Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 19

Det återstår endast tre partier blindschack innan deltagarna i ”The World Mind Sports Games 2012” kan åka tillbaka hem och fira jul. Det är svårt att undgå att göra misstag i denna form av schack även på denna höga nivå bland deltagarna till exempel att sätta bort en pjäs händer allt som oftast. I mötet mellan GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Levon Aronian hände det den förstnämnde, han satte bort ett torn och så var den dagen förstörd och det hjälpte Aronian att ta ledningen i disciplinen.

I dag klockan 07.00 börjar andra ronden (3 partier) i blindschacket att spelas och de går att följa i direktsändning.

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.

Blindschack herrar.
Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Blindschack damer.
Tabell och partier.


Blixt herrar.
Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Blixt damer.
Prislista och partier.

Snabbschack herrar.
Prislista och partier.


Snabbschack damer.
Prislista och partier
.dec 14


[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

Vår internationellt gångbara damstjärna är GM Pia Cramling, SK Team Viking, och hon befinner sig i dessa dagar i Kina för att deltaga i ”The World Mind Sports Games 2012”, som avslutas den 19:e. Hon får tampas med 15 av världens 24 högst rankade damer i de olika diciplinerna, snabb-, blixt- och blindschack. Första ronden pågår, den startade klockan 08.00, och hon möter GM Monika Socko från Polen i snabbschack och partiet kan följas via bifogade länkar.

Om damklassen är stark vad skall man då skriva om herrarnas uppställning? 16 av världens 50 starkaste spelare finns på plats och det är endast välkända namn i toppen: Levon Aronian, Teimour Radjabov, Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura, Alexander Morozevich, Vassily Ivanchuk, Alexander Grischuk och Veselin Topalov.

Schacksnack kommer naturligtvis att följa turneringarna men då  i första hand Pia.

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.

 dec 12

Schacksnack har tagit tillfället i akt, efter en intensiv period med schack, passat på att uträtta en del som hängt efter. Dessutom har det varit mer eller mindre stiltje på turneringsfronten efter urladdningarna med London Chess Classic, FIDE:s GP-turnering i Uzbekist och några andra mindre turneringar. Till helgen kan vi se fram mot Malmö Open 2012 och det kommer att bli direktsändning därifrån.

Malmö Open i all ära men många blickar kommer att riktas mot ”The World Mind Sports Games 2012” som spelas i Kina mellan den 14-19 december. Både på dam- och herrsidan är det världsstjärnor som kommer att deltaga. GM Pia Cramling är på plats och bland herrarna är 16 av de 50 högst rankade i världen i Bejing och högst rankad av dessa är GM Levon Aronian från Armenien. Håll utkik efter nödvändiga länkar de kommer naturligtvis på Schacksnack.

För att ni skall ha något att göra under kvällen kommer ett nytt partislut som spelades i Kanada 2010 mellan P.Gelis och Bi. Cheng.

Samtliga 1390 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

dec 08


Rond sex har precis startat: Foto André Knutsen, Malmö AS.

I dag har närmaste förföljaren i London Chess Classic 2012 GM Vladimir Kramnik frirond så vinner GM Magnus Carlsen i eftermiddag mot GM Hikaru Nakamura så sticker Schacksnack ut hakan och påstår att turneringen är avgjord vad gäller första platsen för att GM Michael Adams skall vinna mot GM Levon Aronian, som spelade remi mot Kramnik, i morgon finns inte på min karta.

I går var det GM Judit Polgar som Carlsen mötte och hon lämnade antagligen bordet, som en ”atenare” i Lund beskrev sina motståndare när han vunnit, gråtande och knäckt. Ja, hoppas att hon inte tog det så allvarligt för hon är inte ensam bland världseliten som förlorar mot orkanen (hämtat från ”Nettavisen”) från Norge..

Noterbart är Världsmästaren GM Vis. Anand ännu inte kommit tillbaka i formen han hade mot GM Boris Gelfand i VM-matchen utan i går blev det förlust mot GM Michael Adams. Michaels avslutning var inte svårfunnen men lika förbaskat vacker och avgörande. Han har kanske sett den i ett gammalt parti från Hastings 1972/3 för den har likheter med slutdraget i partiet mellan GM Ulf Andersson mot Hartston (0-1) och så fick jag en svensk med i rapporteringen från London Chess Classic. Men hur kunde Världsmästaren missa den?

