mot GM Alexander Motylev redan efter 15 drag.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009, 2010 och 2011. Från fjolårets turnering är det värt att notera att den hete GM Fabiano Caruana, som leder  årets Master final, blev trea.

Det är direktsändning dagligen klockan 11.00.

live
Bomben

 

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 19

I dag spelades sista ronden i Bangkok Open 2012 och inte alls överraskande vann GM Nigel Short. Han släppte endast ifrån sig två halvor på de nio ronderna och i och med detta har han åter passerat drömgränsen 2700 i flytande rating.  Bland de 135 deltagarna fanns Johan Franzen och Patrick Holming från Sverige och hur prispallen såg ut och svenskarnas placeringar framgår av bifogad minitabell (sista kolumnen är prestationsrating).

1 GM Nigel Short 2697 8.0 2768
2 GM Farrukh Amonatov 2604 7.0 2601
3 IM Hoa Duc Nguyen 2453 7.0 2616
93 Johan Franzen, Malmö AS 2111 4.0 1920
108 Patrick Holming, ? 2000 3.0 1938

 apr 13

I dag startade Bangkok open 2012 och bland de 135 deltagarna finns Johan Franzen och Patrick Holming från Sverige. Johan hade otur att i första ronden få möta andrerankade GM Jan Gustafsson från Tyskland och det kunde naturligtvis endast gå på ett sätt. Även Patrick förlorade i första ronden. Bland de mer välkända spelarna finns den tidigare nämnde Gustafsson, GM Nigel Short, England, och den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan, Kina, och det är nog i denna trio turneringssegraren kommer att återfinnas. I övrigt håller inte turneringen någon högre klass även om det sammanlagt finns 13 stormästare på plats.feb 03

Det behövdes särspel, som gick att följa i direktsändning, för att utse vinnaren av de 10 Tradewise Gibraltar Chess Festival 2012. Det visade sig att GM Nigel Shorts överlägsna erfarenhet gjorde att GM Hou Yifan inte hade mycket att sätta emot i snabbschacket utan Short vann med siffrorna 1½-½. Oberoende av detta har den kvinnliga Världsmästaren Yifan fascinerat schackvärlden med sina exceptionella framgångar.

GM Emanuel Berg blev bäst av svenskarna med en 20:e plats, vilket framgår av bifogad tabell, och han avslutade genom att vinna ett spektakulärt parti (finns för genomspelning) mot GM Maxime Vachier-Lagrave från Frankrike, vilket föranledde ChessVibes att ställa frågan:

A truly fantastic game was played by Emanuel Berg – the Swedish grandmaster beat Maxime Vachier-Lagrave in a mere 29 moves with a queen sacrifice: The ever-creative Emanuel Berg sac’ed a queen against Vachier-Lagrave. Game of the tournament?

Svaret på frågan finns tydligen redan, för det blev utsett till turneringens bästa parti och priset var £1 000.

30:e placerade GM Pia Cramling gick inte lottlös från turneringen för hennes 6½ poäng räckte till att ta del av den särskilda prispotten som fanns för damerna och där Hou lade beslag på förstapriset som var £10 000.

Hur det gått för svenskarna framgår av bifogad miniprislista och deras publicerade partier finns under denna. Fullständig uppdatering av turneringen finns på Chess-Results.

Prislista – 256 deltagare .
1 GM Nigel Short 2677 8.0 2838
2 GM Hou Yifan 2605 8.0 2872
3 GM Michael Adams 2724 7.5 2807
20 GM Emanuel Berg 2550 7.0 2603
30 GM Pia Cramling 2491 6.5 2591
54 IM Patrik lyrberg 2435 6.0 2552
95 Johan Henriksson 2308 5.5 2302
102 Jan-Olov Lind 2219 5.5 2279
103 Eric Vaarala 2238 5.5 2255
133 Anders Pettersson 2219 5.0 2194
151 WIM Inna Agrest 2184 4.5 2192
165 Peter Cralsten 2030 4.5 2126
169 Ralph Halleröd 2121 4.5 2121
174 Angelina Fransson 1967 4.5 2070
182 Viktor Thorell 2046 4.5 1970
187 Bo Adler 2167 4.0 2136
202 Simon Marder 2032 4.0 1906
226 Kjell Jernselius 1858 3.5 1753
227 Mikael Helin 1935 3.5 1734
230 Peter Mozelius 1869 3.0 1978
237 Karl Lundbäck 1907 3.0 1846

 

Svenskarnas partier rond 1-10.
Om någon saknas kan det bero på att de varit spellediga.
dec 09

Nu börjar det tätna till sig i tabellen. Efter gårdagens rond har årets Tata Steel (CORUS) vinnaren GM Hikaru Nakamura tagit ledningen efter vinst mot GM David Howell, före de två tidigare årens segrare i London Chess Classic GM Magnus Carlsen. Det är så raffinerat att Magnus har spelledigt i dag vilket gör att Hikaru har möjlighet att rycka vid vinst mot GM Luke McShane, vilket nog inte är det lättaste.

I går gick tre partier till avgörande och det var tre av fyra engelsmän (GM Luke McShane hade spelledigt) som fick däng. Utöver Howells förlust mot Nakamura så vann Världsmästaren GM Vis. Anand mot GM Nigel Short. GM Vladimir Kramnik besegrade den som det verkar helt ur slag varande GM Michael Adams. Partiet mellan GM Levon Aronian och GM Magnus Carlsen slutade remi (Läs mer i norska ”Nettavisen” om detta).

