• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 06


IM Erik Blomquist, SK Rockaden Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund.

I söndags avslutades Stockholm All Saints Tournament och då hade sju ronder spelats. Segrade gjorde IM Erik Blomquist, SK Rockaden Stockholm med 6.0 poäng efter att ha lämnat ifrån sig två halver. På andra plats kom FM Johan Henriksson Stockholms SS med 5½ poäng. Därefter följde, efter särskiljning, Carl Bark Cederstam från Kristallens SK.aug 16


Stormästaren Lars Karlsson möter FM Jonathan Westerberg (½-½). Foto Lars Hedlund.

I går avslutades Stockholm Open 2012, som hade samlat 60 spelare, och inte överraskande vann GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm, turneringen. Men det var med ett nödrop, för på samma poäng (7) kom FM Rolf Bergström, Stockholms SS, och de två fick säras med den i svenska turneringar allenarådande särskiljningen. Varför inte särspel? Därefter följde sex deltagare på 6½ poäng och bäst av dessa var FM Johan Henriksson även han från Stockholms SS. Allt om turneringen finns på Chess-Results.

Långpartierna från rond 4-9 som visats i direktsändning.mar 08

I Reykjavik Open 2012 fortsätter de högrankade att ta poäng eftersom de ännu så länge har mött blåbären. 40 av de 197 startande har fortfarande full pott efter två ronder. Men efter dagens rond kommer den skaran att ha reducerats eftersom titelinnehavarna börja möta varandra. Allt som hänt och kommer att hända om turneringen finns på Chess-results.

I går var det nog en del som bänkat sig framför datorn för att följa partiet mellan FM Johan Henriksson och GM Erwin L´ami (0-1) i direktsändning men arrangören gjorde  några rockader och så blev vi snuvade på den godbiten. I dag är det nästan ett svenskmöte (danskmöte?). WIM Christin Andersson har vit mot IM Silas Lund som i elitseriesammanhang spelar för Lunds ASK.

80 FM Johan Henriksson 2279 1 0 1.0
83 Eric Vaarala 2241 1 0 1.0
99 WIM Christin Andersson 2102 0 1 1.0
117 Mikael Helin 1884 0 1 1.0
119 Peter Mozelius 1882 0 1 1.0
138 Viktor Thorell 2034 ½ 0 0.5
175 Ingvar Gundersen 1814 0 0 0.0

 

Direktsändning är det dagligen men vid olika tider. Tredje ronden ronden börjar klockan 17.30 och i denna kommer inga svenskar att medverka. Bentänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Hemsida Bomben

Svenskarnas partier från rond 1.
När rond 2 publicerats lägger Schacksnack in partierna här.
mar 06

I dag startar Reykjavik Open 2012 och pågår till den 13 mars då nio ronder har spelats. Tyvärr kolliderar turneringen med sammandraget för Elitserien och Superettan i Västerås vilket gör att de svenska toppspelarna lyser med sin frånvaro och överlåter åt andra att ta del av prispotten som är på €11 500. Några svenskar har sökt sig till sagoön i Atalanten och det är FM Johan Henrikssson, Eric Vaarala, WIM Christin Andersson, Viktor Thorell, Mikael Helin och Ingvar Gundersen.

Högst rankad är den unge italienaren GM Fabiano Caruana (2767), som kommer till Sigemans i början på maj månad, och GM David Navara (2700) från Tjeckien. Arrangören har också lyckats knyta till sig sensationsdamen – kinesiskan GM Hou Yifan (2639) – från senaste Gibraltarturneringen. Sifformässigt finns allt om turneringen på Chess-results men naturligtvis kommer även Schacksnack att följa med vad som händer.

Direktsändning är det dagligen men vid olika tider. Första ronden börjar klockan 17.30. Bentänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Hemsida Bomben

 

 jan 24

Det är mycket schack för tillfället att bevaka. ”TSCT 2012″ håller på för fullt och där är det regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, som är intressant att följa för svenskarna.

I går var det öppningscermoni i Gibraltar. Det är en mycket stark turnering som pågår till den 2 februari då 10 ronder är avverkade. Inte mindre än 56 stormästare är på plats och högst rankad av dessa är 5-faldige Ryske mästaren GM Peter Svidler (2749) tätt följd av tvåfaldige Juniorvärldsmästaren GM Shakhriyar Mamedyarov (2747). 17 svenskar deltager i högsta gruppen – Master – och bland dessa finns Team Viking spelarna GM Emanuel Berg och GM Pia Cramling.

Det går utmärkt att följa turneringen på Chess-Results och där finns redan spelschemat för rond ett utlagt. För att nämna något: IM Patrik Lyrberg möter som svart sigemansbekantingen GM Alexei Shirov, GM Humpy Koneru-Johan Henriksson, GM Alexis Cabrera– Eric Vaarala och IM Marc Arnold– Jan-Olof Lind, det kan bli en svettig eftermiddag för svenskarna.

Schacksnack kommer naturligtvis att distansrapportera från turneringen och publicera partier för genomspelning. Länkarna till direktsändningen finns i nästa inlägg.feb 04

I Gibraltar Chess Festival gjorde segraren – GM Vassily Ivanchuk – en strålande prestation och tog nio av tio möjliga poäng! Han lämnade endast ifrån sig två halvpoängare. GM Nigel Short ledde ett par ronder men efter förlusten mot Vassily i sjätte ronden och en remi i ronden efter fick han nöja sig med att vara runner up. I och med segern i Gibraltar avancerade Ivanchuk till en sjätte plats på världsrankingen enligt den norska Live Top list.

Av svenskarna placerade sig Sverigemästaren GM Emanuel Berg högst upp i prislistan på en 29 plats. GM Pia Cramling hade en bedrövlig turnering där hon till slut fick nöja sig med en plats lång ner i prislistan med en prestationsrating på 2267. Det blev ett stort plus för Johan Henriksson som kom på samma poäng som Emanuel, vilket om man vill kan skrivas som en delad 19-37 plats före en stor mängd titelspelare!   

Prislista. 232 deltagare. Kolumn 5 och 12 är prestationsrating.
1. GM Vassily Ivanchuk 2764 2968 9.0   117. Magnus Wahlbom 2305 2187 5.0
2. GM Nigel Short 2658 2883 8.5   128. Simon Marder 1990 2010 5.0
3. GM Kaido Kulaots 2577 2750 7.5   133. Eric Vaarala 2152 2302 4.5
4. GM Michael Roiz   2649 2743 7.5   168. Lenart Eman   2015 4.0
29. GM Emanuel Berg 2627 2548 6.5   182. Peter Carlsten 2110 2045 3.5
37. Johan Henriksson 2243 2335 6.5   197. Mikael Helin 1914 1878 3.5
86. Nils-Åke Malmdin 2272 2286 5.5   218. Klas Berggren 1463 1788 2.5
89. FM Rolf Bergström 2307 2277 5.5   219. Karl Lundbäck 1969 1724 2.5
90 GM Pia Cramling 2516 2267 5.5   230. GM Ulf Andersson (brutit) 2579 0000 1.0

 

Svenskarnas partier: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5, rond 6, rond 7, rond 8 och rond 9.

Svenskarnas partier rond 10.feb 02

Gibraltar Chess Festival har nått fram till rond 9 som spelas i eftermiddag. Regerande Sverigemästaren GM Emanuel Berg har tagit ett rejält kliv uppåt i tabellen efter vinsten i går mot IM Robert Bellin (2367) från England. I dag möter Emanuel stormästaren Chen Zhu (2495) QAT. Det kan bli en intressant kamp om vem som skall bli bäste svensk. Närmast att utmana är Rolf Bergström och Johan Henriksson, som skuggar Berg en halva efter, vilket framgår av bifogad tabell.  

Efter rond 8 av 10. 232 deltagare.
1. GM Vassily Ivanchuk 2764 7.0   122. Magnus Wahlbom 2305 4.0
2. GM Nigel Short 2658 6.5   134. Eric Vaarala 2152 3.5
3. GM Victor Mikhalevski 2579 6.5   143. Peter Carlsten 2110 3.5
4. GM Daniel Fridman 2655 6.0   157. Lennart Eman   3.5
44. GM Emanuel Berg 2627 5.0   185 Simon Marder 1990 3.0
87. Rolf Bergström 2307 4.5   188. Mikael Helin 1914 3.0
91. Johan Henriksson 2243 4.5   208. Karl Lundbäck 1969 2.5
112. GM Pia Cramling 2516 4.0   217. Klas Bergren 1463 2.0
113. Nils-Åke Malmdin 2272 4.0   229. GM Ulf Andersson (brutit) 2579 1.0

 

Spelschemat för rond 9. Direktsändningen startar klockan 15.00 den 1:e.

live          live          
Chessbomb       Hemsida 

Svenskarnas partier: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5, rond 6, rond 7,

Svenskarnas partier rond 8.maj 24

Ålands SK anordnade lördag/söndag en helgturnering. Det är populärt bland svenskarna att åka dit. Av de 63 deltagarna var inte mindre än 31 från vårt land. Storfavoriten och den högst rankade Patrik Lyrberg var helt överlägsen. Han tappade endast en halv poäng på de nio ronderna som spelades. Den ”missen” gjorde han i sista ronden mot silvermedaljören Johan Henriksson. Fjolårssegraren Rikard Backelin kom även i år på prispallen i och med att han erövrade bronspengen.

1 Patrik Lyrberg, Kungstornet Sverige 2527 8,5
2 Johan Henriksson, Stockholms SS Sverige 2319 7,5
3 Rikard Backelin, Farsta SK Sverige 2428 6,5


jan 29

Gibraltar 2010

I toppen på tabellen, efter tre ronder, i Gibraltar Chess Festival är det 23 stormästare med 2½ poäng eller mer. Av svenskarna var det endast GM Pia Cramling, GM Pontus Carlsson och Johan Henriksson som fick poäng i ronden som spelades i går. Direktsändning är det klockan 15.00 och i rond fyra möter GM Pia Cramling superstormästaren Sergei Movsesian (2708).

Namn Land Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 s:a plac
GM Michael Adams England 2694   3.0 1
GM Laurent Fressinet Frankrike 2670 3.0 2
GM Jan Gustafsson Tyskland 2627 3.0 3
GM Pia Cramling Sverige 2528 ½ 1 1               18
GM Pontus Carlsson Sverige 2476 1 0 1               2.0 40
Johan Henriksson Sverige 2204 0 1 1               2.0 73
Lars Andersson Sverige 2132 0 1 0               1.0 153
Leif Haraldsson Sverige 2050 1 0 0               1.0 164
Simon Marder Sverige 1993 1 0 0               1.0 174
Mikael Helin Sverige 1972 0 1 0               1.0 177
Per Green Sverige 1970 0 1 0               1.0 179
Karl Lundbäck Sverige 0000 0 ½ 0               ½ 208

 

Svenskarnas partier från rond 1 – 3.