Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









dec 20

Nog måste man utropa GM Hikaru Nakamura till ”The World Mind Sports Games 2012” suverän. Han aktade inte för att bli tvåa i samtliga discipliner – snabb-, blixt- och blindschack.

I damturneringen har det inte gått så bra för svenskan GM Pia Cramling som har fått placeringar i den undre delen av turneringarna (11, 11 och 14). Bland damerna var det den tidigare Världsmästaren GM Hou Yifan som blev den sammanlagt bästa damen.

Hur deltagarna uppnått sina placeringar framgår av partierna:

Blindschack herrar.
Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Blindschack damer.
Prislista och partier.


Blixt herrar.
Prislista och partier.


Blixt damer.
Prislista och partier.

Snabbschack herrar.
Prislista och partier.


Snabbschack damer.
Prislista och partier
.



dec 18

[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

Schacksnack hade varit beredd på att satsa en peng, om det varit möjligt, på att blixtfantomen GM Hikaru Nakamura skulle vinna blixtturneringen i ”The World Mind Sports Games 2012”. Tur var det för han blev snuvad på konfekten av GM Sergey Karjakin.

I damklassen segrade GM vann GM Alexandra Kosteniuk efter särskiljning före GM Anna Muzychuk på 11½ poäng. Den ende svenske deltagaren i Kina GM Pia Cramling blev 11 på 6½ poäng.

I dag klockan 07.00 började blindschacket att spelas och det går att följa i direktsändning.

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.

 

Blixt herrar.
Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Blixt damer.
Prislista och partier.

Snabbschack herrar.
Prislista och partier.


Snabbschack damer.
Prislista och partier
.



dec 14


[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

Vår internationellt gångbara damstjärna är GM Pia Cramling, SK Team Viking, och hon befinner sig i dessa dagar i Kina för att deltaga i ”The World Mind Sports Games 2012”, som avslutas den 19:e. Hon får tampas med 15 av världens 24 högst rankade damer i de olika diciplinerna, snabb-, blixt- och blindschack. Första ronden pågår, den startade klockan 08.00, och hon möter GM Monika Socko från Polen i snabbschack och partiet kan följas via bifogade länkar.

Om damklassen är stark vad skall man då skriva om herrarnas uppställning? 16 av världens 50 starkaste spelare finns på plats och det är endast välkända namn i toppen: Levon Aronian, Teimour Radjabov, Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura, Alexander Morozevich, Vassily Ivanchuk, Alexander Grischuk och Veselin Topalov.

Schacksnack kommer naturligtvis att följa turneringarna men då  i första hand Pia.

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.

 



dec 09

I dag är det söndag och Schacksnack tar som vanligt ledigt större delen av dagen. Men först…

GM Hikaru Nakamura lyckades som nummer två, efter GM Vladimir Kramnik som gjorde det i rond 3, lugga GM Magnus Carlsen på en halva (övriga partier slutade också remi) i London Chess Classic 2012. I går mötte Magnus sin gamle tränare GM Garry Kasparov och det går att läsa i norska ”Nettavisen” hur detta utföll. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Direktsändningen från nästsista ronden startar klockan 15.00. Spelscemat är: Anand-Nakamura, McShane-Polgar, Aronian-Adams, Kramnik-Jones och Carlsen är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-7.


Lite otydliga
Tiger och Houska

I näst sista ronden i FIDE Open, som spelas parallellt med London Chess Classic, blev det remi mellan GM Tiger Hillarp Persson och IM Jovanka Houska. Det har tätnat till ordentligt i toppen på tabellen med nitton spelare inom en halv poängs marginal (6½/6.0) och bland dessa finns den obesegrade Tiger som i dag i direktsändning möter IM Yang-Fan Zhou från England vid bord fyra. Sändningen startar klockan 15.30 och betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-8.


GM Grandelius och Hector.

I går spelades rond fem i världens starkaste liga den Tyska Bundesligan. Två svenskar GM Nils Grandelius (Lunds ASK) och GM Jonny Hector (limhamns SK) var plats och de spelar för SK Turm Emsdetten. De hjälpte verkligen till för att besegra Hamburger SK med 5-3 eftersom bägge vann sina partier och Nils mötte pikant nog klubbkamraten i Sverige GM Sune Berg Hansen. I dag spelas sjätte ronden med start klockan 10.00 och då står SK Norderstedt på programmet och svenskarna kommer att kunna följas i direktsändning.

Svenskarnas partier från rond 5.



dec 08


Rond sex har precis startat: Foto André Knutsen, Malmö AS.

I dag har närmaste förföljaren i London Chess Classic 2012 GM Vladimir Kramnik frirond så vinner GM Magnus Carlsen i eftermiddag mot GM Hikaru Nakamura så sticker Schacksnack ut hakan och påstår att turneringen är avgjord vad gäller första platsen för att GM Michael Adams skall vinna mot GM Levon Aronian, som spelade remi mot Kramnik, i morgon finns inte på min karta.

I går var det GM Judit Polgar som Carlsen mötte och hon lämnade antagligen bordet, som en ”atenare” i Lund beskrev sina motståndare när han vunnit, gråtande och knäckt. Ja, hoppas att hon inte tog det så allvarligt för hon är inte ensam bland världseliten som förlorar mot orkanen (hämtat från ”Nettavisen”) från Norge..

Noterbart är Världsmästaren GM Vis. Anand ännu inte kommit tillbaka i formen han hade mot GM Boris Gelfand i VM-matchen utan i går blev det förlust mot GM Michael Adams. Michaels avslutning var inte svårfunnen men lika förbaskat vacker och avgörande. Han har kanske sett den i ett gammalt parti från Hastings 1972/3 för den har likheter med slutdraget i partiet mellan GM Ulf Andersson mot Hartston (0-1) och så fick jag en svensk med i rapporteringen från London Chess Classic. Men hur kunde Världsmästaren missa den?

Norska ”Nettavisen” följer som vanligt Carlsen noggrant och i dag skriver de under rubriken ”Orkanen Carlsen krevde nytt offer”. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget.

Efter rond 6 Poäng
GM Magnus Carlsen (6 partier – prestation 3131 – flytande rating 2863.6) 2848 16.0
GM Vladimir Kramnik (6 partier – prestatin 2962 – flytande rating 2807.9) 2795 12.0
GM Michael Adams (5 partier – prestation 2895 – flytande rating 2720.1) 2710 10.0
GM Hikaru Nakamura (5 partier – prestation 2806 – flytande rating 2763.2) 2760 8.0
GM Vis. Anand (5 partier – prestatin 2735 – flytande rating 2772.3) 2775 6.0
GM Levon Aronian (5 partier – prestation 2706 – flytande rating 2807.4) 2815 5.0
GM Luke McShane (5 partier – prestation 2626 – flytande raing 2706.3) 2713 4.0
GM Gawain Jones (6 partier – prestation 2479) 2644 2.0
GM Judit Polgar (5 partier – prestation 2385 – flytande rating 2688.2) 2705 1.0
GM Vladimir Kramnik är spelledig i rond 7

 

Direktsändningen från rond sex startar klockan 15.00. Spelscemat är: Jones-Aronian, Adams-McShane, Polgar-Anand, Nakamura-Carlsen och Kramnik är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-6.



dec 03


Världsmästaren GM Vis. Anand. Foto André Knutsen, Malmö AS.

I går i rond två i London Chess Classic 2012 dök Världsmästaren GM Vis. Anand upp på scenen för första gången. Det blev ingen större succé eftersom han fick nöja sig med remi mot GM Luke McShane och det satt långt inne.

Däremot blev det succé för GM Magnus Carlsen och GM Vladimir Kramnik då bägge vann sina partier. Carlsen inte bara övertygande besegrade world no. 2 GM Levon Aronian utan han närmade sig också GM Garry Kasparovs ratingrekord. Läs i norska ”Nettavisen” varför han ännu inte slagit det tros tidigare uppgifter om motsatsen. I dag möter han förra årets segrare i turneringen Kramnik, som vann mot GM Hikaru Nakamura i går, och mot honom brukar han ha svårt, det räcker inte med remi för att passera Kasparov… Övriga partier slutade efter mycket kamp med delad pott.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och under kommer partierna för genomspelning.

Efter rond 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Po.
GM Vladimir Kramnik 2795 * 3 3 6
GM Magnus Carlsen 2848 * 3 3 6
GM Michael Adams 2710 * 3 3
GM Hikaru Nakamura 2760 0 * 3 3
GM Vis. Anand 2775 * 1 1
GM Luke McShane 2713 0 1 * 1
GM Judit Polgar 2705 0 * 1 1
GM Gawain Jones 2644 0 1 * 1
GM Levon Aronian 2815 0 0 * 0
GM Luke McShane har spelledigt

 

London Chess Classic rond 1-2.



okt 29

 

Då var Unive Open som spelats i Hoogeveen Nederländerna över för denna gång. De flesta intresserade har nog redan tagit del av prislistan men för säkerhets skull kommer här en sammanfattning (78 deltagare). 1. GM Erwin L’Ami från Nederländerna 7.0 poäng. Svenskarnas placeringar (partierna nederst i inlägget): 8. GM Nils Grandelius, Lunds ASK, och sedan följde spelarna från Limhamns SK 14. GM Stellan Brynell, 25. Linus Johansson och 40. Philip Lindgren.

I Unive Kroongroep (dubbelrondig) var GM Hikaru Nakamura överlägsen med 4½ poäng på sex ronder vilket var 1½ före närmaste medtävlare.

Svenskarnas partier rond 1-9 (i spelare- och rond-ordning).

Kroongroep
Tabell och partier rond 1-6.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.




okt 26


Philip Lindgren, Limhamns SK.
Foto Sten Bernhardsson Google.