Norska ”Nettavisen” följer som vanligt Carlsen noggrant och i dag skriver de under rubriken ”Orkanen Carlsen krevde nytt offer”. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget.

Efter rond 6 Poäng
GM Magnus Carlsen (6 partier – prestation 3131 – flytande rating 2863.6) 2848 16.0
GM Vladimir Kramnik (6 partier – prestatin 2962 – flytande rating 2807.9) 2795 12.0
GM Michael Adams (5 partier – prestation 2895 – flytande rating 2720.1) 2710 10.0
GM Hikaru Nakamura (5 partier – prestation 2806 – flytande rating 2763.2) 2760 8.0
GM Vis. Anand (5 partier – prestatin 2735 – flytande rating 2772.3) 2775 6.0
GM Levon Aronian (5 partier – prestation 2706 – flytande rating 2807.4) 2815 5.0
GM Luke McShane (5 partier – prestation 2626 – flytande raing 2706.3) 2713 4.0
GM Gawain Jones (6 partier – prestation 2479) 2644 2.0
GM Judit Polgar (5 partier – prestation 2385 – flytande rating 2688.2) 2705 1.0
GM Vladimir Kramnik är spelledig i rond 7

 

Direktsändningen från rond sex startar klockan 15.00. Spelscemat är: Jones-Aronian, Adams-McShane, Polgar-Anand, Nakamura-Carlsen och Kramnik är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-6.dec 05

I dag kan det vara lämpligt att börja ägna sig åt julförberedelserna eftersom det är spelledigt i London Chess Classic 2012 och FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan är avslutad så det blir inga direktsändningar med den yppersta världseliten i dag.

Halva turneringen ar avverkad i London och frågan är om någon skall kunna rubba world no. 1 GM Magnus Carlsen från första platsen. Han har redan mött GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik, som åter är över 2800 i rating, med 1½ poäng i utdelning så det återstår endast ”blåbär” att möta. I sista ronden möts Magnus och den som det verkar ur form varande Världsmästaren GM Vis. Anand och då räcker det nog med remi för att första platsen skall vara säkrad…

I går gick två partier till avgörande Carlsen vann ett ruffelparti mot GM Gawain Jones och GM Luke McShane fick lämna alla poängen från sig mot Aronian. I Magnus parti offrade Jones damen i 18:e draget och det blev ingen succé. Aronien hade svart och i elva drag hade han två damer mot ingen i ett spännande slutspel som kunde slutat annorlunda om McShane haft en mindre meriterad motståndare.

Norska ”Nettavisen” har publicerat en artikel, som är väl värd att läsa, där de verkligen satsar för den har rubriken ”Magnus er større enn Usain Bolt”.

Klokken 20.17 tirsdag kveld satte Magnus Carlsen ny verdensrekord i sjakk. Han oppnådde tidenes høyeste ratingtall – 2857,4, et tall som viser  spillestyrken. Ifølge VG  Nett var statsminister Jens Stoltenberg var raskt ute med å gratulere 22-åringen på Twitter.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget.

Efter rond 4 Poäng
GM Magnus Carlsen 2848 10.0
GM Vladimir Kramnik 2795 8.0
GM Michael Adams 2710 7.0
GM Hikaru Nakamura 2760 5.0
GM Levon Aronian 2815 4.0
GM Vis. Anand 2775 3.0
GM Gawain Jones 2644 2.0
GM Luke McShane 2713 1.0
GM Judit Polgar 2705 1.0
GM GM Levon Aronian spelledig i rond 5

 

Partierna rond 1-4.nov 22

I dag startar FIDE Grand Prix i Uzbekistan och det är mycket starka deltagare på plats och turneringen uppvisar ett ratingsnitt på 2745. Alla schackälskare kan sedan se fram mot den 1 december då London Classic startar med World no. 1 GM Magnus Carlsen, Världsmästaren GM Vis. Anand, GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik börjar.

