• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 14

I ”Grand Slam Chess Master Final” som slutade i går var GM Magnus Carlsen och GM Fabiano Caruana fullständigt överlägsna det övriga fältet vilket framgår med tydlighet av den bifogade tabellen. Fabianao hade chansen att bli ensam segrare men för detta hade krävts vinst mot turneringens jumbo GM Francisco Vallejo Pons men han valde att spela en snabb remi utan att snegla på hur huvudkonkurrentens parti utvecklades. GM Levon Aronian pressade Magnus rejält men partiet slutade med delad pott. I och med detta slutade Carlsen och Caruana på samma poäng och för att sära på de två vidtog blixtsärspel (4 minuter + 3 sekunders tillägg) och detta vann norrmannen med 2-0 efter suveränt spel. Norska Nettavisen skriver om turneringen under rubriken ”Carlsen vant Grand Slam-finalen – igen”

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 17
2 GM Magnus Carlsen 17
3 GM Levon Aronian 11
4 GM Sergey Karjakin 10
5 GM Vis. Anand 9
6 GM Francisco Vallejo PonsV 8

 

Prislista enligt 1-poängs tabellen och partier rond 1-10 + särspelet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 12

Samtliga partier i ”Grand Slam Chess Master Final” slutade i går med att spelarna rökte fredspipa (i de senaste 18 partierna har 15 blivit remi vilket är 83%. Två vinster för GM Magnus Carlsen och en för GM Fabiano Caruana). Ett av partierna – GM Francisco Vallejo Pons mot GM Levon Aronian – utvecklades till en ordentlig nagelbitare beroende på vem man har som favorit. Valejo Pons fick ett rejält initiativ men Aronian var situationen vuxen och kunde hålla motståndaren stången ända in i remikaklet.

I dag går turneringen in på upploppet och att det är en avgörande rond går att konstatera genom att studera spelschemat.  Dagens möten är: Carlsen – Anand, Caruana – Aronian och Karjakin – Vallejo Pons. Det är bara att sätta sig vid datorn och följa dramatiken i direktsändning från klockan 17.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Det är trepoängstabellen som gäller i turneringen och när det återstår två ronder är det två i topp.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 16
2 GM Magnus Carlsen 16
3 GM Levon Aronian 10
4 GM Sergey Karjakin 9
5 GM Vis. Anand 8
6 GM Francisco Vallejo PonsV 7

 

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 11

I går var det spelledigt i Bilbao. Inför rond åtta i ”Grand Slam Chess Master Final” är den stora frågan bland experterna om GM Magnus Carlsen skall fortsätta sitt segertåg och om i så fall GM Fabiano Caruana skall lyckas hålla jämna steg med honom eller GM Levon Aronian skall bli främste utmanare till Carlsen om turneringssegern. De möts i sista ronden med Aronian som vit! Men innan dess skall Carlsen möta Världsmästaren GM Vis. Anand, som han för det mesta har problem med, och Aronian möter Caruana som svart. Det blir spännande!

Det blir direktsändning med start klockan17.00, förutom i sista ronden den 13:e då starten är flyttad tillbaka en halv timme. Dagens spelschema: Vallejo Pons ½-½ Aronian, Anand ½-½ Caruana och Karjakin ½-½ Carlsen.

live live
Hemsida Bomben

 

Det är trepoängstabellen som gäller i turneringen och när det återstår tre ronder är det två i topp.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 12
2 GM Magnus Carlsen 12
3 GM Levon Aronian 9
4 GM Vis. Anand 7
5 GM Fransisco Vallejo Pons 6
6 GM Sergey Karjakin 5

 

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 10

I dag är det spelledigt i Bilbao.

I ”Grand Slam Chess Master Final” i Bilbao i Spanien har GM Magnus Carlsen kommit in i andra andningen. Hans motståndare i går GM Francisco Vallejo Pons var bra med en stund men när pressen från Magnus mot hans kung och klockan också blir en fiende gjorde han misstag, som resulterade i en totalt förlorad ställning, där det i slutet inte gick att försvara fälten f8 och h7 och så var den dagen förstörd. Övriga partier slutade remi och det innebär att Världsmästaren GM Vis. Anand har 50% efter sju remier. Gårdagens resultat: Carlsen 1-0 Vallejo Pons, Caruana ½-½ Karjakin och Aronian ½-½ Anand.

Norska ”Nettavisen” har som vanligt en lång artikel denna gång under rubriken ”Magnus Carlsen vant igjen.”.

Det är trepoängstabellen som gäller i turneringen och när det återstår tre ronder är det två i topp.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 12
2 GM Magnus Carlsen 12
3 GM Levon Aronian 9
4 GM Vis. Anand 7
5 GM Fransisco Vallejo Pons 6
6 GM Sergey Karjakin 5

 

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 09

I ”Grand Slam Chess Master Final” i Bilbao i Spanien spelades i går rond sex. Det blev ett spännande parti mellan GM Magnus Carlsen och ledaren GM Fabiano Caruana. Magnus förstod att skulle han inte bli avkopplad från spel om första platsen gällde det att vinna. Det blev Franskt parti och efter dambyte grillade Magnus sin motståndare och till slut kollapsade Caruanas försvar. De övriga partierna slutade med delad pott och noterbart från dessa är att Världsmästaren GM Vis. Anand spelade sjätte halvpoängaren i följd.

Norska ”Nettavisen” har som vanligt en lång artikel denna gång under rubriken ”Magnus reddet spenningen”.