Efter rond 5. 3 poängs tabellen som används i turneringen (vinst 3, remi 1, förlust 0 och frirond 0 poäng).
Nakamura 10.0/5 Carlsen 9.0/5 McShane 8.0/4 Kramnik 8.0/4 Anand 5.0/4 Aronian 5.0/4 Short 3.0/4 Howell 2.0/5 Adams 2.0/5

 

Dagens spelschema är som följer:

Rond 6 torsdag den 9 december 2011  klockan 15.00
GM Michael Adams 2734 ½-½ GM Levon Aronian 2802
GM Vis. Anand 2811 ½-½ GM Vladimir Kramnik 2800
GM David Howell 2633 ½-½ GM Nigel Short 2698
GM Luke McShane 2671 ½-½ GM Hikaru Nakamura 2758
GM Magnus Carlsen, Norge, är spelledig.

 

Parallellt med huvudturneringens spelas FIDE Rated Open och i denna finns 5 svenskar och hur det går för dem framgår av bifogad tabell. I dag blir det två svenskar i direktsändning: GM Tiger Hillarp Persson mot IM Jovanka Houska och islänningen IM Björn Thorfinsson möter poängraketen IM Axel Smith. Svenskarnas partier från rond 1-5 finns för genomspelning längst ner i inlägget.

FIDE Open 2011 efter rond 6 (9 ronder  222 deltagare)
1 GM Abihijeet Gupta 2640 5.5
2 GM Peter Wells 2492 5.5
3 IM Jovanka Houska 2415 5.5
5 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2530 5.0
6 IM Axel Smith, Lunds ASK 2480 5.0
30 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2586 4.0
31 GM Emanuel Berg, Team Viking 2566 4.0
156 Angelina Fransson, Växjö SK 1940 2.5

 

Direktsändningen från huvudturneringen startar klockan 15.00 (skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan). FIDE turneringen börjar en halvtimme senare (skärm 3) med 6 partier direkt. Skärm 4 kommenterade partier under spelets gång av bland annat den spelledige stormästaren som i dag är GM Magnus Carlsen.


live
livelivelive

Huvudturneringen:
The games will be played according to classical time control; 2 hours for 40 moves, followed by 1 hours for 20 moves, followed by 15 minutes + 30 seconds per move for the rest of the game. Players cannot agree to a draw directly without the consent of the Chief Arbiter (50 moves).

Tabell och partier från London Chess Classic rond 1-5.
Game of the day.
Rond 1: Carlsen – Howell. Rond 2: Nakamura – Aronian. rond 3: Adams – McShane. Rond 4: Anand – Nakamura.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Svenskarnas partier i FIDE Open rond 1-5.dec 07

I dag är det speledigt i London Chess Classic. I går, i rond fyra, var spelarna på humör. Inte mindre än tre partier gick till avgörande och i samtliga fall var det svart som drog det längsta strået.

Kommentatorerna har utnämnt partiet mellan Världsmästaren GM Vis. Anand och GM Hikaru Nakamura till rondens parti, detta innan arrangören sagt sitt, men nog var det ett intressant. När Schacksnack var inne i direktsändningen när de spelat 24 drag (se själv) bedömdes att det inte var lång kvar innan Hikaru skulle slänga in handduken. Men så blev det inte därför att Världsmästaren gjorde ett misstag och plötsligt blev det fart på svarts pjäser. Förlusten för Anand gör att det nu är endast två över 2800 i flytande rating.

GM Luke McShane går från klarhet till klarhet! I går van han mot landsmannen GM David Howell och så är han i kapp GM Magnus Carlsen som spelade remi mot GM Vladimir Kramnik. Notera att Kramnik och GM Levon Aronian spelat ett parti mindre än de i toppen så det kan verkligen bli spännande på slutet. När spelet återupptas i morgon möts Aronian-Carlsen!

GM Nigel Short har kommit ur startblocken genom att vinna mot GM Michael Adams.

Läs mer i norska ”Nettavisen”.

Efter rond 4. 3 poängs tabellen som används i turneringen (vinst 3, remi 1, förlust 0 och frirond 0 poäng).
Carlsen 8.0/4 McShane 8.0/4 Nakamura 7.0/4 Kramnik 5.0/3 Aronian 4.0/3 Short 3.0/3 Anand 2.0/3 Howell 2.0/4 Adams 2.0/4

 

Parallellt med huvudturneringens spelas FIDE Rated Open och i denna finns 5 svenskar och hur det går för dem framgår av bifogad tabell. I dag i rond 5 går det att följa GM Emanuel Berg och GM Tiger Hillarp Persson i direktsändning mot IM Mark Ferguson, ENG (2344) respektive IM Alexei Slavin, RUS (2400). Svenskarnas partier från rond 1-3 finns för genomspelning längst ner i inlägget.

FIDE Open 2011 efter rond 4 (9 ronder 222 deltagare)
1 GM Abihijeet Gupta 2640 4.0
2 GM Gawain Jones 2635 4.0
3 IM Sahai Grover 2515 4.0
6 GM Emanuel Berg, Team Viking 2566 3.5
8 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2530 3.5
18 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2586 3.0
21 IM Axel Smith, Lunds ASK 2480 3.0
81 Angelina Fransson, Växjö SK 1940 2.5

 

Direktsändningen från FIDE open startar klockan 15.30 (skärm hemsidan).
live

 

Tabell och partier från London Chess Classic rond 1-4.
Game of the day. Rond 1: Carlsen – Howell. Rond 2: Nakamura – Aronian. Rond 3: Adams-McShane. Rond 4: Anand-Nakamura.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Svenskarnas partier i FIDE Open rond 1-3.

Tidigare artiklar