1. GM Sergey Karjakin 2780 7. GM Peter Svidler 2747
2. GM Fabiano Caruana 2772 8. GM Boris Gelfand 2736
3. GM Alexander Morozevich 2758 9. GM Ruslan Ponomariov 2735
4. GM Gata Kamsky 2755 10. GM Peter Leko 2734
5. GM Hao Wang 2748 11. GM Leinier Dominiquez Perez 2734
6. GM Shakriyar Mamedyarov 2748 12. GM Rustam Kasimdzhanov 2690

 

Det blir naturligtvis direktsändning och live-video från spellokalen och starten är klockan 10.00.

live live live
Hemsida Bomben Video

 nov 05

Den tyska sajten ”Schach-Ticker informerar om att för tredje gången i rad tilldelades World no. 1 GM Magnus Carlsen från Norge Schack-Oscar. Han fick utmärkelsen för sina strålande resultat under 2011. Det var läsarna av den ryska schacktidningen ”64” som röstade fram honom. 2 och 3 blev GM Boris Gelfand respektive GM Levon Aronian. GM Pia Cramling erhöll den kvinnliga motsvarigheten 1983!okt 14

I ”Grand Slam Chess Master Final” som slutade i går var GM Magnus Carlsen och GM Fabiano Caruana fullständigt överlägsna det övriga fältet vilket framgår med tydlighet av den bifogade tabellen. Fabianao hade chansen att bli ensam segrare men för detta hade krävts vinst mot turneringens jumbo GM Francisco Vallejo Pons men han valde att spela en snabb remi utan att snegla på hur huvudkonkurrentens parti utvecklades. GM Levon Aronian pressade Magnus rejält men partiet slutade med delad pott. I och med detta slutade Carlsen och Caruana på samma poäng och för att sära på de två vidtog blixtsärspel (4 minuter + 3 sekunders tillägg) och detta vann norrmannen med 2-0 efter suveränt spel. Norska Nettavisen skriver om turneringen under rubriken ”Carlsen vant Grand Slam-finalen – igen”

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 17
2 GM Magnus Carlsen 17
3 GM Levon Aronian 11
4 GM Sergey Karjakin 10
5 GM Vis. Anand 9
6 GM Francisco Vallejo PonsV 8

 

Prislista enligt 1-poängs tabellen och partier rond 1-10 + särspelet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 12

Samtliga partier i ”Grand Slam Chess Master Final” slutade i går med att spelarna rökte fredspipa (i de senaste 18 partierna har 15 blivit remi vilket är 83%. Två vinster för GM Magnus Carlsen och en för GM Fabiano Caruana). Ett av partierna – GM Francisco Vallejo Pons mot GM Levon Aronian – utvecklades till en ordentlig nagelbitare beroende på vem man har som favorit. Valejo Pons fick ett rejält initiativ men Aronian var situationen vuxen och kunde hålla motståndaren stången ända in i remikaklet.

I dag går turneringen in på upploppet och att det är en avgörande rond går att konstatera genom att studera spelschemat.  Dagens möten är: Carlsen – Anand, Caruana – Aronian och Karjakin – Vallejo Pons. Det är bara att sätta sig vid datorn och följa dramatiken i direktsändning från klockan 17.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Det är trepoängstabellen som gäller i turneringen och när det återstår två ronder är det två i topp.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 16
2 GM Magnus Carlsen 16
3 GM Levon Aronian 10
4 GM Sergey Karjakin 9
5 GM Vis. Anand 8
6 GM Francisco Vallejo PonsV 7

 

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 11

I går var det spelledigt i Bilbao. Inför rond åtta i ”Grand Slam Chess Master Final” är den stora frågan bland experterna om GM Magnus Carlsen skall fortsätta sitt segertåg och om i så fall GM Fabiano Caruana skall lyckas hålla jämna steg med honom eller GM Levon Aronian skall bli främste utmanare till Carlsen om turneringssegern. De möts i sista ronden med Aronian som vit! Men innan dess skall Carlsen möta Världsmästaren GM Vis. Anand, som han för det mesta har problem med, och Aronian möter Caruana som svart. Det blir spännande!

Det blir direktsändning med start klockan17.00, förutom i sista ronden den 13:e då starten är flyttad tillbaka en halv timme. Dagens spelschema: Vallejo Pons ½-½ Aronian, Anand ½-½ Caruana och Karjakin ½-½ Carlsen.

live live
Hemsida Bomben

 

Det är trepoängstabellen som gäller i turneringen och när det återstår tre ronder är det två i topp.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 12
2 GM Magnus Carlsen 12
3 GM Levon Aronian 9
4 GM Vis. Anand 7
5 GM Fransisco Vallejo Pons 6
6 GM Sergey Karjakin 5

 

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar