• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 28

Sista partiet spelades i dag i Supermatchen mellan 2800-spelarna GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik och det slutade remi vilket innebar att även matchen blev ”remi” efter var sin vinst och fyra remier. Tidigare under matchen har det i två partier blivit berlinerförsvaret men denna gång avvek Aronian genom att i fjärde draget spela d3.

Herrarna på fotot har trollbundet många åskådare, inte minst på Schacksnack. Vid genomgång av statistiken visar det sig att flera hundra personer dagligen har följt partierna både genom att använda snabblänkarna till direktsändningen och senare på kvällarna, förmodlingen efter hemkomsten från arbetet, spelat igenom partierna genom att utnyttja nedanstående tabell.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Snabbschack – parti 1.apr 28

Om några timmar startar (tiden ändrad till klockan 13.00) sista partiet i Supermatchen mellan 2800-spelarna GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik. I går blev det remi efter en relativt lungn eftermiddag. Eftersom det är sista partiet hoppas Schacksnack att kombattanterna bjuder alla trogna åskådare på plats och framför datorerna på ett verkligt avslutningsfyrverkeri!

GM Magnus Carlsen, som inderekt är med i matchen, ”överlevde” som world no. 1. Det började oroande för Magnus när Aronian vann första partiet och knappade in rejält i flytande rating men sedan har det gått utför för armeniern eftersom han förlorade tredje partiet och övriga partier slutat remi och dessa förlorar han poäng på.

live live
Hemsida Bomben

 

Parti 6 klockan 13.00. På hemsidan finns det utöver sändning av partierna både lifestream och datoranalys. Det är riktigt klassisk betänketid med ett litet tillägg vid remi: 40 drag på 120 minuter + 20 drag på 60 minuter + 15 minuter + tillägg av 30 sekunder per drag efter det 61:a. Om ett parti slutar remi inom 3 timmar kommer ett snabbschackparti att spelas (detta kommer inte att räknas in i prislistan).

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Snabbschack – parti 1.apr 27

Om några timmar startar parti 5 av sex i Supermatchen mellan 2800-spelarna GM Vladimir Kramnik och Levon Aronian. Före den spellediga dagen blev det remi utan någon större dramatik och i och med partiet varade mindre än tre timmar avslutades dagen med snabbschack (partiet finns för genomspelning sist i inlägget), som Aronian vann. Hoppas att kombattanterna inte är nöjda med ett oavgjort resultat i matchen och därmed spelar remi utan kamp i de återstående partierna, men det klarnar betydligt på den punkten i kväll.

live live
Hemsida Bomben

 

Parti 5 klockan 15.00. På hemsidan finns det utöver sändning av partierna både lifestream och datoranalys. Det är riktigt klassisk betänketid med ett litet tillägg vid remi: 40 drag på 120 minuter + 20 drag på 60 minuter + 15 minuter + tillägg av 30 sekunder per drag efter det 61:a. Om ett parti slutar remi inom 3 timmar kommer ett snabbschackparti att spelas (detta kommer inte att räknas in i prislistan).

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Snabbschack – parti 1.apr 25

I dag blev det remi för första andra gången mellan GM Vladimir Kramnik och GM Levon Aronian i Supermatchen som spelas i Zürich. Någon av kommentatorerna tyckte att vit stod bättre efter 24…a4 25. Kf2 och det var för tidigt att röka fredspipa. Inte nog med detta de fick också för första gången i matchen spela ett snabbschackparti (25 minuter + 5 sekunder), som Aronian vann, beroende på att långpartiet varade under tre timmar. Men det räknas inte in i prislistan som Schacksnack tidigare informerat om. I morgon är det spelledigt.

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Snabbschack – parti 1.apr 25

I dag regnar det i Malmö! Då blir det att koppla upp datorn till tv:n och följa Supermatchen mellan 2800-spelarna GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik. I går var det spännande vilket inte minst framgår av slutkommentaren på ChessBase:

…A very exciting game in which Aronian was maybe too optimistic throughout the entire game, as can be seen in some of the comments. They did provide quite  the spectacle!

Hoppas att det blir något liknande i dag! I parti fyra, som börjar klockan 15.00, har Aronian vit och han vill säkert ha snabb revansch vilket inte är så lätt mot en spelare av Kramniks kaliber men fram emot åtta i kväll vet vi svaret. Hoppas att det inte drar längre ut på tiden för det är Champions leaque i kväll i fotboll och det kan man ju inte missa.

live live
Hemsida Bomben

 

Parti 4 klockan 15.00. På hemsidan finns det utöver sändning av partierna både lifestream och datoranalys. Det är riktigt klassisk betänketid med ett litet tillägg vid remi: 40 drag på 120 minuter + 20 drag på 60 minuter + 15 minuter + tillägg av 30 sekunder per drag efter det 61:a. Om ett parti slutar remi inom 3 timmar kommer ett snabbschackparti att spelas (detta kommer inte att räknas in i prislistan).

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 24

Det blev ett underhållande parti i dag mellan GM Vladimir Kramnik och GM Levon Aronian i Supermatchen som spelas i Zürich. Det går än en gång att konstatera att tidigare Världsmästaren är långt ifrån slut som spelare vilket framskymtat i ett tidigare referat som webmaster läst. Efter dagens vinst har Kramnik utjämnat till 1½-1½. Dagens parti överlåter Schacksnack med varm hand till experterna att analysera och ha synpunkter på.

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 24

Det är lovat regn i eftermiddag i Malmö och i och med det behöver man inte ha dåligt samvete för att man sjunker ner i favoritfåtöljen klockan 15.00 och följer Supermatchen mellan 2800-spelarna GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik på tv:n. Matchen fortsätter med parti 3 och 4 tisdag/onsdag och därefter blir det åter en spelledig dag. I dag har Kramnik vit igen och han måste kanske komma med något nytt i spelöppningen för det han spelade förra gången gick inte så bra.

På någon enstaka plats kan man till sin förvåning läsa, redan efter första partiet, att 2801-spelaren Kramnik är slut som spelare i yppersta världseliten. Detta var nog att gå händelserna rejält i förväg för det demonstrerade han med eftertryck i söndagens parti som slutade remi efter excellent försvarsspel, som svart mot world no.2.

live live
Hemsida Bomben

 

Parti 3 klockan 15.00. På hemsidan finns det utöver sändning av partierna både lifestream och datoranalys. Det är riktigt klassisk betänketid med ett litet tillägg vid remi: 40 drag på 120 minuter + 20 drag på 60 minuter + 15 minuter + tillägg av 30 sekunder per drag efter det 61:a. Om ett parti slutar remi inom 3 timmar kommer ett snabbschackparti att spelas (detta kommer inte att räknas in i prislistan).

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 22

Andra partiet i Supermatchen mellan GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik slutade med remi efter, som experterna uttryckte det: stort försvarsspel av Kramnik i Berlinerförsvaret. Nästa gång vi får tillfälle att följa två av världens starkaste spelare blir på tisdag klockan 15.00 och då har Kramnik vit.

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 22

Supermatchen mellan 2800-spelarna GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik fortsätter i dag klockan 15.00 med parti 2. Aronian spelade bra i går och vann som svart. Det gäller nog för Kramnik att inte förlora i dag igen för då blir nog avståndet till Levon för stort i en så pass kort match (6 partier), som det är frågan om i Zürich.

live live
Hemsida Bomben

 

På hemsidan finns det utöver sändning av partierna både lifestream och datoranalys. Det är riktigt klassisk betänketid med ett litet tillägg vid remi: 40 drag på 120 minuter + 20 drag på 60 minuter + 15 minuter + tillägg av 30 sekunder per drag efter det 61:a. Om ett parti slutar remi inom 3 timmar kommer ett snabbschackparti att spelas (detta kommer inte att räknas in i prislistan). 2 partier spelas, med start 21/4 klockan 15.00, följt av en fridag o.s.v.

Första partiet.apr 21

I dag klockan 15.00 görs det första draget i sexpartier matchen mellan giganterna GM Vladimir Kramnik (2801) från Ryssland och Levon Aronian (2825) Armenien, som är rankade på tredje och andra plats i världen. Det är den första någonsin mellan spelare med mer än 2800 i rating!

Matchen går av stapeln i Zürich och avslutas den 28 april. Bakgrunden är att de ville spela en träningsmatch inför kandidatturneringen, som enligt första budet skulle spelas till hösten men den är som bekant för tillfället flyttad till våren 2013… Schacksnack kommer naturligtvis att rapportera om vad som händer och publicera partierna för genomspelning.

live live
Hemsida Bomben

 

På hemsidan finns det utöver sändning av partierna både lifestream och datoranalys. Det är riktigt klassisk betänketid med ett litet tillägg vid remi: 40 drag på 120 minuter + 20 drag på 60 minuter + 15 minuter + tillägg av 30 sekunder per drag efter det 61:a. Om ett parti slutar remi inom 3 timmar kommer ett snabbschackparti att spelas (detta kommer inte att räknas in i prislistan). 2 partier spelas, med start 21/4 klockan 15.00, följt av en fridag o.s.v.