Det återstår två ronder att spela i Unive Open i Hoogeveen. De deltagande svenska stormästarna GM Nils Grandelius, Lunds ASK, och GM Stellan Brynell, Limhamns SK, har fem poäng och detta räcker till för att bägge skall vara med i toppen på tabellen. Nils vann mot IM Willy Hendriks och Stellan spelade en vännskapsremi på 15 drag mot den gamle storspelaren och sigemanbekantingen GM Jan Timman. Klubbkamraterna till Stellan i Limhamns SK Linus Johansson och Philip Lindgren förlorade bägge och har inför avslutningen 3½ poäng.

I dag blir motståndet betydligt tuffare åtminstone för Stellan och Nils. Stellan får ta sig an turneringens högst rankade. Spelschemat för svenskarna i näst sista ronden: GM Erwin L’Ami, NED (2631) 1-0 Stellan, Grandelius 0-1 GM Spike Ernst, NED (2554),  Johansson ½-½ Jonatan Grant, SCO (2217) och Osama Sadallah, NED (2126) 0-1 Lindgren.

Ställningen efter sju ronder: 1. GM Friso Nijboer, NED, 6.0 poäng (ensam i ledning). Svenskarna: 5. Grandelius 5.0 9. Brynell 5.0, 33. Johansson 3.5 och 35. Lindgren 3.5 poäng.

I Unive Kroongroep (dubbelrondig) har GM Hikaru Nakamura kopplat ett litet grepp om förstaplatsen när det återstår två ronder att spela detta efter att ha spelat remi mot 2700-kompisen GM Anish Giri i går. Han har kvar att möta den kinesiska Världsmästaren GM Yifan Hou och GM Sergei Tiviakov från Nederländerna, möten som bör ge pluspoäng -1½?. Dagens spelschema: Tiviakov – Giri  och Hou – Nakamura.

Direktsändningen startar klockan 14.00 och i denna kommer Stellan och Nils att dyka upp. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Open Kroon

 

Svenskarnas partier rond 1-7 (i spelare- och rond-ordning).

Kroongroep
Tabell och partier rond 1-4.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.




okt 24


Brynell – Johansson i direktsändning.

Två remier och två vinster – Linus Johansson och Philip Lindgren – blev poängutdelningen i rond fem för svenskarna i Unive Open i Hoogeveen i Nederländerna. GM Nils Grandelius och GM Stellan Brynell har vi vant oss vid att de är med i toppen på tabellen men Linus har efter gårdagens resultat smugit sig upp på samma poängskörd -3½. I dag får han bekänna färg för motståndaren, som vit, är ordföranden och klubbkamraten i Limhamns SK – Brynell – och hur det går kommer att kunna följas i direktsändning.

Dagens spelschema: Lucas Van Foreest, NED (1952) ½-½ Grandelius, Brynell 1-0 Johansson, Danny De Ruiter, NED (2182) och IM Eelke Wiersma, NED (2367) ½-½ Lindgren.

I går fick Världsmästaren GM Yifan Hou stryka på foten mot GM Hikaru Nakamura i Unive Kroongroep (dubbelrondig) medan det andra partiet mellan GM Anish Giri och Sergei Tiviakov från arrangörslandet slutade med delad pott. Spelschemat i rond 4 som spelas i morgon är: Giri – Nakamura och Tiviakov – Yifan.

Direktsändningen startar klockan 14.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Open Kroon
spelledigt

 

Svenskarnas partier rond 1-5.

Kroongroep
Tabell och partier rond 1-3.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.




okt 23

Tre remier och en förlust – Philip Lindgren – blev poängutdelningen i rond fyra för svenskarna i Unive Open i Hoogeveen i Nederländerna. Efter detta går det att konstatera att det är en kvartett som leder på 3½ poäng med turneringens högst rankade GM Erwin L’Ami överst av dessa. En halva efter följer inte mindre än femton spelare och bland dessa går det att finna GM Nils Grandelius och GM Stellan Brynell, som bägge bör komma med i dagens direktsändning.

Dagens spelschema: Grandelius ½-½ IM Manuel Bosboom, NED (2402), WGM Alina L’Ami,  ROU (2376) ½-½ Brynell, Johansson 1-0 Danny De Ruiter, NED (2182) och Lindgren 1-0 Jorgen Henseler, NED (2062).

I går slutade bägge partierna remi i Unive Kroongroep (dubbelrondig). Deltagarna i denna är GM Hikaru Nakamura, USA (2786), GM Anish Giri (2730) och Sergei Tiviakov (2659) från arrangörslandet och den kvinnliga Världsmästaren GM Yifan Hou (2605) från Kina. Spelschemat i rond 3 är: Giri ½-½ Tiviakov och Nakamura 1-0 Yifan.

Direktsändningen startar klockan 14.00. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från första draget.

live live
Open Kroon

 

Svenskarnas partier rond 1-4.

Kroongroep
Tabell och partier rond 1-2.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.






Tidigare artiklar