Det blir direktsändning med start klockan17.00, förutom den 10:e då det är spelledigt och sista ronden den 13:e då starten är flyttad tillbaka en halv timme. Dagens spelschema: Carlsen 1-0 Vallejo Pons, Caruana ½-½ Karjakin och Aronian ½-½ Anand.

live live
Hemsida Bomben

 

Det är trepoängstabellen som gäller i turneringen och den har verkligen tätnat till i toppen.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 11
2 GM Magnus Carlsen 9
3 GM Levon Aronian 8
4 GM Vis. Anand 6
5 GM Fransisco Vallejo Pons 5
6 GM Sergey Karjakin 4

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 08

GM Magnus Carlsen försökte och försökte att finna en blotta i GM Fabiano Caruanas försvar och till slut lyckades det även om Fritz hade en del i övrigt att önska om Caruanas behandling av slutspelet. Detta innebär att Magnus genom vinsten tog in tre poäng på Fabianos ledning och är nu tvåa i ”Grand Slam Chess Master Final” eftersom övriga partier slutade med intetsägande remi. Schacksnack återkommer i morgon med mer om ronden.

Det är trepoängstabellen som gäller i turneringen.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 11
2 GM Magnus Carlsen 9
3 GM Levon Aronian 8
4 GM Vis. Anand 6
5 GM Fransisco Vallejo Pons 5
6 GM Sergey Karjakin 4

(Tabell) och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 08

Då är ”Grand Slam Chess Master Final” i Bilbao i Spanien där rond sex spelas i dag med start klockan 17.00. Spelschemat: Vallejo Pons ½-½ Anand, Carlsen-Caruana och Karjakin ½-½ Aronian.

I sista ronden i Brasilien blev det stor kamp om poängen. Men eftersom spelarna är så jämna skall det till något extra för att besegra sin motståndare och det kunde ingen visa upp. Nog måste man beundra den unge italienaren, senaste sigemansvinnaren, GM Fabiano Caruana, som leder turneringen obesegrad fyra poäng före närmaste konkurrent! Kommer någon av de övriga, främst då GM Levon Aronian och GM Magnus Carlsen, att hinna i kapp på de återstående fem ronderna? Spännade dagar väntar!

Norska ”Nettavisen” hade en lång artikel om avslutningen i Brasilien och funderingar om vad som skall hända i Spanien.

Det blir direktsändning med start klockan17.00, förutom den 10:e då det är spelledigt och sista ronden den 13:e då starten är framflyttad en halv timme.

live live
Hemsida Bomben

 

Det är trepoängstabellen som gäller i turneringen vilket i detta fall är skillnad i förhållande till den konventionella enpoängstabellen. Det räcker till exempel inte för Aronian att vinna i dag mot Caruana för att komma i kapp poängmässigt men med enpoängstabellen i bruk hade han vid det skissade scenariot varit ny ledare.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 11
2 GM Levon Aronian 7
3 GM Magnus Carlsen 6
4 GM Vis. Anand 5
5 GM Fransisco Vallejo Pons 4
6 GM Sergey Karjakin 3

 

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 27

I går i rond tre i  ”Grand Slam Chess Master Final” var det hård kamp i två av partierna. GM Fabiano Caruana är i fortsatt ledning med en halv poäng efter att i går spelat remi mot Världsmästaren GM Vis. Anand, precis som enda gången de mötts tidigare, vilket var i CORUS 2010.  Övriga partier slutade på samma sätt och detta innebär att GM Sergey Karjakin kan vara var nöjd med att ha kommit ur startblocken genom poängen mot GM Magnus Carlsen. Norska ”Nettavisen” har som vanligt en lång artikel om ronden.

I dag är det spelledigt i Sao Paulo och när spelet återupptas i morgon väntar ”kungamötet” mellan GM Magnus och Levon Aronian. Spelschemat i övrigt: Caruana-Vallejo Pons och Karjakin-Anand.

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 20.00 undantaget i dag då det är spelledigt.

live live
Hemsida Bomben

 

Sent skall syndaren vakna. Det är trepoängs tabell i turneringen. Tack Krister! Detta kan inte webmaster serva med i schacksnaktabellen med partierna.

Vinst 3, remi 1, förlust 0 poäng
1 GM Fabiano Caruana 7
2 GM Levon Aronian 5
3 GM Magnus Carlsen 4
4 GM Vis. Anand 3
5 GM Fransisco Vallejo Pons 2
6 GM Sergey Karjakin 1

 


Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 25

Redan i första ronden i ”Grand Slam Chess Master Final”, som spelas i Sao Paulo blev det en överraskning. Schacksnack skrev i går ”…intressant start gör senaste sigemanssegraren GM Fabiano Caruana som möter Carlsen i dag vilket blir ett examensprov för den unge italienaren.” Nog lämnade Fabiano examen med högsta betyg, någon annan uppfattning kan man knappast ha, efter det att han besegrat world no. 1 GM Magnus Carlsen.

Ytterligare ett parti gick till avgörande och det var mötet mellan GM Levon Aronian och GM Sergey Karjakin där Levon vann ett, åtminstone i slutet, underligt parti där kommentatorerna ger spelarna ? för flera drag. Världsmästaren GM Vis Anand fick nöja sig med remi mot turneringens lägst rankade spelare GM Fransisco Vallejo Pons.

Spelschemat för rond 2: Vallejo Pons-Carlsen (0-1), Karjakin-Caruana (0-1) och Anand-Aronian (½-½).

Det har blivit en vana att bifoga en länk till norslka ”Nettavisen” när Magnus spelar. Så även denna gång. I dag skriver redaktören om första ronden under rubriken ”Sjokktap for Magnus Carlsen i natt” där han tycker att förlusten mot en spelare med 2773 i rating är en fadäs… Det är till att ha krav!

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 20.00 undantaget den 27 september då det är spelledigt.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.